Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 21-04-2024 om ± 09:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt. In de loop van de avond verdwijnen de meeste buien tijdelijk. De wind komt uit het noordwesten en is matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe krachtig, 6 Bft..

Komende nacht trekken enkele buien van noord naar zuid over het land. Dieper landinwaarts is bij de buien ook wat natte sneeuw mogelijk. Na de buien kan in het noorden en oosten plaatselijk mist ontstaan. Het koelt af naar plaatselijk -2°C in het noordoosten tot 6°C in de kustgebieden. De noordelijke wind is langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6, elders zwak tot matig, 2-3 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Tussen een hogedrukgebied bij Ierland en lage druk boven Noordoost- en Oost-Europa voert een noord- tot noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een trog boven het zuidoosten trekt spoedig naar Duitsland weg. Een kleinschalig lijlaag is ten zuiden van Noorwegen ontstaan en beweegt komende nacht en deels zondagochtend van noord naar zuid over het land. Het vult daarbij mogelijk op tot een trog. Dit gaat in ook in de bovenlucht gepaard met een trog. Na passage van het laagje/trog wordt de stroming noordoostelijk.

In eerste instantie voert een noordelijke stroming diep polaire / arctische lucht vanuit Scandinavië en de Noorse Zee aan. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden wordt in de eerste helft van de volgende week verdreven naar het zeegebied ten noorden van de Azoren. Tegelijkertijd vult een noord-zuid georiënteerde hoogtetrog boven Duitsland geleidelijk op en trekt een nieuw hoogtelaag vanaf de poolstreken naar de Noordzee, waardoor de stroming van noord naar west draait. In de tweede helft van de volgende week smelt dit hoogtelaag samen met een nieuw Atlantisch hoogtelaag, dat uitzakt tot een langgerekte hoogtetrog boven West-Europa, met bij ons een diepe zuid- tot zuidweststroming. Begin mei wordt de ontwikkeling erg onzeker.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend valt er in het zuiden eerst nog een enkele bui. Verder zijn er flinke perioden met zon, alleen in het zuidoosten overheerst de bewolking. Later in de ochtend maakt het Waddengebied weer kans op een enkele lichte bui. De wind waait eerst uit het noorden tot noordwesten en is langs de zuidwestkust nog (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. In de loop van de ochtend gaat de wind uit het noordoosten waaien en neemt ook langs de zuidwestkust af naar matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag trekken er van noordoost naar zuidwest enkele buien over het land en zijn er voor de rest perioden met zon. Het wordt maximaal 10°C in het noorden tot 12°C in het zuidwesten. De wind waait uit het noordoosten en is langs de kust soms vrij krachtig, 5, elders matig, 3-4 Bft.. Morgenavond maakt het zuiden nog kans op een enkele bui, maar geleidelijk wordt het overal droog. Verder zijn er brede opklaringen. De wind is noordoost en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Ook maandag hebben we nog te maken met een wind uit noordelijke richtingen, waardoor het koud blijft voor de tijd van het jaar. Bij een meest matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten loopt de temperatuur uiteindelijk op naar een graad of 10. Het is wel vaak droog, slechts lokaal komt een enkele bui voor.

Na opnieuw een koude nacht krijgen we ook dinsdag te maken met koud en licht wisselvallig lenteweer. Er is ruimte voor de zon, maar er trekken ook wolkenvelden over het land. Lokaal komt het tot een bui en bij een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit noordelijke richtingen loopt de temperatuur op naar een graad of 10.

De dagen daarna blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien. Wel zijn er tussen de buien door ook droge en zonnige momenten. Woensdag en donderdag verlopen nog koud, maar vanaf vrijdag lijken we de noordelijke windrichting kwijt te raken waardoor de temperatuur mogelijk flink oploopt. In het weekend kan het zelfs ruim 15°C worden met mogelijk flink wat ruimte voor de zon. Dat zou natuurlijk uitstekend nieuws zijn voor Koningsdag, maar op deze termijn is het allemaal nog wel flink onzeker.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Licht wisselvallig met dagelijks ca. 50% kans op regen. De temperaturen stijgen geleidelijk naar waarden iets boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema