Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 20-11-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het in het noordoosten bewolkt en zijn daar perioden met regen. Elders laat de zon zich geleidelijk af en toe zien en komen er enkele buien voor. Boven land is de wind zuidwest en matig, 3-4, aan zee west en (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Vanmiddag is er vrij veel bewolking en trekken er vooral in het zuiden en noorden enkele buien over. De temperatuur ligt rond 11°C. Aan de kust is de wind westelijk en in het noordelijk kustgebied eerst nog af en toe vrij krachtig, 5, boven land staat er een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft.. Vanavond overheerst de bewolking en valt er vooral in het noorden en midden af en toe (mot)regen. Aan het einde van de avond is er in het zuiden kans op mist. De wind draait aan de kust naar noordwest en is overwegend matig, 3-4 Bft.. Boven land staat er eerst weinig wind, aan de noordkust neemt de wind toe naar matig, 3-4 Bft., uit het noorden. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht valt er af en toe (mot)regen. In het zuidoosten komt plaatselijk (dichte) mist voor. De minimumtemperatuur ligt tussen 10°C aan zee tot plaatselijk 5°C in het zuidoosten. De noordwestenwind draait geleidelijk naar noord tot noordoost en is aan zee vrij krachtig, 5 Bft., elders matig, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een laag bij Schotland heeft een WNW-OZO georiënteerde brede vore ten noorden van ons land, met zuid daarvan een westelijke stroming en de aanvoer van terugkerende maritiem polaire lucht. Vandaag trekt de lagedrukkern in de vore OZO-waarts en komt in de nacht naar dinsdag boven Noord-Duitsland uit. De vore wordt noord en zuid geflankeerd door een tweetal occlusies. De noordelijke occlusie bevindt zich van de noordelijke Noordzee naar Denemarken. De zuidelijke occlusie loopt van Noord-Engeland naar het uiterste noord(oost)en van ons land en trekt nog iets noordwaarts. Beide fronten zijn goed te herkennen in de wolkenbasis en de neerslag. Een ingedraaide occlusie boven Ierland (die eigenlijk vast zit aan de zuidelijke occlusie) trekt oostwaarts en verplaatst zich maandagmiddag en -avond over België naar Duitsland. Als de lagedrukkern maandagavond bij de Duitse Wadden uitkomt, trekt de vore, samen met de noordelijke en zuidelijke occlusies, zuidwaarts over ons land. Het duurt tot dinsdagavond voordat de noordelijke occlusie ook het zuidoosten verlaat en een noordoostelijke stroming overal polaire lucht aanvoert.

Woensdag heeft een hoog ten zuidwesten van Ierland een uitloper via onze omgeving naar de Baltische Staten. We bevinden ons dan in polaire lucht. Een laag boven het Noordpoolgebied trekt in de tweede helft van de week via Scandinavië naar het westen van Rusland, waardoor de rug snel zuidwaarts wegtrekt en de stroming bij ons west tot noordwest wordt. Komend weekend trekken enkele randstoringen in de ontstane barocliene zone oostwaarts over ons land. Vanaf maandag 27 november berekenen de meeste leden een Atlantische rug met boven het continent een vrij zuidelijke straalstroom.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend overheerst de bewolking en plaatselijk is er een bui. In het zuidoosten kan het eerst nog mistig zijn. In het noorden breekt later de zon steeds vaker door. De noord- tot noordoostenwind is aan zee vrij krachtig, 5, boven land matig, 3-4 Bft.. Morgenmiddag is het in het zuidoosten bewolkt met af en toe lichte (mot)regen. Elders schijnt de zon soms en maakt de noordwestkust kans op een enkele bui van zee. Het wordt overdag rond 8°C in het noordoosten en 11°C in Zeeland. Morgenavond maakt het noordwestelijk kustgebied kans op een enkele bui, elders is het droog. De noordoostenwind is aan zee eerst nog vrij krachtig, 5, maar neemt geleidelijk af naar matig, 3-4 Bft.. Boven land staat er weinig wind. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag ziet het weer er best goed uit. De paraplu kan op veel plekken eindelijk thuis blijven. De dag begint fris met in het binnenland temperaturen net boven het vriespunt. Hier begint de dag mogelijk ook grijs met laaghangende bewolking of mist. Gedurende de dag blijft het op de meeste plaatsen droog en vooral in de zuidelijke helft is de zon af en toe te zien. In de loop van de middag kan mogelijk wat lichte regen in het noorden vallen, maar veel stelt het niet voor. Met maxima die uitkomen tussen 5°C en 8°C is het vrij frisjes.

Ook donderdag lijkt nog geheel droog te verlopen, maar de dagen hierna neemt de wisselvalligheid toe. Met een wind die draait naar het westen tot noordwesten worden geregeld buien richting ons land aangevoerd. Kletsnat verlopen de dagen niet, maar het is raadzaam om de regenradar te kijken als jij de deur uit moet. De temperatuur loopt eerst weer flink op met op donderdag in heel het land weer ruim 10°C. De dagen hierna daalt de temperatuur weer stapsgewijs.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vooral de eerste dagen wisselvallig met dagelijkse neerslagkansen rond 60%. Later in de periode neemt de neerslagkans iets af naar 40%. De kans op temperaturen onder het langjarig gemiddelde is iets groter dan de kans op temperaturen daarboven.

Meteo Delfzijl - Geert Molema