Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 03-04-2024 om ± 07:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond komen er in het noorden en oosten nog buien voor, in de rest van het land wordt het tijdelijk droog. Aan het einde van de avond kan het in het zuidwesten weer gaan regenen. De wind uit het zuidwesten is matig, 3-4, langs de westkust eerst vrij krachtig, 5 Bft..

Komende nacht breidt de regen zich noordoostwaarts uit, in het noordoosten blijft het nog droog. De wind draait naar zuid en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. De minimumtemperatuur varieert van een graad of 6 in het noordoosten tot 10°C in het zuiden.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een langgerekte vore ligt van het noorden van Engeland naar Denemarken. In deze vore ligt een occlusie. Deze vore/occlusie trekt langzaam zuidwaarts en wordt vanavond stationair boven het noordoosten. Vanmiddag trekt een hoogtetrog oostwaarts over het land, met aan de grond nog een oude ingedraaide occlusie. Een laag ten zuidwest van Ierland trekt noordoostwaarts, passeert woensdagmiddag het noorden van Engeland en bereikt in de nacht naar donderdag het zeegebied net noord van de Doggersbank. Het warmtefront trekt komende nacht en het eerste deel van woensdagochtend noordoostwaarts over het land. Het koufront volgt woensdag tussen 11 en 18 UTC van west naar oost, met een hoogtetrog die daar overheen loopt.

We hebben aanvankelijk te maken met een zuidelijk gelegen zonale stroming. Donderdag trekt een actief laag over de Noordzee noordoostwaarts. Het volgende laag trekt ten westen van de Britse Eilanden noordoostwaarts. Hierbij vormt zich tijdelijk een hoogterug boven Midden-Europa waardoor bij ons de stroming tijdelijk zuidelijk wordt. Aan het begin van de volgende week lijkt een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden in zuidoostelijke richting af te splitsen. Daarna wordt het Azorenhoog duidelijk sterker en komt de zonale stroming noordelijker te liggen en neemt ook de amplitude van de lange golven toe waarbij de neiging van lagedrukgebieden om in zuidelijke of zuidoostelijke richting uit de zonale stroming af te splitsen blijft bestaan.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. De zuid tot zuidoostenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Morgenmiddag wordt het in het zuidwesten tijdelijk droog en zien we de zon nog af en toe, maar al vrij snel ontstaan daar buien die noordoostwaarts trekken. In het zuiden is ook onweer mogelijk. De middagtemperatuur varieert van 11°C in het noorden tot 13-14°C in het zuiden. De wind wordt zuid tot zuidwest en is matig, 3-4, vlak aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenavond is het wisselend bewolkt, in het noorden komen nog buien voor, geleidelijk wordt het overal droog. De zuidwestenwind neemt overal toe naar vrij krachtig, 5, vlak aan zee en boven het IJsselmeer krachtig, 6, aan de zuidwestkust mogelijk hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag passeert een groot regengebied ons land en regent het langdurig. In de middag wordt het weer niet veel beter. Er zijn buien en daar zitten enkele pittige bij met kans op onweer en hagel. Soms blijft het een tijdje droog en krijgen we de zon even te zien, maar er staat behoorlijk wat wind waardoor de opklaringen ook snel weer verdwijnen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. In het westen is de wind af en toe krachtig, 6 Bft., en behoorlijk vlagerig. Aan de westkust staat een krachtige tot harde wind, 6-7 Bft., met kans op (zware) windstoten. Het wordt 11°C tot 13°C aan de kust tot 15°C in het binnenland. In de avond neemt de wind in kracht af en is het vaker droog.

Vrijdag ontstaan er enkele buien, maar het is niet zo nat als de voorgaande dagen en tijdens droge perioden is er ruimte voor wat zon. Het wordt wat warmer met 15°C tot 19°C en in het zuidoosten kan het 20°C worden. Er staat een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft..

Zaterdag kunnen we genieten van warm lenteweer. Het wordt op grote schaal 20°C tot 23°C en het zuidoosten maakt kans op 25°C en dan is het zomers warm. Het blijft droog met wolkenvelden en zon. Het warme weer gaat wel samen met een matige en aan de kust vrij krachtige wind, 4-5 Bft.. De dagen daarna wordt de verwachting onzeker. De temperatuur zal een aantal graden dalen, maar het blijft waarschijnlijk warmer dan normaal. De kans op een bui neemt dan toe.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig met iedere dag ongeveer 60% kans op regen. Aan het begin van de periode grote (90%) kans op bovennormale temperaturen.

Meteo Delfzijl - Geert Molema