Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 9-8-2020

Sinds het begin van de metingen in 1901 was het niet zó heet op 9 augustus. In Gilze-Rijen liep de temperatuur op naar 35,3 graden. Daarmee is het oude dagrecord uit 2003 verbroken, weerstation Nieuw-Beerta (Oost-Groningen) noteerde toen 35,2 graden. Ook in De Bilt is het recordwarm met 32,6 graden. De officiële hittegolf is vandaag een feit en kan tot zondag doorgaan. De Bilt kan deze hittegolf 8 tropische dagen op rij noteren, iets wat sinds 1901 nog nooit is voorgekomen.

Wie vandaag verkoeling wil, moet het aan zee zoeken. Op de Waddeneilanden is het 26 graden met een verkoelend zeewindje. Op de westelijke stranden was het maximaal 32 graden, maar zorgt een verkoelende bries vanaf de Noordzee voor enige verkoeling. Veel heter is het in het binnenland met 33-35 graden. Er is meer bewolking dan afgelopen dagen en het voelt zeer broeierig aan, door de hogere luchtvochtigheid. Vooral in het zuidoosten is kans op een felle onweersbui met hagel en zware windstoten. Op de meeste plaatsen blijft het droog.

Recordlange serie hete dagen
De officiële hittegolf zou tot zondag kunnen aanhouden. Tot donderdag blijft het zinderend heet met 30-36 graden, alleen op de Wadden is het iets koeler.

Tot nu toe telden alleen de hittegolven in 1941 en 1975 in De Bilt een reeks van 6 tropische dagen. Dit jaar is een reeks van 8 dagen mogelijk, een record!

Bron: Weer.nl