Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 13-12-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het overwegend bewolkt en komen er buien voor, met een kleine kans op onweer en hagel. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is matig, 3-4 Bft..

Komende nacht is er veel bewolking en komen er buien voor. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. Er is landinwaarts weinig wind. Aan de kust staat een matige wind, 3-4 Bft.. Aan de westkust komt de wind uit het zuidwesten, aan de noordkust uit het oosten.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied ligt momenteel boven Engeland en trekt gedurende de avond en nacht oostwaarts, om in de ochtend ergens ten noordwesten van de Wadden terecht te komen. Een warmtefront occlusie verlaat in de loop van de avond het noordoosten van de FIR, waarna we in een instabiele valse warme sector terecht komen. Doordat het laag geleidelijk opvult, transformeert deze geleidelijk steeds meer in een vore. De kern van het resterende laag beweegt morgen overdag waarschijnlijk zuidwaarts langs de Nederlandse (west)kust. De W-O georienteerde vore passeert daardoor het land van noord naar zuid, om in de loop van de avond het uiterste zuiden ter verlaten. De om het laag heen ingedraaide occlusie bevindt zich morgen vooral aan de noord- en westkant van het laag en de vore. Elders draaien enkele buienstoringen om het laag heen, gevoed door convergentie en de relatief koude bovenluchten. De occlusie verlaat pas in de loop van de nacht naar donderdag en donderdagochtend het zuidoosten, waarna ons land onder invloed komt van een ZW-NO georienteerde rug.

Het Azorenhoog trekt in de tweede helft van deze week via de Golf van Biskaje naar Frankrijk. Komend weekend beslaat dit hoog Midden- en Zuid-Europa en bevindt ons land zich aan de noordflank hiervan, met een vrij zachte aanvoer. Frontale zones wijken in eerste instantie uit naar Noord-Europa, maar komen volgende week weer in onze buurt als lage druk boven Scandinavië meer invloed krijgt. Het is rond donderdag 21 december vrij zeker dat het Azorenhoog weer terug op positie is. De onzekerheid zit hem dan hoe diep de lage druk boven Noord-Europa zal zijn en of de stroming cyclonaal of anticyclonaal, zonaal of meer noordwestelijk zal worden. Richting de kerstdagen komen de belangrijkste drie clusters met een meanderende zonale stroming met wisselende hogedrukinvloed. Het vierde en kleinste cluster (12%) heeft een kouder scenario met een hogedrukblokkade boven het zuiden van Scandinavië.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en komen er buien voor. Er is op de meeste plaatsen weinig wind, aan de noordkust staat een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit het oosten. Morgenmiddag is het bewolkt met af en toe regen. De maximumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noordoosten en 10°C in het zuidwesten. In de zuidelijke helft is er weinig wind. Elders staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten. Aan de noordkust is de wind vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenavond is het bewolkt en wordt het van het noorden uit droger. De wind komt uit het noorden en is matig, 3-4, aan de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag wordt de koudste dag van de week met maxima van 4°C in het noordoosten tot 7°C in Zeeland. Dit zijn overigens vrij normale temperaturen voor midden december, maar het is beduidend frisser dan de voorgaande dagen. Daarbij is het opnieuw behoorlijk grijs. En als het tegenzit passeert donderdag nog een zone met regen, maar dat is nog onzeker. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind, 2-3 Bft..

De dagen daarna verlopen overwegend bewolkt en droog. Slechts af en toe kan de zon even doorbreken. Een westen- tot zuidwestenwind voert zachtere lucht aan. Vrijdag is het 7°C tot 9°C en zondag wordt het op veel plaatsen een graad of 10. Ook volgende week blijft het zacht voor de tijd van het jaar en neemt de kans op regen toe. Waarden rond 6°C zijn normaal deze tijd van het jaar.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op een wisselvallig weertype met geregeld regen of buien en mogelijk ook af en toe veel wind is zo'n 60%. De kans op temperaturen boven het langjarig gemiddelde is daarbij iets groter dan de kans op temperaturen daaronder.

Meteo Delfzijl - Geert Molema