Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 02-12-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond vallen in het noorden van het land enkele sneeuwbuien. Verder komen in het westen opklaringen voor, in het zuiden en oosten is het bewolkt. Aan de noordkust staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten, elders is er weinig wind.

Komende nacht is er in het noorden en mogelijk ook in het midden een enkele sneeuwbui mogelijk. Op een enkele plaats ontstaat mist. De minimumtemperatuur ligt aan de zuidwestkust rond het vriespunt. Landinwaarts vriest het plaatselijk ongeveer 6°C. De wind is overwegend zwak, 1-2 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Ten zuidwesten van een grootschalig laag nabij de Baltische Staten voert een zwakke noordoostelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een hoogtelaag boven Noord-Duitsland heeft een oost-west georienteerde trog boven het noorden van ons land. Deze hoogtetrog gaat kantelen en beweegt vanavond zuidoostwaarts over het land en ligt vannacht boven het westen van Duitsland. De stroming wordt hierdoor op hoogte noordelijk. Verder ontstaat vanaf vannacht aan de grond langs de kust ook een vore die zich nauwelijks verplaatst de komende dag. Zaterdagmiddag bouwt van het zuidwesten uit een rug op over ons land, die in de avond oostwaarts trekt. Zondagnacht en -ochtend trekt een kleinschalig laag over Ierland oostwaarts. De stroming wordt hierdoor zuidelijk en zachtere lucht stroomt vanuit het zuidwesten richting ons land.

Ons aandachtsgebied bevindt zich in de polaire lucht. Aanvankelijk is er sprake van een grootschalig laag boven Noord-Europa, dat langzaam oostwaarts trekt. Op de oceaan stelt zich begin van de volgende week een zonale stroming in, waarbij de straalstroom aanvankelijk vrij zuidelijk ligt. Zondag in de loop van de dag nemen de neerslagkansen al duidelijk toe op passage van een opvullende trog, die mogelijk interactie krijgt met een opdringende frontale zone van een laag ten zuidwesten van Ierland. Maandag t/m woensdag krijgen we met het genoemde lagedrukgebied te maken. Het trekt waarschijnlijk opvullend over onze omgeving oostwaarts, met aanvankelijk opdringende zachtere lucht aan de oostflank. Donderdag passeert nog een hoogtetrog. Later volgende week begint de stroming boven de oceaan wat sterker te meanderen. Boven het noorden van Scandinavie en noordwest Rusland ontstaat dan een krachtig hoog. Boven de oceaan lijkt tegen het weekeinde van 9/10 december dan een diffluent hoogtepatroon te ontstaan, waardoor nieuwe oceaanstoringen boven west Europa stuklopen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost eventuele mist op en zijn er perioden met zon. Het blijft vrijwel overal droog. Landinwaarts is er weinig wind, aan de kust staat een matige noordoostenwind, 3-4 Bft.. Morgenmiddag zijn er perioden met zon. In het noordelijk kustgebied is er een enkele winterse bui. De maximumtemperatuur ligt in het zuidoosten rond het vriespunt, aan de kust wordt het ongeveer 4°C. Er is landinwaarts weinig wind. Aan de kust staat een matige wind, 3-4 Bft., uit zuidwest tot west. Morgenavond is er in het noorden en westen een enkele (winterse) bui mogelijk met kans op gladheid. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag zijn er in de ochtend wolkenvelden en schijnt af en toe de zon. Op een paar lokale buien aan de kust na is het droog. Vooral in het noorden kan het plaatselijk mistig zijn. Het vriest licht en rond het middaguur ligt de temperatuur op veel plaatsen iets boven het vriespunt. In de middag kan de temperatuur in het zuidwesten naar 3°C stijgen. Daarbij staat een matige zuidenwind, 3-4 Bft.. In het zuidwesten raakt het geheel bewolkt en kan wat regen of natte sneeuw vallen. Later in de middag en in de avond is het op de meeste plaatsen bewolkt. Vooral in het zuiden is er kans op (natte) sneeuw bij een temperatuur iets boven het vriespunt. In het noorden valt minder neerslag en blijft het mogelijk droog.

Daarna komt vanuit het zuidwesten langzaam zachte lucht dichterbij, maar hoe snel dit gaat is nog onzeker. Het wordt wisselvallig weer met van tijd tot tijd perioden met neerslag en zolang het koud blijft is er kans op (natte) sneeuw. Daarbij is het vaak bewolkt.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

In het weekeinde van 9/10 december ca. 70% kans op een overgang naar een zachter weertype met geregeld regen. Er is ca. 30% kans op voortzetting van het vrij koude weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema