Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 21-11-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en op enkele plaatsen valt lichte regen of motregen. In het zuiden kan het eerst nog plaatselijk mistig zijn. De noordenwind is aan zee matig tot vrij krachtig, 4-5, boven land zwak tot matig, 1-4 Bft.. Vanmiddag is het in het binnenland bewolkt met af en toe lichte (mot)regen. In de kustprovincies is er meer ruimte voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 8°C in het noordoosten en 11°C in Zeeland. De wind uit het noordoosten is boven land matig, 3-4, aan zee af en toe vrij krachtig, 5 Bft.. Vanavond blijft het droog. Het koelt snel af met aan het einde van de avond in het noordoosten temperaturen iets boven het vriespunt. De noordoostenwind is aan zee eerst nog vrij krachtig, 5, maar neemt geleidelijk af naar matig, 3-4 Bft.. Boven land staat er weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht is het droog en in het oosten en zuiden kan er mist ontstaan. In het noordwestelijk kustgebied kan er een enkele lichte bui van zee binnendrijven. Landinwaarts gaat het licht vriezen, in de kustgebieden blijft de temperatuur enkele graden boven nul. Er staat weinig wind, langs de kust en op het IJsselmeer staat er een matige wind, 3-4 Bft., uit een oostelijke richting.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een laag boven Zuid-Polen heeft een frontale vore tot boven het noorden van ons land, met daarin een secundair laagje nabij Meppel. In de brede frontale vore bevinden zich enkele occlusierestanten met de grenslaagcondities als belangrijkste aandachtspunt. De frontale vore trekt vandaag zuidwaarts over ons land en de laatste occlusierestanten aan de noordzijde van de vore verlaten het zuidoosten van ons land pas in de loop van de avond. Aan de noordzijde van de vore wordt de stroming noordoostelijk en wordt drogere en koudere lucht aangevoerd. Een Atlantische rug bereikt komende avond het noorden van de FIR en komt in de loop van de nacht naar woensdag boven ons land te liggen. Woensdag overdag trekt deze rug zuidwaarts weg en wordt de stroming west tot zuidwest op nadering van een NO-ZW georiënteerd warmtefront dat woensdag rond 18 UTC het noordwesten van het land bereikt. Achter het warmtefront voert een westelijke stroming maritiem tropische lucht aan.

Een sturend lagedrukgebied boven de Noorse Zee trekt over Scandinavië zuidoostwaarts. Het koufront passeert donderdagmiddag. Een hoog ten westen van Frankrijk trekt tijdelijk naar het gebied tussen Schotland en IJsland waardoor de stroming noordwest tot noord wordt. Aan het begin van de volgende week trekken randstoringen over het Noordzeegebied zuidoostwaarts. Daarna blijft de stroming grootschalig gezien noordwestelijk met een duidelijke cyclonale invloed.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost de mist in het oosten en zuidoosten geleidelijk op. Verder schijnt op veel plaatsen de zon en is het droog. In het westen en noorden komt er meer bewolking voor. Boven land staat er een eerst weinig wind maar neemt in de loop van de ochtend toe naar matig, 3-4 Bft., uit een zuidelijke richting. Aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind vrij krachtig tot kracht, 5-6 Bft.. Morgenmiddag raakt het overal bewolkt en in het noorden kan wat lichte regen vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het oosten tot 10°C langs de noordwestkust. De wind is zuidelijk en matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. 5-6 Bft.. Morgenavond is het bewolkt en plaatselijk valt wat lichte regen of motregen. De temperatuur loopt van het westen uit geleidelijk verder op naar waarden boven de 10°C. De wind is zuidwestelijk en matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag draait de wind weer naar het westen en hierdoor wordt zachte lucht richting ons land aangevoerd. Het wordt opnieuw flink zacht met 10°C tot lokaal 13°C. De dag verloopt grotendeels droog, maar over het algemeen wel bewolkt. In de avond neemt de kans op regen vanuit het noorden iets toe.

De dagen hierna neemt de wisselvalligheid toe. Met een westen- tot noordwestenwind worden geregeld buien richting ons land aangevoerd. Kletsnat verlopen de dagen niet, maar het is raadzaam om de regenradar te kijken als jij de deur uit moet. De temperatuur daalt naar maxima die dagelijks uitkomen tussen 5°C en 10°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans op aanhoudend wisselvallig weer met temperaturen rond normaal. De spreiding in de temperatuurverwachting is groot, de dagelijkse neerslagkans ligt rond 50%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema