Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 21-02-2024 om ± 08:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bewolkt. Plaatselijk valt wat lichte regen. Later in de avond gaat het in het noordwesten harder regenen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Komende nacht valt vooral in het noorden af en toe regen of motregen. In het noorden kan het aan het begin van de nacht wat harder regenen. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 8. Er waait een matige wind, 3-4, uit het zuidwesten, aan zee is de wind eerst (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

In een zuidwestelijke stroming trekt de komende uren een NO-ZW georienteerd warmtefront over het land oostwaarts en dit front verlaat rond 20 UTC Zuid-Limburg. Dit warmtefront is herkenbaar aan een band met grenslaagbewolking. Het koufront (herkenbaar aan een band met hogere theta-w) wordt komende nacht stationair boven het noorden in een oostwaarts trekkende rug. Hierna trekt het front woensdagochtend als warmtefront weer noordoostwaarts. Woensdagavond passeert een warm conveyor belt. Deze wordt gevolgd door een koufront, dat aan het einde van de avond en in de nacht naar donderdag met name op enige hoogte (zie theta-w 850 hPa) ons land passeert. In de grenslaag komt het front niet verder dan het noordwesten (zie theta-w 950 hPa en RV-velden). Dit front gaat slingeren en later in de nacht en donderdagochtend beweegt dit front (op nadering van een actieve randstoring boven de Britse Eilanden) weer als warmtefront noordwaarts.

We verkeren onder invloed van een grootschalig sturend lagedrukgebied op de noordoostelijke Atlantische Oceaan dat in het weekeinde opvullend noordoostwaarts trekt. Donderdag trekt een actieve randstoring over het Noordzeegebied noordoostwaarts. Boven West-Europa vormt zich geleidelijk een grootschalige hoogtetrog. Zondag trekt een lagedrukgebied over de Britse Eilanden zuidoostwaarts. Begin volgende week neemt de hogedrukinvloed in de vorm van een uitloper van het Azorenhoog tijdelijk toe. Midden volgende week wordt de stroming opnieuw noordwestelijk onder invloed van een grootschalig sturend lagedrukgebied op de noordoostelijke Atlantische Oceaan.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er veel bewolking, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De wind uit het zuidwesten is boven land matig, 3-4, aan zee neemt deze toe naar vrij krachtig en later mogelijk krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag is het bewolkt. In het oosten is het eerst nog even droog, maar van het westen uit gaat het langdurig regenen. Voor de regen uit ligt de maximumtemperatuur rond 11°C. De wind komt boven land uit het zuiden en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Aan de kust waait het krachtig, rond 6 Bft., uit het zuidwesten. Morgenavond is het bewolkt en regent het. Later wordt het in het noordwesten droog. De wind draait naar het zuidwesten en neemt boven land af naar matig, 3-4, en aan zee naar vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag wordt nog wat zachtere lucht aangevoerd. Het wordt 11°C tot 14°C, maar lekker buitenweer is het zeker niet. De dag verloopt zeer wisselvallig met talrijke buien over het land, maar het is vooral de wind die het onaangenaam maakt. Er staat een vrij krachtige, 5, tot aan zee mogelijk stormachtige zuidwester, 7 Bft., en daarnaast kunnen in heel het land zware windstoten voorkomen. De buien kunnen bovendien stevig uitpakken waarbij een klap onweer en hagel niet zijn uitgesloten. In de loop van de avond trekken de buien ons land uit en wordt minder zachte lucht aangevoerd.

Ook vrijdag houden we het niet geheel droog. Verspreid over het land komen buien voor, maar helemaal verregend verloopt de dag zeker niet. Tussen de buien door is het vaak droog en schijnt de zon af en toe. De temperatuur valt met 7°C tot 10°C iets minder hoog uit dan de voorgaande dagen. De zuidwestenwind is nog steeds (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Het weekend lijkt een stuk rustiger te verlopen. Een enkele bui is niet uitgesloten, maar de droge momenten overheersen. Naast wolkenvelden is er ook ruimte voor de zon. Overdag liggen de maxima tussen 7°C en 9°C, maar vooral in de ochtend kan het vrij koud zijn. De nachten verlopen namelijk een stuk minder zacht dan de afgelopen tijd met minima die mogelijk uitkomen rond het vriespunt. Ook na het weekend zou het zomaar een paar dagen droog kunnen blijven.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Opnieuw grote (ongeveer 70%) kans op neerslag. Temperaturen rond normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema