Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

20

Volgende update: 25-11-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend schijnt af en toe de zon, maar vallen er ook buien. Eerst is er daarbij nog kans op hagel en onweer, vooral in het noordoosten van het land. De wind uit het noordwesten is matig, 3-4, in de kustprovincies vrij krachtig, 5, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het noordelijk kustgebied kunnen er zware windstoten rond 80 km/uur voorkomen. Vanmiddag schijnt af en toe de zon en vallen er nog enkele buien. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind uit het noordwesten is matig, 3-4, aan de kust meest krachtig, rond 6 Bft.. Vanavond valt er in het westen en noorden nog een enkele bui. In de rest van het land wordt het droog. De wind is boven land zwak tot matig en komt uit het noordwesten. Aan de westkust is de wind (vrij) krachtig, windkracht 5 en eerst nog 6. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht komen er verspreid over het land enkele lichte buien voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C langs de kust tot -1°C in het oosten. Boven land is er weinig wind. Langs de kust komt de wind uit het noordwesten en is deze matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een diepe noord(west)elijke stroming voert maritiem polaire lucht aan, waarbij de koudste bovenluchten vanochtend het oosten van onze FIR schampen. Zuid van Noorwegen heeft zich inmiddels een lij-laag gevormd, die naast een tijdelijk toenemende gradient ook een drietal convergentielijnen met zich meebrengt. De eerste convergentielijn ligt inmiddels al boven het zuidoosten. De andere twee convergentielijnen zijn op de weerkaart als occlusies getekend. De eerste O-W georienteerde occlusie bereikt actueel (05 UTC) het Waddengebied en trekt gedurende de ochtend zuidwaarts over het land. De tweede occlusie heeft een ZO-NW oriëntatie en bereikt in de loop van de ochtend het noordoosten van de FIR, om in de middag zuidwaarts over het land te bewegen. Tussen beide occlusies passeert een brede grondtrog. In de avond wordt de tweede occlusie stationair boven het zuidwesten van het land, om in de nacht naar zondag en zondagochtend weer langzaam oostwaarts te verplaatsen. Vanaf zondagochtend zien we tegelijkertijd ook warmteadvectie optreden en zondagmiddag nadert een grootschalige rug het westen van de FIR.

Grootschalig gezien is de circulatie boven/rond het Europese continent geblokkeerd geraakt als gevolg van een N-Z georienteerde rug boven de Atlantische Oceaan. Dit betekend dat het weer in onze omgeving wordt bepaald door enkele rondtollende lagedrukgebieden en bijbehorende hoogtelagen. Begin volgende week wordt er een randstoring aangeslagen, die maandag al uitdiepend over het land zal trekken, waarachter met een noordelijke stroming diep-polaire lucht wordt aangevoerd. Halverwege volgende week verplaatst het zwaartepunt van de lagedruk zich westwaarts richting Groot-Brittannië, met een vore boven onze omgeving, die de grens zal vormen tussen continentaal polaire (of zelfs arctische) lucht en minder koude lucht (getransformeerd maritiem polair). Later in de periode zien we het zwaartepunt weer in oostelijke richting verplaatsen. In vrijwel alle leden blijven we ons de gehele periode in een vrij koude luchtsoort bevinden in een omvangrijke vrijwel stationaire hoogtetrog en zijn lagedrukgebieden nooit ver weg.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er veel bewolking en vallen er enkele buien. Boven land is er eerst weinig wind, maar geleidelijk wordt de wind overal meest matig, 3-4 Bft., uit het westen. Morgenmiddag regent het eerst op veel plaatsen en is het bewolkt. In het zuidwesten wordt het geleidelijk droog. De maximumtemperatuur komt uit rond 7°C. De matige wind, 3-4 Bft., waait boven land uit het zuidwesten en aan zee uit het westen. Morgenavond is het in het zuiden op de meeste plaatsen droog, in het noorden valt nog wat lichte regen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, langs de zuidwestkust later (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag start met flink wat neerslag, die zich in de loop van de ochtend over Nederland verspreidt. Doordat de wind in de loop van de dag draait naar het oosten komt koudere lucht ons land binnen. De neerslag, die eerst in de vorm van regen valt, kan dan regionaal overgaan in natte sneeuw of sneeuw. De onzekerheid is nu nog groot over welke regio de grootste kans heeft op sneeuw, maar hogere delen zoals de Utrechtse heuvelrug, delen van de Veluwe of de Limburgse heuvels hebben de beste papieren. In de gebieden waar het gaat sneeuwen daalt de temperatuur richting het vriespunt. Elders is het van noordoost naar zuidwest 2 tot 7°C met daarbij eerst een overwegend matige zuidwestenwind, 3-4 Bft., die in de loop van de dag draait naar het oosten.

Dinsdag wordt met een noordoostenwind beduidend koudere lucht aangevoerd. Landinwaarts kan het ‘s ochtends nog vriezen en overdag wordt het slechts 1-4°C, met de hoogste waarden aan de kust. Er is daarbij een mix van wolken en zon, in de kustregio’s is ook nog kans op een enkele winterse bui. In de loop van dinsdag neemt ook elders de kans op winterse buien toe.

De koude lucht blijft ook de dagen daarna in ons land. Overdag is het vaak 2-4°C, terwijl het in de nachten enkele graden kan gaan vriezen, zeker als er opklaringen zijn. Er is daarbij vaak een mix van wolken, zon en enkele winterse buien. Voorlopig kunnen de sjaal en handschoenen weer aan.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80-90%) op temperaturen onder het langjarig gemiddelde met dagelijks 40% kans op neerslag, waarvan ca. 20% kans op (natte) sneeuw.

Meteo Delfzijl - Geert Molema