Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 13-12-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en komen er buien voor. In het noorden kan plaatselijk mist voorkomen. Er is op de meeste plaatsen weinig wind, aan de noordkust komt geleidelijk een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit het oosten te staan. Vanmiddag is het bewolkt met af en toe regen. In het noorden kan het plaatselijk mistig zijn. De maximumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noordoosten en 10°C in het zuidwesten. In de zuidelijke helft is er weinig wind. Elders staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten. Aan de noordkust is de wind vrij krachtig, 5 Bft.. Vanavond blijft het bewolkt maar wordt het geleidelijk wel droger. Landinwaarts is plaatselijk mist mogelijk. De wind komt uit het noorden en is matig, 3-4, aan de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht wordt het van het noorden uit geleidelijk op de meeste plaatsen droog. Het koelt af naar circa 2°C, bij een matige, 3-4, aan de westkust vrij krachtige, noord- tot noordoostenwind, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven de zuidelijke Noordzee en trekt zuidoostwaarts en wordt vanmiddag om 12 UTC boven de zuidwestkust verwacht. Bijbehorende WNW-OZO georiënteerde warmtefrontocclusie is net noord van ons land tot stilstand gekomen. Doordat het laag geleidelijk opvult, transformeert deze geleidelijk steeds meer in een vore. Het resterende laag verlaat vanavond het zuiden van het land. De om het laag heen ingedraaide occlusie bevindt zich vooral aan de noord- en westkant van het laag en de vore. Elders draaien enkele buienstoringen om het laag heen, gevoed door convergentie en de relatief koude bovenluchten. De occlusie verlaat pas donderdagochtend het zuidoosten. Een ZW-NO georiënteerde trekrug beweegt donderdagmiddag en -avond zuidoostwaarts over ons land. Een zeer zwakke N-Z georiënteerde occlusie trekt in deze rug mee. Donderdagavond nadert een wat actievere NNO-ZZW georiënteerde occlusie van het westen uit.

Het Azorenhoog trekt in de tweede helft van deze week via de Golf van Biskaje naar Frankrijk. Komend weekend beslaat dit hoog Midden- en Zuid-Europa en bevindt ons land zich aan de noordflank hiervan, met een vrij zachte aanvoer. Frontale zones wijken in eerste instantie uit naar Noord-Europa, maar komen volgende week weer in onze buurt als lage druk boven Scandinavië meer invloed krijgt. Het is rond donderdag 21 december vrij zeker dat het Azorenhoog weer terug op positie is. De onzekerheid zit hem dan in hoe diep de lage druk boven Noord-Europa zal zijn en of de stroming cyclonaal of anticyclonaal, zonaal of meer noordwestelijk zal worden. Deze onzekerheid wordt in het EPS door 6 verschillende clusters beschreven, waarvan de verdeling NAO+ en Atlantische rug 50/50 is. Richting de kerstdagen blijven er 2 clusters over met een meanderende zonale stroming.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het in het zuidoosten grijs en druilerig. Elders blijft het overwegend droog en schijnt de zon af en toe. Er staat weinig wind. Morgenmiddag overheerst de bewolking maar blijft het wel op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 4°C in het noordoosten tot 7°C in het zuidwesten, bij een zwakke tot matige (noord)westenwind, 2-3 Bft.. Later draait de wind naar zuidwest. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt en kan er plaatselijk wat motregen vallen. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag maakt het wisselvallige weer plaats voor een rustig en droog weerbeeld. Het wordt een rustige decemberdag met wolkenvelden en soms zon. De meeste zon is weggelegd voor de kustprovincies. In de oostelijke helft blijft het waarschijnlijk grijs. Bij een zwakke tot matige westenwind, 2-3 Bft., loopt de temperatuur op naar 8°C in Twente tot 10°C in het westen. Daar waar het grijs blijft komt de temperatuur iets lager uit.

Het weekend verloopt droog, vrij rustig en zacht met maxima rond 10°C op zowel zaterdag als zondag. Ter vergelijking: middagwaarden rond 6°C zijn gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De zon krijgen we zaterdag weinig te zien, want het zijn vooral wolkenvelden die de overhand hebben. Zondag kan de zon soms doorbreken. De zuidwestenwind is overwegend matig, 3-4, aan zee soms vrij krachtig, 5 Bft.. Tijdens de nachten ligt het kwik rond 7°C. Na het weekend neemt de kans op regen weer toe.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op een wisselvallig weertype met geregeld regen of buien is zo'n 70%. Vooral rond vrijdag 22 december zijn (zeer) zware windstoten mogelijk. De kans op temperaturen boven het langjarig gemiddelde is iets groter dan de kans op temperaturen daaronder.

Meteo Delfzijl - Geert Molema