Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 12-02-2024 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend schijnt de zon af en toe, maar komt er vooral in het oosten ook een bui voor. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft.. Vanmiddag zijn er perioden met zon, vooral in het westen. Verder trekken enkele buien van west naar oost. In het oosten is op een enkele plaats kleine hagel mogelijk. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De wind draait van zuidwest naar west en is matig, 3-4, aan zee af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Vanavond zijn er brede opklaringen en blijft het droog. In de loop van de avond wordt de wind zuidwest. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 1°C plaatselijk landinwaarts tot 5°C aan zee. De zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, in het noordwestelijk kustgebied af en toe krachtig, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een randstoring op de centrale Noordzee trekt opvullend noordwaarts. In de nacht naar maandag passeert een laatste occlusie van west naar oost, waarna een westnoordwestelijke stroming polaire lucht aanvoert. Maandagmiddag passeert er een volgende hoogtetrog met op 500 hPa -32°C boven het centrale deel van de FIR. Dinsdag passeert een goed doorstroomde rug. Een restant van een CAD (herkenbaar aan band met vocht en hogere theta-w) trekt dan over de centrale Noordzee en Nederland oostwaarts. Hierna wordt de stroming zuidwestelijk wordt. Dinsdagavond bereikt een goed herkenbaar warmtefront het zuidwesten.

We hebben grootschalig gezien te maken met een zonale stroming. We verkeren onder invloed van een complex laag dat langzaam over de Britse Eilanden en het Noordzeegebied oostwaarts trekt. Vanaf het einde van de week ontstaan er sterke meanderingen in het stromingspatroon. Grootschalig gezien komt er hoogterug boven de oostelijke Atlantische Oceaan te liggen, maar kortgolvige storingen trekken door de hoogterug oost- of zuidoostwaarts.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er af en toe zon. In het zuiden komt de zon wat vaker tevoorschijn. In het noorden valt plaatselijk wat (mot)regen. De zuidwestenwind is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag is in het zuiden de zon af en toe te zien en kan er in het noordwesten en noorden wat regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. De wind is zuidwestelijk en overwegend matig, 3-4 Bft.. Morgenavond raakt het bewolkt en gaat het in het zuiden en westen geleidelijk regenen. De wind is zuidelijk en matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer later vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Het wisselvallige einde van dinsdag krijgt een vervolg op woensdag, want regelmatig staan buien of perioden met regen op het programma. Het is daarbij erg zacht met maxima van 11°C tot 13°C. De wind is matig boven land tot vrij krachtig aan zee, 4-5 Bft., waarmee het soms echt wel herfstachtig aandoet.

Donderdag blijft de zuidwestenwind ons weer bepalen en zeker donderdag wordt daarbij zeer zachte lucht aangevoerd. In de middag kan de temperatuur oplopen naar 13°C in het noorden, 14°C of 15°C in het midden en mogelijk 16°C in het zuiden. Voor deze tijd van het jaar zijn maxima van 6°C of 7°C gebruikelijk, wat duidelijk maakt hoe extreem deze temperaturen zijn. Qua temperatuur is het dan wel lenteachtig, maar het weerbeeld doet daar niet aan mee. De bewolking overheerst en zo nu en dan kan er wat regen vallen bij een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft..

Vrijdag zijn er daarbij perioden met regen bij maxima van 12°C of 13°C, maar zaterdag belooft wat droger te verlopen. Dat droge intermezzo lijkt echter niet lang aan te houden, want zondag nemen de neerslagkansen weer toe. Het is op beide weekenddagen 10°C of 11°C en ook in de nachten is de kans op vorst erg klein. Winterweer zit voorlopig dan ook niet in de verwachting.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De verwachting is onzeker. De neerslagkans ligt rond 40%. De spreiding in de temperatuurverwachting rond het langjarig gemiddelde is groot.

Meteo Delfzijl - Geert Molema