Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 07-12-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend komt er vooral in het midden en zuiden mist voor, plaatselijk is dit dichte mist. De mist trekt geleidelijk noordwaarts. Hier en daar is het eerst nog glad door bevriezing van natte weggedeelten. Verder is het droog en schijnt op enkele plaatsen de zon. De wind neemt toe naar zwak tot matig, 2-3 Bft., uit het zuiden. Vanmiddag kan er in het noorden nog mist voorkomen en daar is er ook vrij veel bewolking. In het zuiden en midden is er zon. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van net iets boven het vriespunt in het noordoosten tot 5°C in het zuidwesten. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, later in het Waddengebied mogelijk krachtig, 6 Bft.. Vanavond neemt de bewolking verder toe. Later kan het in het zuidwesten wat regenen. De wind uit het zuidoosten is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht trekt de regen van het zuidwesten uit verder noordoostwaarts. Aan het einde van de nacht wordt het in het zuidwesten weer droog. In het noordoosten is er (natte) sneeuw mogelijk. De minimumtemperatuur loopt uiteen van iets onder het vriespunt in het noordoosten tot 4°C in Zeeland. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een geleidelijk opvullend lagedrukgebied boven het noorden van Duitsland beweegt langzaam oost- tot noordoostwaarts. Een ZO-NW georiënteerde rug ligt boven ons land, trekt oostwaarts en verlaat donderdagochtend het land. Hierdoor wordt de stroming geleidelijk steeds meer zuidelijk. Vandaag trekt een oceaandepressie naar het oosten en wordt vrijdagochtend nabij Ierland verwacht. Bijbehorend occluderend front (van oorsprong meerdere occlusies) trekt in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend oostwaarts over ons aandachtsgebied. Achter het front komen we vrijdag met een zuidwestelijke stroming in beduidend zachtere, maar wel vochtige lucht.

Vanaf zaterdag bevinden we ons vochtige en vrij zachte lucht. Een occlusie passeert ons land behorende bij een lagedrukgebied bij Schotland. Dit lagedrukgebied is een randstoring behorend bij een sturend lagedrukgebied zuid van Groenland. Zondag passeert er een trekrug, waarna maandag een randstoring net ten noorden van ons land de Noordzee oversteekt. Dinsdag en woensdag trekt dan het eerdergenoemde sturende laag oostwaarts recht over Nederland. In de oper zien we dan vanaf donderdag een hogedrukgebied van het westen uit over Nederland trekken. Dit hoog komt dan in het weekend van 16/17 december oost van ons te liggen. Daarna is er een sterke voorkeur voor een meanderende zonale stroming.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt met in het oosten en noordoosten eerst nog wat regen of (natte) sneeuw. De wind komt uit een zuidelijke richting en is overwegend matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag is het bewolkt en grijs. Later klaart het in het westen wat op. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noordoosten tot 9°C in het zuidwesten. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdagochtend verloopt, op een enkele bui na, meest droog. Sporadisch is de zon nog even te zien, maar al snel neemt de dikkere bewolking toe. In de loop van de middag trekt een regengebied over ons land waardoor het overal een geruime tijd gaat regenen. Het is zacht met maxima die uitkomen tussen 7-10°C.

De dagen hierna lopen de temperaturen nog verder op. Van nachtvorst is zeker geen sprake meer en ook de middagtemperaturen vallen met 8-12°C hoog uit. Normale waarden voor deze tijd van het jaar liggen rond een graad of 6. Droog houden we het niet. Een dominante zuidwestenwind zorgt bijna dagelijks voor de aanvoer van buien of regengebieden.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op een voortzetting van het (licht) winterse weertype neemt geleidelijk af. Er is ca. 70% kans op een overgang naar een zachter weertype met geregeld regen.

Meteo Delfzijl - Geert Molema