Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

34

Volgende update: 22-11-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond valt er in Limburg eerst nog af en toe motregen en komt er in het noordwesten nog een enkele lichte bui voor. Elders is het droog en klaart het steeds meer op. De noordoostenwind is aan zee eerst nog vrij krachtig, 5, maar neemt geleidelijk af naar matig, 3-4 Bft.. Boven land staat er weinig wind.

Komende nacht is het droog en in het oosten en zuiden kan er mist ontstaan. In het noordwestelijk kustgebied kan er een enkele lichte bui van zee binnendrijven. Landinwaarts gaat het licht vriezen, in de kustgebieden blijft de temperatuur enkele graden boven nul. Er staat weinig wind, langs de kust en op het IJsselmeer staat er een matige wind, 3-4 Bft., uit een oostelijke richting.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidflank van een ZW-NO georienteerde rug over de Noordzee wordt geleidelijk drogere en koudere lucht aangevoerd. Een oude occlusie ligt om 18 UTC nog boven het uiterste zuiden, maar zal spoedig het land verlaten. De rugas beweegt zuidoostwaarts en bereikt halverwege de nacht het noorden en verlaat het zuidoosten aan het einde van de ochtend, de stroming wordt geleidelijk zuidwestelijk. Een warmtefront op hoogte schuift in de middag over een koude plaklaag zuidoostwaarts. Het echte warmtefront aan de grond zal rond 17 UTC het noordwesten bereiken. Achter het warmtefront voert een westelijke stroming maritiem tropische lucht aan. Aan het einde van de nacht naar donderdag bevindt het hele land zich in de warme sector.

Een sturend lagedrukgebied boven de Noorse Zee trekt over Scandinavië zuidoostwaarts. Het koufront passeert donderdagmiddag. Een hoog ten westen van Frankrijk trekt tijdelijk naar het gebied tussen Schotland en IJsland waardoor de stroming noordwest tot noord wordt. Aan het begin van de volgende week trekken randstoringen over het Noordzeegebied zuidoostwaarts. Daarna blijft de stroming grootschalig gezien noordwestelijk met een duidelijke cyclonale invloed.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost de mist in het oosten en zuidoosten geleidelijk op. Verder schijnt op veel plaatsen de zon en is het droog. In het westen en noorden komt er meer bewolking voor. Boven land staat er een eerst weinig wind maar neemt in de loop van de ochtend toe naar matig, 3-4 Bft., uit een zuidelijke richting. Aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig tot kracht, 5-6 Bft.. Morgenmiddag raakt het overal bewolkt en in het noorden kan wat lichte regen vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het oosten tot 10°C langs de noordwestkust. De wind is zuidelijk en matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. 5-6 Bft.. Morgenavond is het bewolkt en plaatselijk valt wat lichte regen of motregen. De temperatuur loopt van het westen uit geleidelijk verder op naar waarden boven de 10°C. De wind is zuidwestelijk en matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag draait de wind weer naar het westen en hierdoor wordt zachte lucht richting ons land aangevoerd. Het wordt opnieuw flink zacht met 10°C tot lokaal 13°C. De dag verloopt grotendeels droog, maar over het algemeen wel bewolkt. In de avond neemt de kans op regen vanuit het noorden iets toe.

De dagen hierna neemt de wisselvalligheid toe. Met een westen- tot noordwestenwind worden geregeld buien richting ons land aangevoerd. Kletsnat verlopen de dagen niet, maar het is raadzaam om de regenradar te kijken als jij de deur uit moet. De temperatuur daalt naar maxima die dagelijks uitkomen tussen 5°C en 10°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans op aanhoudend wisselvallig weer met temperaturen rond normaal. De spreiding in de temperatuurverwachting is groot, de dagelijkse neerslagkans ligt rond 50%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema