Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Delfzijl, 20-05-2017

Wist je dat er in mei zelfs ooit een hittegolf is voorgekomen?

Na de tropische verrassing van vorige week, lijkt er ook de komende week flink wat warmte in het vat te zitten. Potentieel.

Vandaag hebben we nog te maken met een enkele bui, mogelijk zelfs met onweer. Toch is het een groot deel van de dag heel mooi weer, vooral vanaf de namiddag wanneer de stapelwolken en buien oplossen en de zon opnieuw goed aan bod komt. Een hogedrukgebied boven Frankrijk is vandaag bezig met zijn opmars naar Duitsland, waardoor ook bij ons de luchtdruk gaat stijgen. Morgen blijft het dan ook droog, met opnieuw een mix van stapelwolken en de zon. Het wordt dan op veel plaatsen 20 graden.

Wat gaat het hogedrukgebied doen?
De weerkaarten voor de komende dagen zien er interessant uit. Ten westen van Spanje breidt een ander hogedrukgebied zich namelijk uit richting Engeland. Het ‘huidige’ hogedrukgebied boven Duitsland smelt daar een beetje mee samen. Dat zou betekenen dat we begin volgende week een aantal dagen op rij ‘hogedrukweer’ kunnen verwachten. Mooi weer, met veel zon en droge dagen. Compleet afhankelijk van de precieze positie van dat hogedrukgebied betekent dat ofwel warmte vanuit het oosten/zuidoosten ofwel koelere lucht vanaf zee.

Zomers warme start
Op maandag liggen we onder invloed van het Duitse hogedrukgebied. Met haar positie boven Noord-Duitsland krijgen we in Nederland een zuidoostenwind. Het is zonnig weer, met soms een paar sluierwolken of wat hogere wolkenvelden. En de temperaturen lopen hoog op! Het wordt 20 graden op de Waddeneilanden en 23 tot 26 graden in het binnenland. Ook De Bilt kan 25 graden verwachten, zo wordt maandag hoogstwaarschijnlijk de derde zomerse dag bijgeschreven van dit jaar.

Vaker terrasjesweer
Door de opwarming van het klimaat maakte het KNMI deze week bekend dat Nederland gemiddeld gezien in de afgelopen 37 jaar zo’n tien zomerse dagen extra heeft gekregen per jaar. Voor veel mensen positief nieuws. Je denkt direct aan een Frans klimaat in Nederland. Het betekent nou echter ook weer niet, dat tien dagen die normaal gesproken koud en regenachtig verliepen, nu ineens zomers zijn geworden. Het gaat om dagen die normaalgesproken waarschijnlijk 23 of 24 graden met zich meebrachten, en nu door klimaatverandering een graadje warmer uitpakken.

Tax bereikt
De meimaand telt gemiddeld gezien zo’n 3 zomerse dagen in De Bilt. Mocht de maandag ook zomers verlopen, en daar ziet het wel naar uit, dan zitten we dus eigenlijk voor dit jaar al aan ons ‘normale’ aantal zomerse dagen in De Bilt. Toch zegt zo’n ‘norm’ vrij weinig. Wist je bijvoorbeeld dat we al eens een hittegolf hebben gehad in mei? Van 21 mei tot en met 25 mei 1922. Op 24 mei was het toen het warmst, de temperatuur bereikte toen zelfs 32,8 graden. Dat was de temperatuur, gemeten in De Bilt. In sommige plaatsen werd het nog warmer. In Vlissingen werd het die dag zelfs 33,4 graden.

Oplopend neerslagtekort
Van een hittegolf in mei zal dit jaar geen sprake zijn. Maar er zit zeker nog wat warmte in het vat. Zo lopen de verschillende modelberekeningen flink uiteen voor de periode van dinsdag tot en met zondag, maar uiteindelijk komen ze vanaf volgend weekend vrijwel allemaal weer in de warmte terecht met op zondagmiddag 28 mei waarschijnlijke maximumtemperaturen van rondom de 25 graden. In de tussenliggende periode zijn er steeds meer berekeningen die ook vanaf dinsdag tot en met zaterdag warmte en droogte laten zien met veel zon. Zo lijkt het komende week vaak zonnig te zijn, soms is er een dagdeel met hardnekkige wolkenvelden vanuit het noordwesten, en verder is het overwegend droog weer. De verdamping gaat hard in deze tijd van het jaar en de natuur en landbouw kan regen zeker gebruiken. Dat gaat echter niet gebeuren. Een vrijwel droge, warme week gaan we tegemoet. En de week erop ziet er nog niets eens natter uit…

Bron: MeteoGroup