Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-05-2017

Vorig jaar stilhangende zware buien, ondergelopen kelders. Dit jaar strakblauwe luchten en tropische waarden op de thermometer.

Vorig jaar rond deze tijd stonden de kelders in delen van Limburg onder water en had Deurne te maken met een dubbele blikseminslag. Langzaam trekkende buien lieten een flinke bak met water achter. Dit jaar is het compleet omgekeerd. Droog, kurkdroog weer op dit moment en ook op de lange termijn lijkt er niet veel regen aan te komen…

Deze warme week gaat zelfs heet eindigen, met zaterdag en ook deels zondag op grote schaal tropische temperaturen. Hoe anders was dat vorig jaar. Toen hadden we in het noorden van het land op 24 mei maximumtemperaturen van 10,8 en 10,7 graden in Leeuwarden en Hoogeveen. Geen kouderecords, maar het zat er wel heel dicht tegen aan. Lagere maximumtemperaturen in deze fase van mei komen zelden voor.

Stilhangers
Toch kwam uiteindelijk ook vorig jaar een oostenwind op gang, vanwege een hogedrukgebied boven de Noorse Zee. Zo liepen de temperaturen toch nog wat verder op, tot lokaal zomerse waarden. Met een vore van lagedruk ten zuidoosten van ons land hadden we toen echter wel te maken met zware buien. Vooral in Limburg, Brabant en delen van Gelderland. De warme lucht die toen met de oostenwind ons land bereikte, zorgde ervoor dat de buienactiviteit flink opleefde. Dagen achter elkaar had vooral het zuidoosten toen te maken met zware buien die amper treksnelheid hadden. Zo kwam het lokaal tot zware overlast met ondergelopen kelders, straten en flinke waterschade.

Referentie-gewasverdamping
Hoe anders is het dit jaar. Het is droog, warm en zonnig. Dan gaat de verdamping snel. Dat noemen we ook wel de referentie-gewasverdamping. In deze tijd van het jaar kan er zo’n 5 millimeter per dag verdampen. Staat er een ‘droog’ oostelijk briesje en is het zonovergoten met hoge temperaturen, dan verdampt nog meer. Morgen en overmorgen zijn bijvoorbeeld dat soort dagen. Stralend zonnig met een oostelijke aanvoer van droge lucht. Morgen kan het in het zuidoosten al 27 tot 29 graden worden, op het strand aan de westkust 26 graden met een verkoelend zeewindje. Zaterdag krijgt een groot deel van het land te maken met tropische temperaturen, ook op het strand. Toch kan daar wederom een zeewind opsteken, wat waarschijnlijk vooral als aangename afkoeling wordt ervaren. Op zondag wordt waarschijnlijk alleen in Brabant en Limburg nog de 30 graden aangetikt.

Buien?
Tropische warmte wordt in Nederland vaak afgestraft met ‘tropische’ regen- en onweersbuien. Toch is het nu nog verre van zeker wat er precies gaat gebeuren. De weermodellen wisselen nogal met hun verwachting. Zo werd dagen op rij verwacht dat er pas begin volgende week buien zouden vallen, een koufront dat voor koelere lucht zou zorgen. Inmiddels lijkt het erop dat er zondag al een zwak koufront overtrekt, dat een enkele lokale, maar wel stevige bui met zich meebrengt. Dat zou echter te zwak zijn om de tropische warmte te verdrijven, waardoor het ook zondag in het zuiden nog 30 graden wordt, en waarschijnlijk zelfs ook maandag nog wel. Al worden dan wel meer buien verwacht, dinsdag is het gedaan met de tropenwarmte.

Hittegolf
Reinier van den Berg heeft het eerder deze week al gehad over alle mitsen en maren voor wat betreft een mogelijke hittegolf. Het zou ontzettend bijzonder zijn, om in mei een regionale hittegolf tegemoet te zien. Dat is nog steeds een mogelijkheid. Voor een hittegolf hebben we een reeks van 5 dagen met 25 graden of meer nodig, waarvan 3 dagen met 30 graden of meer. Weerstations in Limburg en Oost-Brabant kunnen wellicht op de drie tropische dagen rekenen, zaterdag zondag en maandag. Het zijn misschien wel de twee extra dagen met 25 graden die het moeilijker maken. Zo wordt het vrijdag wel ruim 25 graden. Maar vandaag spant het erom. En dinsdag lijkt de koele lucht haar intrede te doen. We kijken dus met spanning naar de temperatuuroploop van vandaag, in de verwachting staat circa 25 graden in Brabant, 24 graden in Limburg. Vooral provincie Limburg is de regio die maandag de grootste kanshebber is op 30 graden. Dus het zou mooi zijn wanneer we vandaag al die 25,0 graden redden in bijvoorbeeld Arcen, Ell of Maastricht.

Neerslagtekort
Ondanks de onzekerheid voor wat betreft het koufront op zondag of maandag, zien we dat de neerslagverwachting voor de rest van volgende week ook nog vrij droog, of hooguit licht wisselvallig te noemen is. Temperaturen bereiken dan niet meer die piekwaardes van 30 graden, maar komen dan uit op ongeveer 20 graden. Volkomen normaal voor begin juni.

Bron: MeteoGroup