Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

02

Volgende update: 15-05-2024 om ± 21:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er plaatselijk (dichte) mist aanwezig. Verder is het in het zuidwesten bewolkt en kan er af toe wat regen vallen. Elders is het overwegend zonnig en droog. In het noorden staat een matige zuidoostelijke wind, 3-4 Bft., verder is er weinig wind. Vanmiddag krijgt naast het zuiden ook het midden met bewolking en enkele buien te maken, plaatselijk met onweer. In het noorden en noordoosten blijft het droog en is er veel ruimte voor de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C in Zeeland tot 27°C in het noordoosten. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit uiteenlopende richtingen. Vanavond komen er in de zuidwestelijke helft enkele buien voor, mogelijk met onweer. In het noordoosten blijft het droog en zijn er perioden met zon. Er is weinig wind. Het weercijfer komt tot een 9.

Komende nacht komen er in het zuiden en midden enkele buien voor. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. Er is weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een laag nabij het zuiden van Ierland trekt langzaam zuidwaarts en ligt donderdag aan het einde van de dag net zuid van Bretagne. Bijbehorend NW-ZO georienteerd, golvend koufront boven Zeeland trekt zeer langzaam noordwaarts en ligt donderdag boven het zuiden en midden. Het front ligt aan de achterzijde van een langgerekte vore van lage druk. Daar is ook sprake van een band met hoge theta-w waarden en hoge dauwpunten van 15 graden. In het noorden zijn de dauwpunten met 8 graden beduidend lager. Verder is er in de bovenlucht sprake van een grootschalige hoogtetrog boven de Golf van Biskaje die op donderdag boven het midden van Frankrijk ligt. Een subtiele, kortgolvige hoogtetrog trekt die dag westwaarts over ons land.

In de bovenlucht bevindt zich een grootschalige hoogtelaag boven het westen van Europa waardoor er geregeld sprake is van buienontwikkeling. Daarnaast is er sprake van een golvende frontale zone die zich boven ons land bevindt met bijbehorende vochtige lucht. Het bovenlucht laag trekt langzaam oostwaarts waardoor de neerslagkans vanaf het weekend geleidelijk afneemt. Ook de frontale zone trekt dan definitief bij ons vandaan. Aan de grond komt dan een rug vanuit het Azorenhoog in de buurt van ons land te liggen. De meeste leden van het ensemble ondersteunen deze tendens, ook op de langere termijn.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt en zijn er in de zuidwestelijke helft perioden met regen. In het noordoosten schijnt de zon nog. Er is weinig wind, alleen in het noordoosten en het noordelijk kustgebied staat een matige oostenwind, 3-4 Bft.. Morgenmiddag is het overwegend bewolkt met buien, vooral in het noorden en oosten ook met onweer. De middagtemperatuur ligt rond 17°C, in het noordoosten ligt de temperatuur nog rond 23°C. Er is op de meeste plaatsen weinig wind, in het noorden en noordoosten staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het oosten tot zuidoosten. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt met vooral in het noorden eerst nog enkele buien, mogelijk met onweer. Er is weinig wind, behalve in het noordelijk kustgebied, waar een matige oostenwind staat, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

De langere termijn staat in het teken van wisselvallig, maar vaak wel zeer groeizaam weer. Dagelijks komt het tot stevige buien waarbij vooral aanstaande vrijdag regionaal flink wat regen kan vallen. Komend weekend krijgt de zon iets meer ruimte en dan is vooral in het noorden de buienkans weer kleiner. Onder invloed van een zuid- tot zuidoostenwind blijft de temperatuur wel redelijk op niveau. De maxima komen meestal uit rond 19°C, wanneer het zonnetje wat langer doorbreekt is 20 tot 22°C mogelijk.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Licht wisselvallig, de temperatuur ligt waarschijnlijk rond of iets beneden normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema