Afdrukken
Hits: 338

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Delfzijl, 19-09-2017

Orkaan Maria ontwikkelde zich de afgelopen 24 uur razendsnel tot een major hurricane en trekt op dit moment over de Cariben.

Kort na de desastreuse orkaan Irma en later nog een staartje van José trekt er alweer een volgende orkaan over het Caribisch gebied, Maria. Orkaan Maria is boven het warme water in de Caribische Zee in zeer korte tijd ook uitgegroeid tot een zogeheten major hurricane en is zelfs nog krachtiger geworden dan aanvankelijk gedacht. Maria trok de afgelopen uren met windsnelheden rond 250 kilometer per uur over het eiland Dominica, behorend tot de Bovenwindse eilanden, en dat soort windsnelheden horen bij een orkaan in de vijfde en wel zwaarste categorie. De schade is er enorm.

Maandagochtend wist (toen nog) tropische storm Maria met gemiddelde windsnelheden rond 150 kilometer per uur de orkaanstatus te behalen, vallend in de eerste categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Verwacht werd dat Maria zou uitgroeien tot een orkaan in de tweede of derde categorie, en mogelijk woensdagochtend (onze tijd) tot in de vierde categorie, maar ze ontwikkelde zich een stuk sneller dan verwacht.

Dominica en Guadeloupe
Dinsdagochtend was ze al beland in de vijfde en zwaarste categorie en trok met deze snelheden en heel veel neerslag over het eiland Dominica. Ook het zuiden van het eiland Guadeloupe werd zwaar getroffen. Er volgden in de media al snel berichten dat de situatie er (net als eerder op Sint Maarten) ernstig was. In de tweede ochtendhelft zwakte Maria af tot in de vierde categorie, maar een speciaal onderzoeks-vliegtuig van de Amerikaanse weerdienst NOAA/NHC, dat door de orkaan heen vliegt, kwam rond het middaguur alweer met de melding dat Maria zich boven het warme zeewater zeer waarschijnlijk alweer aan het ontwikkelen was tot categorie 5.

Omvangrijk
Een zwakke rug van hoge luchtdruk boven de westelijke Atlantische Oceaan drukt Maria de komende 48 uur volgens de laatste verwachting geleidelijk west- tot noordwestwaarts en daarmee trekt het oog van Maria net ten zuiden van de Bovenwindse eilanden langs boven grotendeels open water. Dat betekent echter niet dat het mee zal vallen. De orkaan zelf is namelijk een flink stuk omvangrijker, dus op veel van de Caribische eilanden zal het passeren van Maria niet onopgemerkt blijven.

Extreem gevaarlijk weer
Naast de extreme windsnelheden en ook windstoten, moet men er rekening houden met zeer grote neerslagsommen in korte tijd en bovendien enorme golven. Maria zal daar hoogstwaarschijnlijk als major hurricane (categorie 4) passeren. Vooral voor de Leeward eilanden, Puerto Rico en zowel de Amerikaanse als de Britse Maagdeneilanden staat een waarschuwing uit voor extreem gevaarlijk weer, met mogelijk levensbedreigende overstromingen en modderstromen.

Saba, St. Eustatius en Sint Maarten
Hoewel het oog van Maria dus ten zuiden van onder andere Saba, St. Eustatius en Sint Maarten trekt, zullen deze Nederlandse eilanden er toch ook een flinke veeg van mee krijgen. Saba en St. Eustatius kunnen in de loop van de avond, vannacht en morgenochtend (onze tijd) rekenen op windkracht 10 of 11 en windstoten tot 130 a 140 kilometer per uur. Sint Maarten ligt ten opzichte van deze eilanden nog ongeveer 50 kilometer noordelijker en daar wordt maximaal windkracht 8 of 9 verwacht, met windstoten tot 110 km/uur. Tevens wordt veel neerslag verwacht, veelal meer dan 100 millimeter.

Warm zeewater
Na het passeren van Puerto Rico trekt Maria naar verwachting net ten noorden van de Dominicaanse Republiek langs, noordwestwaarts richting de Bahama’s, om vervolgens de Atlantische Oceaan weer op te trekken. Boven de iets grotere eilanden, waaronder Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek zal de orkaan hoogstwaarschijnlijk iets in kracht afnemen, maar al vrij snel zal het geheel weer boven het warme zeewater uitkomen, waarna de kans groot is dat Maria weer in kracht zal winnen.

Bron: MeteoGroup