Afdrukken
Hits: 651
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 12-8-2020

De hittegolf waarin we ons bevinden, telt op de meeste plaatsen inmiddels 8 dagen, Hoek van Holland en Den Helder zijn 6 dagen onderweg. Op de Wadden en in Lauwersoog is nog niet aan de officiële criteria van de hittegolf voldaan.

De Bilt heeft vandaag z’n zevende tropische dag aan de reeks toegevoegd, dat is een absoluut record voor ons landelijke hoofdstation. Verder kan daar vandaag (als de temperatuur tot komende nacht 2 uur boven 20 graden blijft) een tweede tropennacht op rij worden aangetekend. Ook dat is een unicum in het bestaan van dit weerstation.


Zes tropennachten op rij

Maar het kan nog veel gekker: Vlissingen is vandaag bezig zijn zesde tropennacht op rij binnen te halen. Vrijwel een week lang is de temperatuur daar al niet meer beneden 20 graden geweest. Dat is een landelijk record. In juli 2006 bleef de temperatuur in Vlissingen ook op 5 dagen boven 20 graden, maar toen werd die oogst over twee perioden verdeeld. Eerst gebeurde het op 20 en 21 juli, daarna op 26, 27 en 28 juli.

En dan was het de laatste 5 dagen ergens in Nederland natuurlijk steeds warmer dan 35 graden. Ook dat is een niet eerder vertoond feit. Mogelijk komt daar vandaag nog een dag bij, al wordt dat spannend. De temperaturen stegen minder snel dan gisteren.

Nog niet de warmste
Dan zou je denken dat augustus nu ook met vlag en wimpel eerste staat op de lijst van warmste augustusmaanden tot nu toe: nou niet dus. Er zijn er nog drie warmer: 1975, 2003 en 2004. Staat augustus in De Bilt dit jaar tot nu toe op een gemiddelde temperatuur van 22,1 graden, in augustus 1975 was dat tot nu toe 23,2 graden. Destijds eindigde augustus op een gemiddelde temperatuur van 19,9 graden, goed voor een tweede plaats. Want augustus 1997 was met 20,5 graden aan het einde nog net een tikkeltje warmer.

Dat ook de atmosfeer moeite begint te krijgen met de excessieve warmte van dit moment bleek gisteren. Na een dag met een maximumtemperatuur van 36,2 graden in het Limburgse Arcen schoten vanaf een uur of vier in het midden en oosten van het land stapelwolken de lucht in, die in een razend tempo tot zware buien uitgroeiden. Vooral de bui bij Barneveld/Lunteren en die bij het Limburgse Haelen trokken de aandacht.

Noodweer Barneveld/Lunteren
In Barneveld en Lunteren ging het enorm tekeer. Niet alleen viel er in korte tijd tot wel 89 millimeter aan neerslag (De Glind, gemeente Barneveld), het hagelde flink en het kwam tot valwinden die plaatselijk grote schade aanrichtten. Lokaal waaide een flink aantal bomen om. Een camping in Lunteren veranderde in korte tijd in een zwembad, ook delen van Barneveld liepen onder.

Het verkeer op de A30 bij Barneveld en Lunteren ondervond veel hinder van het noodweer. Tijdens de bui zag je geen hand voor ogen, je werd beschoten door oogverblindende bliksems en de knallen waren zo hard dat ze al het andere geluid overstegen. Hele stukken van de snelweg kwamen onder water te staan, niet ongevaarlijk voor het voortrazende verkeer.

Overstroomd
De weilanden aan weerszijden van de snelweg waren na verloop van tijd helemaal overstroomd, de sloten volledig buiten hun oevers. Net zo snel als je bui inreed, was je er ook weer uit. De regen die uit de immense cirruskap van de bui viel was veel minder zwaar dan de wolkbreuk onder de basis van de buienwolk. Datzelfde gold voor de bliksems. Onder de buienwolk ging het enorm te keer, onder de veel grotere cirruskap was het een stuk rustiger. Daar waar de ploffer boven Midden-Nederland op satellietfoto’s een snel groeiende omvang had, was de daadwerkelijke bui op een veel kleiner gebied geconcentreerd.

De meeste meldingen van ondergelopen huizen kwamen overigens niet uit de omgeving van Barneveld/Lunteren, maar uit Zuid-Limburg. In Haelen kwam het ook tot een valwind en viel in korte tijd ruim 20 millimeter regen. In totaal kwamen er vanuit Zuid-Limburg ongeveer 80 meldingen van ondergelopen huizen, de rest van Nederland meldde vrijwel niets.

Vandaag herhaling?
Ook de afgelopen nacht zwierven her en der over het land nog onweersbuien rond, maar een einde aan de hitte hebben ze niet gemaakt. Het werd vandaag op de meeste plaatsen tenminste toch weer met gemak 30 graden of meer. De grote vraag was of er opnieuw onweersbuien zouden ontstaan. De kans erop leek het grootst in een strook van Noord-Holland, via Flevoland naar Twenthe en de Achterhoek, maar tot halverwege de middag was er nog weinig aan de hand. Later in de middag kwamen in het zuiden van Limburg zware buien opzetten, met hagel en veel regen in korte tijd. Heerlen tekende in korte tijd 27 millimeter aan, later viel in Maastricht in 10 minuten ook bijna 9 millimeter. Op de Veluwe ontstond een kleine bui ten westen van Putten, maar die zakte snel weer in. Later vanavond kan ook op een enkele andere plek nog onweer voorkomen, maar zo grootschalig als gisteren wordt het waarschijnlijk niet.

Toch lijkt het erop dat we vanaf morgen aan de lange overgangsperiode gaan beginnen die aan de hittegolf van nu een einde moet maken. Voor veel mensen komt die op tijd, want een poll die we op Twitter hielden liet zien dat ongeveer 80 procent van de stemmers wel klaar was met de hitte. Morgen al in het zuiden en midden, vanaf vrijdag overal neemt de kans op zwaar onweer flink toe. Morgen kan het daarbij op veel plaatsen nog 30 graden of warmer worden, vrijdag is de kans op tropische temperaturen al een stuk kleiner. Mogelijk lukt het in het oosten nog. Zaterdag en zondag worden temperaturen tussen 24 en 28 graden verwacht, zondag mogelijk weer iets hoger.

Volgende week voorbij
Vooral vrijdag en zaterdag kunnen regionaal zware onweersbuien vallen, met veel regen in korte tijd, hagel en (zware) windstoten. Zondag lijkt de kans op onweer kleiner. Ook begin volgende week blijft het wisselvallig. Omdat de wind dan naar het zuidwesten draait, gaan de temperaturen nog wat verder omlaag en lijkt op steeds meer plaatsen aan de hittegolf een einde te komen. Dan kunnen we eindelijk weer een beetje verkoeling vinden.

Bron: Weer.nl