Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 11-06-2024 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend trekken er vooral in de noordelijke helft enkele buien over. Verder schijnt af en toe de zon. De wind komt uit het westen en is matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Vanmiddag is er een afwisseling van wolken, zon en buien. Bij de buien komt plaatselijk hagel of onweer voor, vooral in het zuiden en oosten. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 14 à 15°C. De wind komt uit het noordwesten en is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig, 5 Bft.. Vanavond trekken er nog enkele buien over het land, later in de avond neemt het aantal buien af en klaart het meer op. De wind neemt in de loop van de avond af. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht trekken er enkele buien zuidoostwaarts over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. Boven land is er weinig wind. Langs de kust en op het op het IJsselmeer staat er een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit een noordwestelijke richting.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een noordwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Er ligt een omvangrijk lagedrukgebied boven Scandinavië en een rug ten westen van de Britse Eilanden. In de loop van de ochtend en in de middag passeert van het noordwesten uit een hoogtetrog met op 500 hPa temperaturen tussen -25 en -30°C. Een tweede, kleinschaligere hoogtetrog met T500 rond -26°C trekt vanaf vanavond naar de Duitse Bocht. Een rug van hogedruk bereikt woensdagmiddag het zuidwesten en breidt zich vervolgens uit over de zuidelijke helft van het land.

Een rug van hogedruk boven Nederland trekt oostwaarts, waarna een lagedrukgebied naar de Britse Eilanden trekt en daar een aantal dagen blijft rondtollen. Ook op 500 hPa zien we een omvangrijk hoogtelaag. Ons land bevindt zich daardoor in een zuidwestelijke, later zuidelijke aanvoer van warmere en vochtigere lucht. Vanaf vrijdag passeert het bijbehorende frontale systeem, met aan de oostzijde convectie. Volgende week maandag en dinsdag ontvouwt zich een soortgelijk scenario.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er enkele buien voor. Later in de ochtend wordt het in het westen droog. De wind komt uit west tot noordwest en wordt boven land matig, 3-4 Bft.. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind soms vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag is het half tot zwaar bewolkt en komen er in de zuidoostelijke helft nog steeds enkele buien voor. Van het westen uit wordt het op steeds meer plaatsen droog en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De maximumtemperatuur ligt rond 14°C. De wind komt uit het noordwesten. Morgenavond zijn er brede opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de avond zal de wind boven land nagenoeg gaan liggen. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag bestaat uit een mix van zon, wolken en buien. De temperatuur zet een stijgende lijn in. Het wordt uiteindelijk 15°C op de Waddeneilanden tot een graad of 19 in het zuidoosten van het land. Het weercijfer komt tot een 6.

De rest van de week moeten we wederom rekening houden met een wisselvallig weerbeeld. De temperatuur valt wel weer wat hoger uit met maxima die mogelijk weer uit kunnen komen rond een graad of 20. Wel moeten we dagelijks rekening blijven houden met enkele buien. Vooral in het weekend kunnen de buien mogelijk ook gepaard gaan met wat onweer. Het weercijfer komt tot een 6/7.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Redelijk tot grote kans (ca. 60%) op een licht wisselvallig weertype bij temperaturen rond normaal. Geleidelijk neemt de kans op temperaturen (ruim) boven normaal toe naar 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema