Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 21-11-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen, plaatselijk valt er wat regen of motregen. In opklaringen in het zuiden komen plaatselijk mistbanken voor, in de loop van de avond kunnen deze daar op meer plaatsen gaan ontstaan. Boven land is er weinig wind, in het noordelijk kustgebied staat er een matige wind, 3-4 Bft., uit een westelijke richting.

Komende nacht valt er af en toe (mot)regen. In het zuidoosten komt plaatselijk (dichte) mist voor. De minimumtemperatuur ligt tussen 10°C aan zee tot plaatselijk 5°C in het zuidoosten. De noordwestenwind draait geleidelijk naar noord tot noordoost en is aan zee vrij krachtig, 5 Bft., elders matig, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidflank van een langgerekt lagedrukgebied van de Noordzee naar Polen staat een westelijke stroming en bevinden we ons in maritiem polaire lucht. In het laag ligt een oost-west georiënteerde occlusie ten noorden van de Wadden, deze is goed te herkennen in de wolkenbasis en de neerslag. Een secundair laagje ligt om 18 UTC boven België en beweegt oostwaarts, het ingedraaide deel van de occlusie trekt later vanavond over Limburg. De occlusie ten noorden van de Wadden bereikt later vanavond het noorden. In deze occlusie lijkt bovendien een kleinschalig laagje te ontstaan die vannacht en dinsdagochtend over het oosten van het land zuidwaarts beweegt. Een tweede, noordelijker gelegen occlusie beweegt eveneens zuidwaarts maar neemt gaandeweg steeds verder in betekenis af. Vanaf dinsdagmiddag gaat een noordoostelijke stroming drogere en koudere lucht aanvoeren. In de nacht naar woensdag beweegt er een ZW-NO georienteerde rug zuidwaarts over ons land.

Woensdag heeft een hoog ten zuidwesten van Ierland een uitloper via onze omgeving naar de Baltische Staten. We bevinden ons dan in polaire lucht. Een laag boven het Noordpoolgebied trekt in de tweede helft van de week via Scandinavië naar het westen van Rusland, waardoor de rug snel zuidwaarts wegtrekt en de stroming bij ons west tot noordwest wordt. Komend weekend trekken enkele randstoringen in de ontstane barocliene zone oostwaarts over ons land. Vanaf maandag 27 november berekenen de meeste leden een Atlantische rug met boven het continent een vrij zuidelijke straalstroom.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend overheerst de bewolking en plaatselijk is er een bui. In het zuidoosten kan het eerst nog mistig zijn. In het noorden breekt later de zon steeds vaker door. De noord- tot noordoostenwind is aan zee vrij krachtig, 5, boven land matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag is het in het zuidoosten bewolkt met af en toe lichte (mot)regen. Elders schijnt de zon soms en maakt de noordwestkust kans op een enkele bui van zee. Het wordt overdag rond 8°C in het noordoosten en 11°C in Zeeland. Morgenavond maakt het noordwestelijk kustgebied kans op een enkele bui, elders is het droog. De noordoostenwind is aan zee eerst nog vrij krachtig, 5, maar neemt geleidelijk af naar matig, 3-4 Bft.. Boven land staat er weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag staat er nauwelijks neerslag op het programma. Het wordt wel een stuk kouder dan de afgelopen dagen. In de ochtenduren is het in het binnenland slechts enkele graden boven het vriespunt. Hier begint de dag ook grijs met laaghangende bewolking of mist. Uiteindelijk stijgt de temperatuur naar een graad of 6°C in het oosten tot 9°C in het westen. Gedurende de dag blijft het op de meeste plaatsen droog en vooral in de zuidelijke helft is de zon af en toe te zien. In de loop van de middag is vooral in het westen en noorden wat licht gespetter niet uitgesloten, maar veel stelt het niet voor.

Donderdag draait de wind weer naar het westen en hierdoor wordt zachte lucht richting ons land aangevoerd. Het wordt opnieuw flink zacht met 10°C tot lokaal 13°C. De dag verloopt grotendeels droog, maar over het algemeen wel bewolkt. In de avond neemt de kans op regen vanuit het noorden iets toe.

De dagen hierna neemt de wisselvalligheid toe. Met een westen- tot noordwestenwind worden geregeld buien richting ons land aangevoerd. Kletsnat verlopen de dagen niet, maar het is raadzaam om de regenradar te kijken als jij de deur uit moet. De temperatuur daalt naar maxima die dagelijks uitkomen tussen 5°C en 10°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vooral de eerste dagen wisselvallig met dagelijkse neerslagkansen rond 60%. Later in de periode neemt de neerslagkans iets af naar 40%. De kans op temperaturen onder het langjarig gemiddelde is iets groter dan de kans op temperaturen daarboven.

Meteo Delfzijl - Geert Molema