Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-09-2017

Maria is nu tropische storm maar gaat vrij snel uitgroeien tot orkaan. Vormt zij een bedreiging voor Sint Maarten? En wordt het bij ons nazomers?
De volgende potentiële orkaan, Maria, is op weg naar het Caribisch gebied. Blijft Sint Maarten gespaard?

Het hoogtepunt van het orkanenseizoen in het Atlantische Oceaangebied - het seizoen loopt officieel van begin juni tot eind november - mag volgens sommige hurricaneexperts in de V.S. dan net achter ons liggen, momenteel zijn er in ieder geval nog drie stormen op de Atlantische Oceaan actief. Jose, Maria en Lee. Maria lijkt vrij snel aan kracht te winnen en gaat op weg naar het Caribisch gebied. Wordt Sint Maarten bedreigd?

Maria wordt snel hurricane
Maria ligt momenteel nog op volle zee/oceaan met gemiddelde windsnelheden van 55 knopen, op onze Beaufortschaal is dat windkracht 10 bijna zeer zware storm, 11 Bft. Voor de status van tropische wervelstorm, vanaf categorie 1 op de Saffir-Simpsonschaal, is dat nog te weinig. Dit zal echter snel veranderen, zo is de verwachting. Maria trekt met een gang van bijna 25 km/u west-noordwestwaarts en wordt dinsdagnacht onze tijd ergens boven de Bovenwindse eilanden verwacht. Tegen die tijd zal Maria wel een krachtige hurricane zijn geworden met windsnelheden die oplopen tot rond 100 knopen en dat komt overeen met 185 kilometer per uur. Uiteraard zijn er dan altijd de hogere uitschieters, de windstoten. Wanneer dit bewaarheid wordt, kan alweer van een categorie 3 orkaan worden gesproken, ofwel major hurricane (vanaf 178 km/u). Voor woensdag 20 september worden nog wat hogere windsnelheden verwacht, mogelijk tot rond 203 km/u als gemiddelde rondom de kern van Maria. Zo ja, dan is Maria nog steeds een orkaan van de 3de categorie. Voor een 4 moet de windsnelheid minstens 210 km/u zijn.

Sint Maarten?
Het is natuurlijk nog de vraag of deze verwachting precies zo uitkomt. Dit is natuurlijk ook voor Sint Maarten van belang. De eerstkomende dagen wordt Maria daarom heel goed in de gaten gehouden. Met de huidige berekeningen op tafel is de kans op een ramkoers voor Sint Maarten gelukkig klein. Maria gaat namelijk zuid van het eiland langs. Zie ook de video van Reinier van den Berg:

Nederland: vrij koel met enkele buien, weinig wind
In eigen land is het voorlopig vrij koel en aan de wisselvallige kant, maar op windgebied is en blijft het rustig. Het rustige weer met brede opklaringen leidde in de nacht en vanochtend lokaal tot mist, in combinatie met vrij lage nachttemperaturen. Op een plat, metalen dak bij Theo van Dalen in Putten werd zowaar de eerste 'dakvorst' van dit najaar gezien. Dat is best wel vroeg in het herfstseizoen, maar niet bijzonder. Aan de grond werd het in Enschede overigens net boven nul. Dus van lokaal de eerste officiële grondvorst van dit najaar was en is nog nergens sprake. Op 10cm werd in Enschede een minimum van 0,8 graden gemeten en op 1,5 meter 3,0 graden.

Nachtvorst
Vorst aan de grond, ook wel nachtvorst genoemd, komt in Nederland in vrijwel alle maanden voor. Vorig jaar hebben we zelfs in de julimaand, op de 'bekende' koude plekken in Nederland, voorbeelden van grondvorst gezien. Alleen de augustusmaand lijkt zich er steeds aan te onttrekken. Vreemd is dat niet. Juist in augustus zijn de omstandigheden voor lage temperaturen in de nachten ongunstig. Zo is het erg lastig om van oorsprong heldere en koude, Arctische lucht tot over onze omgeving te laten uitstromen. Niet alleen omdat het Noordpoolgebied in deze tijd van het jaar gewoon niet zo koud is, maar ook omdat de zeeën maximaal zijn opgewarmd. En lucht vanaf de Noordpool legt, voordat hij Nederland eventueel bereikt, nu eenmaal een grote afstand over zee af. En kan daarbij dus flink opwarmen.

Hoge luchtvochtigheid
Een andere flinke tegenstander voor koude nachten in augustus en ook wel september is de hoge luchtvochtigheid. Tijdens de wat langer wordende nachten met helder weer waarin de temperaturen snel dalen, ligt steeds het ontstaan van mist op de loer. Bij de vorming van mist condenseert waterdamp en komt de lucht vol met kleine waterdruppeltjes te hangen. Dat condenseren levert warmte op die ervoor zorgt dat de nachtelijke afkoeling voor het grootste deel tot staan wordt gebracht. Op die manier komt het nog niet tot grondvorst. In augustus wegen deze factoren zo zwaar dat het in Nederland vrijwel nooit tot grondvorst komt. Of het moet onderin een droge duinpan zijn. Daar kan het hele jaar door grondvorst worden gemeten.

Septemberzomer?
Tot nu toe ontbreekt het dit jaar aan een 'septemberzomer', en dan bedoelen we vooral de combinatie van droge dagen met (veel) zonneschijn en aangename middagtemperaturen van zeg 20 graden of meer. De afgelopen dagen zagen we in de berekeningen tot 10 dagen vooruit wel steeds de mogelijkheden van een nazomertje opdoemen, zij het niet overtuigend, en ook de nieuwste berekeningen zijn 'laf'. Een solide hogedrukgebied boven Scandinavie bijvoorbeeld met oostelijke tot zuidoostelijke winden die warme en droge lucht aanvoeren zit er ogenschijnlijk niet in. Maar, wat meer hogedrukinvloed op ons weer is in de loop van de komende week (vanaf woensdag) wel mogelijk, met als gevolg nauwelijks regen, ruimte voor enige zonneschijn inclusief een lichte stijging van de maximumtemperatuur tot misschien 20 graden. Afwachten maar.

Bron: MeteoGroup