Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 12-12-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het overwegend bewolkt en kan het af en toe motregenen. In het noorden kan er ook mist voorkomen. Aan het einde van de ochtend komen er in het zuidwesten buien. De wind is matig, 3-4 Bft., en komt uit het zuidoosten. Vanmiddag is het in het noordoosten eerst nog droog met kans op mist. Verder is het bewolkt en komen er van het zuidwesten uit buien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noordoosten tot 10°C in het zuidwesten. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, 3-4, in het Waddengebied later vrij krachtig, 5 Bft.. In de loop van de middag wordt de wind zuidelijk. Vanavond is het vaak bewolkt en komen er buien voor. De wind komt uit zuidelijke richtingen en is matig, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is er veel bewolking en komen er buien voor. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. Er is landinwaarts weinig wind. Aan de kust staat een matige wind, 3-4 Bft.. Aan de westkust komt de wind uit het zuidwesten, aan de noordkust uit het oosten.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

We bevinden ons in maritiem polaire lucht. Een laag boven Litouwen trekt oostwaarts en heeft een frontale vore net ten noorden van de Wadden met daarin een oude occlusie, die via de westelijke Noordzee terugkrult over de noordelijke helft van het land. Een enigszins doorstroomde ZO-NW georiënteerde rug verlaat spoedig het noordoosten waarna de stroming zuid tot zuidwest wordt. Eerdergenoemde occlusierestanten komen daardoor noord van ons land uit en van het zuidwesten uit trekt vanochtend een baroclien bandje met warmtefront-eigenschappen (als gestippeld warmtefront getekend) over ons land. Een volgend laag boven Ierland trekt over Engeland oostwaarts, om woensdagochtend tegen de noordwestkust uit te komen. Bijbehorende occlusie bereikt het zuidwesten begin komende middag en trekt daarna noordwaarts om in de nacht naar woensdag in de buurt van de Wadden te blijven slepen. Woensdagmiddag en -avond trekt het laag over de zuid(west)elijke helft van ons land zuidoostwaarts, waardoor bijbehorende occlusie aan de noorflank ervan weer zuidwaarts over ons land beweegt. Van het noorden uit wordt de stroming dan oostelijk.

Het Azorenhoog trekt in de tweede helft van deze week via de Golf van Biskaje naar Frankrijk. Komend weekend beslaat dit hoog Midden- en Zuid-Europa en bevindt ons land zich aan de noordflank hiervan, met een vrij zachte aanvoer. Frontale zones wijken in eerste instantie uit naar Noord-Europa, maar komen volgende week weer in onze buurt als lage druk boven Scandinavië meer invloed krijgt. Het is rond donderdag 21 december vrij zeker dat het Azorenhoog weer terug op positie is. De onzekerheid zit hem dan hoe diep de lage druk boven Noord-Europa zal zijn en of de stroming cyclonaal of anticyclonaal, zonaal of meer noordwestelijk zal worden. Richting de kerstdagen komen de belangrijkste drie clusters met een meanderende zonale stroming met wisselende hogedrukinvloed. Het vierde en kleinste cluster (12%) heeft een kouder scenario met een hogedrukblokkade boven het zuiden van Scandinavië.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en komen er buien voor. Er is op de meeste plaatsen weinig wind, aan de noordkust staat een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit het oosten. Morgenmiddag is het bewolkt met af en toe regen. De maximumtemperatuur ligt tussen 6°C in het noordoosten en 10°C in het zuidwesten. In de zuidelijke helft is er weinig wind. Elders staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten. Aan de noordkust is de wind vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenavond is het bewolkt en wordt het van het noorden uit droger. De wind komt uit het noorden en is matig, 3-4, aan de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag wordt de koudste dag van de week met maxima van 4°C in het noordoosten tot 7°C in Zeeland. Dit zijn overigens vrij normale temperaturen voor midden december, maar het is beduidend frisser dan de voorgaande dagen. Daarbij is het opnieuw behoorlijk grijs en je bent een geluksvogel als je de zon wel te zien krijgt. En als het tegenzit passeert donderdag nog een zone met regen, maar dat is nog onzeker. Er staat een zwakke tot matige noordwestenwind, 2-3 Bft..

De dagen daarna lopen de middagtemperaturen geleidelijk weer op richting 10°C. Daarbij blijft het eerst nog overwegend droog met vooral vrijdag ook zonnige perioden. Vanaf maandag kan er af en toe weer een regenzone passeren of een bui overtrekken, maar ook volgende week is het vaak nog droog.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op een wisselvallig weertype met geregeld regen of buien en mogelijk ook af en toe veel wind is zo'n 60%. De kans op temperaturen boven het langjarig gemiddelde is daarbij iets groter dan de kans op temperaturen daaronder.

Meteo Delfzijl - Geert Molema