Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

43

Volgende update: 30-11-2023 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is er aan de kust nog een enkele winterse bui. Elders is het droog met flinke opklaringen en plaatselijk vorming van (dichte) mist. Het gaat op veel plaatsen licht vriezen en vooral in het noorden kan plaatselijk gladheid ontstaan door bevriezing. Er is weinig wind, aan de kust is er een matige noordelijke wind, 3-4 Bft..

Komende nacht ontstaat op meerdere plaatsen mist. Verder is het plaatselijk glad door bevriezing en in het kustgebied mogelijk ook door een enkele (natte)sneeuwbui. De minimumtemperatuur ligt rond -3 °C, landinwaarts kan het plaatselijk afkoelen naar -6°C. Er is weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied (een CAD) boven het noordoosten van Duitsland trekt oostwaarts. Een bijbehorende occlusie boven het noorden van Frankrijk trekt noordwaarts tot boven België. Het bijbehorende hoogtelaag blijft boven Denemarken en het noorden van Duitsland liggen. Daardoor is de hoogtestroming bij ons cyclonaal noordelijk. Aan de grond is er aanvankelijk weinig stroming, donderdag en vrijdag is de stroming zwak noordoostelijk. Een (hoogte)trog boven de Noordzee trekt donderdagavond (gedeeltelijk) langzaam zuidwestwaarts over Nederland en neemt daarbij in activiteit af. Donderdagmiddag trekt een trog met aan de grond een kleine lageddrukkern over het noorden van Nederland zuidwestwaarts.

Grootschalig gezien is de circulatie boven/rond het Europese continent geblokkeerd geraakt als gevolg van een N-Z georienteerde (hoogte)rug boven de Atlantische Oceaan. Dit betekend dat het weer in onze omgeving in elk geval tot en met begin volgende week zal worden bepaald door een omvangrijke hoogtetrog gevuld met koude polaire lucht, met daarin enkele rondtollende lagedrukgebieden. Buien(storingen) en droge perioden wisselen elkaar af, in een luchtsoort die net wel of net niet koud genoeg is voor (natte) sneeuw. In de loop van de volgende week zien we in een toenemend aantal leden een overgang naar een zonaal stromingspatroon, waarin de rug naar Oost-Europa beweegt of wordt doorbroken door een Atlantisch lagedrukgebied.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er eerst nog op veel plaatsen mist. In het noordelijk kustgebied zijn er enkele buien met (natte) sneeuw. Er is weinig wind, aan de noordkust staat af en toe een matige west- tot noordwestenwind, 3-4 Bft.. Morgenmiddag lost de mist op de meeste plaatsen op, er zijn dan perioden met zon. In het noordelijk kustgebied is een lichte bui met natte sneeuw mogelijk. De middagtemperatuur ligt tussen -1°C waar de mist hardnekkig blijft tot 5°C plaatselijk aan zee. Morgenavond is het droog, op een enkele lichte (sneeuw)bui in het noordelijk kustgebied na. Het gaat overal licht vriezen. Aan de kust staat een matige noordoostenwind, 3-4 Bft., landinwaarts is er weinig wind. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag verandert er weinig vergeleken met donderdag. Na opnieuw een koude nacht beginnen we de dag weer met mistop veel plekken. Deze mist lost geleidelijk op en in de middag is het vaak droog met veel ruimte voor de zon. Alleen in de kustprovnicies blijft een winterse bui mogelijk. Bij een zwakke tot matige wind, 3-4 Bft., uit noordelijke richtingen liggen de maxima tussen -1 en 2°C.

Zaterdag is het op de meeste plaatsen droog met een mix van wolken en zonnige momenten. Wederom blijven de kustprovincies gevoelig voor een enkele winterse bui. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 1 tot 3°C bij een meest matige zuidwestenwind, 3-4 Bft.. Daarmee is het een stuk kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin december liggen rond 7°C.

Zondag kan op meerdere plekken in het land weer wat neerslag vallen. Vooral landinwaarts valt mogelijk ook (natte) sneeuw, maar de onzekerheid is nog groot. In de nieuwe week wordt mogelijk zachtere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt ligt veelal tussen 2 en 5°C, maar ’s nachts kan het nog enkele°C vriezen. Daarmee is het minder koud dan de voorgaande dagen, maar nog steeds kouder dan normaal.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op een voortzetting van het (licht) winterse weertype neemt geleidelijk af naar ca. 50%. De neerslagkansen nemen juist iets toe naar ca. 60%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema