Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

44

Volgende update: 04-12-2023 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond trekt een gebied met sneeuw van zuidwest naar noordoost over het land, er valt op veel plaatsen 1-3 cm. Langs de westkust vallen later nog enkele winterse buien. De wind komt uit het zuidoosten en is boven land matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft..

Morgennacht valt er in het noordoosten eerst nog sneeuw of wat onderkoelde regen, elders is het droog. Vanwege het aanwezig sneeuwdek kan het nog wel overal plaatselijk glad zijn. De minimumtemperatuur ligt rond of iets boven het vriespunt. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, eerst mogelijk krachtig, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Tussen een hogedrukgebied boven de Alpen en een lagedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden bevinden we ons in een zuidelijke stroming in van origine koude polaire lucht. Op een oude occlusie (die ten oosten van de Britse Eilanden lag) is van oorsprong een CAD ingelopen. Dit geheel glijdt vanavond over een koude plaklaag heen noordoostwaarts en verlaat in de tweede helft van de nacht naar maandag het noordoosten van het land. Een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan trekt maandag langs de zuidkust van Engeland oostwaarts en ligt aan het einde van de avond boven het Nauw van Calais. Een eerste occlusie bereikt het zuidwesten maandagochtend, in de loop van de middag volgt een tweede, actievere, occlusie. Eerst zitten we nog in de koude lucht, maar in de loop van de dag stroomt er vooral in het zuiden van zachtere lucht het land binnen. Het noorden blijft duidelijk langer in de koude lucht.

Dinsdag beweegt een lagedrukgebied vanaf Het Nauw van Calais langzaam over de zuidelijke helft ons land oostwaarts, in het noorden bevindt zich nog de koude lucht, in het zuiden iets minder koude lucht. Op woensdag beweegt het laag al opvullend langzaam oostwaarts naar Duitsland. In de nacht naar donderdag passeert een rug onze omgeving van west naar oost. Op de Atlantische Oceaan verschijnt een diep lagedrukgebied welke op vrijdag naar Ierland trek en daar gaat opvullen. Het bijbehorende frontale systeem lijkt op vrijdag ons land in een diffluent stromingspatroon verzwakt te passeren. Boven het noordwesten van Rusland ontstaat tegelijkertijd een krachtig hogedrukgebied gevuld met zeer koude lucht dat zich geleidelijk westwaarts versterkt tot over Scandinavie. Door het diffluente stromingspatroon boven onze omgeving lijken lagedrukgebieden dan wat moeilijker tot onze omgeving door te kunnen dringen of bewegen mogelijk ten zuiden van ons land richting Zuid-Europa. In de loop van komende weekeinde en daarna lijkt de depressieactiviteit op de Oceaan toen te nemen en het Russische hoog lijkt oostwaarts weg te zakken en zijn invloed op Noord-Europa te verliezen, helemaal zeker is deze ontwikkeling nog niet.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en van het zuidwesten uit trekt er een gebied met natte sneeuw of sneeuw het land binnen. Dit gebied breidt zich geleidelijk uit over de rest van het land, alleen het noorden blijft tot aan het einde van de ochtend droog. De zuidoostenwind is matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag is het bewolkt en gaat het in het noorden sneeuwen, in de zuidelijke helft van het land gaat de neerslag over van sneeuw in regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt in het noorden tot +3°C in het zuiden. De wind is oost tot zuidoost en is matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenavond valt er in het noorden sneeuw, elders regen. De wind komt uit het oosten en is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Ook dinsdag wordt een natte dag waarop we de zon niet of nauwelijks te zien krijgen. Waarschijnlijk valt op de meeste plaatsen regen bij middagtemperaturen van 4-6°C. In het noorden en noordoosten kan nog altijd natte sneeuw vallen bij 1-3°C. Een kleine verschuiving in de verwachting kan echter al snel op meer plaatsen natte sneeuw geven, maar de kans op opnieuw een sneeuwdek is heel klein.

Woensdag is het met maxima van 4-7°C nog steeds aan de koude kant voor begin december. In de ochtend is er veel bewolking en komen er nog enkele buien voor. In de middag breekt de zon steeds vaker door, vooral in het zuiden en westen van het land. De wind is veelal matig, 3-4 Bft., en waait uit het noordwesten.

De dagen daarna is het vaak bewolkt en trekt er regelmatig een neerslaggebied over het land. De maxima komen uit tussen 4 en 8°C en meestal valt er gewoon regen, maar een keer weer natte sneeuw is landinwaarts zeker mogelijk. In de nacht ligt het kwik meestal iets boven het vriespunt, maar als het in de nacht een keer goed opklaart komt het tot lichte vorst.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans (ca. 70%) op een zacht weertype met geregeld regen. Daarnaast is er een ca. 30% kans op een droog en (vrij) koud weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema