Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 24-5-2020

Vandaag viel er voor het eerst in lange tijd op veel plekken in het land weer eens water uit de lucht. Regen! Op de meeste plekken vielen enkele millimeters, in Nieuw Beerta viel bijna 5 millimeter. Hoeveel is dat nou eigenlijk, 5 millimeter regen? En hoe staat dat in verhouding tot de droogte waar we mee te maken hebben?

Vanochtend trok een neerslaggebied vanuit het noordwesten het land binnen. Het regengebied trok richting het oost-zuidoosten over het land en vooral in het midden van het land regende het van tijd tot tijd licht. Het regende voor het eerst in lange tijd op vrij uitgebreide schaal.

De regen was over het algemeen niet intens, maar wel vrij langdurig. Het kwam uiteindelijk in een strook over midden Nederland tot 1-3 millimeter, lokaal iets meer. Er waren vooral in het zuiden ook plekken waar helemaal geen meetbare regen viel.

Lokaal een halve emmer per vierkante meter
Neerslag wordt bijna altijd aangeduid in millimeters. Maar veel mensen hebben nou eenmaal geen regenmeter in de tuin staan. Het is dan misschien ook lastig om voor je te zien hoeveel regen een X-aantal millimeters nou is. Vaak gebruiken meteorologen dan ook andere woorden om regenhoeveelheden te duiden, zoals: veel regen, zware neerslag, lichte regen, etcetera. Maar eigenlijk is er één hele makkelijke manier om voor je te zien hoeveel regen er is gevallen.

Eén millimeter regen staat namelijk gelijk aan één liter regen per vierkante meter. Een simpele huis-tuin- en keuken emmer heeft over het algemeen een volume van 10 liter. Tien millimeter regen staat dus ongeveer gelijk aan één volle emmer water per vierkante meter. Vandaag viel er op de neerslagrijkste plekken nét geen 5 millimeter, een halve emmer per vierkante meter dus. Dat klinkt misschien als best veel, maar…

Dagelijks 5 millimeter verdamping
Op zonnige, droge en warme dagen met een stevige wind verdampt er al gauw 5 millimeter water! De komende week wordt het opnieuw droog en zonnig en zal er dus dagelijks bijna net zoveel (en op de meeste plekken zelfs meer) vocht verdampen dan er vandaag is gevallen.

Een druppel op een gloeiende plaat – 130 mm tekort!
De -zeer welkome- neerslag van vandaag, is dan ook niet meer dan een druppel op een gloeiend hete plaat. Het neerslagtekort bedraagt lokaal al 130 millimeter. Als we nog even terugdenken aan ons eerder gebruikte geheugensteuntje weten we dus dat dat maar liefst 13 volle emmers per vierkante meter tekort zijn! De regen van vandaag is in die zin dan ook nauwelijks “voelbaar” voor de droge grond. Sterker nog: morgen zal de neerslag van vandaag alweer verdampt zijn.

Droogte verscherpt verder
Zoals je in ons weerbericht kan lezen, verwachten we de komende dagen weer droog en zonnig weer bij oplopende temperaturen. Dit droge weer lijkt opnieuw een behoorlijke periode aan te gaan houden. De droogte zal dus verder verscherpen en van vandaag kunnen we dan ook niet meer maken dan “een dagje geen verdamping en een tijdelijke bevochtiging van de grond”. Achja, het is beter dan niets.

Bron: Weer.nl