Afdrukken
Hits: 907

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Delfzijl, 26-07-2017

Ook deze zomer laat het weer zich op veel plekken in Europa van haar extreemste kant zien. Het levert indrukwekkende beelden op, maar ook veel schade en ellende.

In Nederland zitten we in een modaal zomerdipje zonder al te gekke uitspattingen. Oké, er werden heel wat waterhozen gesignaleerd de afgelopen dagen, en op sommige plekken viel ook echt wel heel erg veel regen in korte tijd. Maar ernstige overlast is ons bespaard gebleven tot dusver. Het voordeel van het wisselvallige weer is bovendien dat de problemen door droogte op veel plaatsen inmiddels zo goed als ‘verdampt’ zijn. Elders in Europa is het weer wel degelijk voorpaginanieuws. En omdat het vakantieseizoen in volle gang is, zullen heel wat landgenoten getuige zijn van de extreme weersverschijnselen. Reden genoeg om de meeste opmerkelijke situaties kort te belichten.

Zomers IJsland

We beginnen in het noorden waar IJsland gisteren hoge ogen gooide met de temperatuur. Steeds meer toeristen weten dit schitterende eiland tegenwoordig te vinden. Meestal is de trui, de jas en niet zelden de paraplu er nodig, ook in de zomer. Maar de afgelopen dagen is het er voor IJslandse begrippen extreem warm. In het noorden was het op veel plekken gisteren zomers warm met temperaturen van 25 tot lokaal bijna 28 graden. Tegelijkertijd was het aan de zuidoostkust plaatselijk niet warmer dan 8 graden. De warme lucht wist ook Groenland te bereiken. Daar viel eerder deze maand zeldzaam veel ‘zomersneeuw’ tot aan de kust aan toe, maar gisteren kwam het kwik er op verschillende plaatsen ruim boven de 20 graden. Op de satellietfoto is het heldere weer goed te zien, als ook de enorme ijskappen die de enorme vulkanische gebergten bedekken.

Duitsland de klos

Viel er in ons land de afgelopen dagen een flinke plas regen, bij de oosterburen ging het echt los. Een actief lagedrukgebied, dat afgelopen zondag over Nederland trok, was eenmaal boven Duitsland uitgegroeid tot een uit de kluiten gewassen systeem met aanhoudende zware regenval. Onder meer in de Harz is extreem veel regen gevallen. Het weerstation op de Brocken haalde 238 millimeter in 48 uur. En het regent er vanochtend nog steeds. Veel beken en rivieren staan zeldzaam hoog en treden buiten de oevers. Het gevaar voor overstromingen neemt vandaag verder toe. Ongetwijfeld zullen heel wat kampeerders op idyllisch gelegen campings aan het water natte voeten krijgen en de biezen moeten pakken. Dezelfde depressie brengt ook veel neerslag in de Alpen, in de vorm van regen, maar boven 1800 a 2000 meter ook als sneeuw. Wandelaars die de geliefde huttentochten doen op grote hoogte hebben zich op basis van de weersverwachtingen hopelijk voldoende voorbereid. Bij de populaire berghut Refuges des Cosmiques (3600 meter), vlakbij de Mont Blanc, is bijna een halve meter verse sneeuw gevallen. Komend weekend stijgt de temperatuur er weer tot 5 a 10 graden en zal een deel van de verse sneeuw alweer wegsmelten.

Noodgedwongen slapen op strand

Dat in schril contrast met de situatie in het zuidoosten van Frankrijk. Daar worden mensen weggejaagd door felle bosbranden. Inmiddels zijn er tenminste 10.000 mensen geëvacueerd in de populaire vakantiegebieden in de Provence en Cotes ‘d Azur. Sommige mensen hebben de tent opgeslagen op het strand, anderen houden het er echt voor gezien en reizen af naar veiligere oorden. Ook op Corsica woeden bosbranden. De contrasten zijn groot in Frankrijk want afgelopen weekend werd de Auvergne nog geteisterd door zware onweersbuien met wateroverlast en tevens grote hagelstenen. In Frankrijk blijven de verschillen groot. Het zuiden en zuidoosten blijven heet met vaak 30 tot soms meer dan 35 graden. Vooral na het weekend maakt men in een strook vanaf zuidwest Frankrijk, via het midden richting de Elzas opnieuw kans op zware onweersbuien.

Italiaans ijs op het strand

In Italië zien we ook zeer grote verschillen. In Rome staat het water door aanhoudende hitte en droogte inmiddels flink op rantsoen. Langs de Adriatische kust en in het noorden van Italië ontstonden de afgelopen dagen zware onweersbuien, vaak ook met extreme hagel. Het strand van Grottammare, aan de Adriatische kust, kleurde gisterenmiddag spierwit door een dikke laag hagel. Italiaans ijs op het strand dus, maar wel van een andere soort dan waar de gemiddelde toerist gek op is. Ook Venetië werd later in de middag opgeschrikt door een opkomend noodweer. Overigens is vooral het noordoosten van Italië vrijwel iedere zomer het toneel van zware buien met onweer en grote hagelstenen. Ook de populaire meren als het Comomeer en het Gardameer zijn hotspots voor zware zomerbuien.

Spaans benauwd

Vergelijkbare taferelen zagen we paar dagen terug in Spanje, toen men in de Spaanse streek Teruel werd opgeschrikt door hagelstenen zo groot als sinaasappels. Wijnboeren zullen het Spaans benauwd hebben gekregen want zo een hagelbui kan de wijnoogst in een mum van tijd volledig waardeloos maken. Veel wijngaardeniers in Frankrijk, Italië en Spanje hebben sowieso al een slechte start gehad door zware nachtvorst in april. Geschat wordt dat door de voorjaarskou de wijnoogst dit jaar 20 tot lokaal meer dan 40 procent lager zal zijn dan normaal.

Wijn aan gort

Overigens hebben we ook in eigen land schade geleden door de zware nachtvorst in april. Alleen wijngaarden en boomgaarden die tijdens de vorst voldoende werden beschermd, bijvoorbeeld door te beregenen, zullen dit jaar veel goede vruchten opleveren. De vereniging van Nederlandse wijnboeren (VNWP) verwacht dat de oogst dit jaar zo’n 25 tot 30 procent lager zal uitvallen. Door de kou in april en mei, in combinatie met het zeer zachte weer in maart. Door de vroege warmte waren de ranken eerder uitgelopen en die scheuten zijn vervolgens kapot gevroren toen de ijskoude nachten kwamen. Het is nu vooral hopen dat de tweede helft van de zomer verder groeizaam verloopt met tevens voldoende zon en warmte. En vooral niet met zware hagelbuien die de aanstaande wijnoogst als nog aan gort slaan.

Bron: MeteoGroup