Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

22

Volgende update: 05-12-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en valt er lichte regen of motregen. In het noorden valt nog steeds wat (natte) sneeuw en is het plaatselijk glad. Er staat een matige oost tot noordoostenwind, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer is de wind af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. In het zuidoosten is er weinig wind. Vanmiddag is het bewolkt en grijs, met in het zuidoosten kans op mist. Op veel plaatsen valt er lichte regen of motregen, in het noorden soms ook (natte) sneeuw. In het noorden en noordoosten ligt de temperatuur rond het vriespunt, elders ligt de temperatuur enkele graden boven nul. In het zuiden van Limburg is het eerst nog 7°C, later weer kouder. Langs de kust staat een matige noord- tot noordoostenwind, 3-4 Bft.. Boven land staat weinig wind. Vanavond is het bewolkt en valt er af en toe lichte regen of motregen. In het noorden en oosten valt de neerslag deels in de vorm van sneeuw. In het oosten kan het plaatselijk mistig zijn. Langs de westkust staat een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit noordelijke richting. Landinwaarts waait het amper. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht valt er in het oosten lichte (natte) sneeuw en is er in het noordoosten nog kans op plaatselijke gladheid. Verder komt er in de kustprovincies een enkele lichte bui voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het noordoosten tot +5°C langs de westkust. De wind is noordwestelijk en zwak tot matig, 2-3, aan zee vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied ligt om 06 UTC boven het noorden van België en beweegt vanochtend over het zuidoosten van ons land langzaam oost- tot noordoostwaarts. Rond dit laag zijn diverse occlusies aanwezig. Een eerste occlusie boven het noordwesten van ons land blijft daar vandaag min of meer stationair liggen, maar neemt wel geleidelijk in activiteit af. Een tweede occlusie ligt dicht bij de lagedrukkern en ligt vandaag boven het zuidoosten. Tussen beide occlusies (die steeds minder duidelijk als zodanig te onderscheiden zijn) is de lucht zeer vochtig. In het zuiden van Limburg is tijdelijk wat minder koude lucht aanwezig. Elders zitten we nog in de koude lucht, in het noorden is er duidelijk nog kou-advectie vanuit Duitsland. In de loop van de dag breidt deze koude lucht zich aan de westflank van het laag weer wat verder zuidwaarts uit, ook Limburg komt vanmiddag weer in de koude lucht terecht. Woensdag trekt het laag verder naar Noordoost-Duitsland en nadert een ZO-NW georiënteerde rug het zuidwesten. De ingedraaide occlusie ligt in de ochtend nog boven het oosten maar verlaat ons land aan het begin van de middag.

In de nacht naar donderdag passeert een rug onze omgeving van west naar oost, we bevinden ons dan nog in polaire lucht. Een Atlantisch lagedrukgebied trekt vrijdag over de Britse Eilanden oostwaarts en vult zaterdag op boven de westelijke Noordzee. De bijbehorende occlusie trekt in de nacht naar vrijdag van west naar oost over, vrijdag overdag wordt er dan beduidend zachtere lucht aangevoerd van maritiem tropische oorsprong. Zaterdag nog gevolgd door een back-bent occlusie behorend bij het opvullende laag. Later op zaterdag passeert een actievere occlusie ons land, deze hoort bij een laag ten zuiden van Groenland. Zondag passeert er een trekrug, waarna een actieve randstoring de Noordzee oversteekt. Volgende week lijkt de stroming wat te meanderen, waarbij er later mogelijk rugvorming gaat optreden boven de Atlantische Oceaan.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend overheerst de bewolking en valt er plaatselijk nog wat lichte (mot)regen. Van het zuidwesten uit kan de zon af en toe doorbreken. De wind komt uit het noordwesten en is zwak tot matig, 2-3, aan zee eerst nog vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag is de zon vooral in het zuidwesten af en toe te zien. Verder is het vaak bewolkt en kan er een lichte bui voorkomen. Het wordt 3°C in het noordoosten tot 7°C in het zuidwesten. De wind is westelijk en overwegend matig, 3-4 Bft.. Morgenavond klaart het van het zuidwesten uit steeds vaker op en wordt het droog. In de loop van de avond kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Landinwaarts wordt de wind zwak, 1-2, aan zee staat nog af en toe een matige noordwestenwind, 3-4 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

In de nacht naar donderdag kan het tijdens opklaringen flink afkoelen: landinwaarts is enkele graden vorst mogelijk. Daardoor is plaatselijke gladheid toch weer mogelijk, maar dan door bevriezing. De sneeuwresten zullen vrijwel overal verdwenen zijn. Donderdag overdag neemt de bewolking toe, maar tot de avond lijkt het droog te blijven. Met maxima van 2°C langs onze oostgrens tot 6°C aan zee schurkt de koudere lucht toch weer tegen ons land aan.

Vrijdag en komend weekend verandert daaraan maar weinig. Boven Duitsland ligt de koude lucht dichtbij ons, maar in hoeverre dat Nederland kan aandoen is onzeker. Met name het oosten en noordoosten maken soms kans op nachtvorst en ook kan eventuele neerslag daar van tijd tot tijd in winterse vorm omlaag komen, al is de kans op een sneeuwdek wel klein. Daarnaast zijn er ook mooie momenten: met name zaterdag krijgen we de zon ook geregeld te zien.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst grote kans (ca. 80%) op een zacht weertype met geregeld regen. Later toenemende kans op een droger en kouder weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema