Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 15-11-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komen er buien voor. In het noordoosten en in het zuidwesten is het eerst nog enige tijd droog. De west- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, langs de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Vanmiddag wordt het in het westen wat droger, elders blijft de kans op buien bestaan. Plaatselijk is ook de zon even te zien. Het wordt ongeveer 11°C, bij een matige westenwind, 3-4 Bft.. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond wordt het in de zuidelijke helft overwegend droog, in de noordelijke helft komen enkele buien voor. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind, 4-5, aan de kust in de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht komen er vooral in de noordelijke helft enkele buien voor. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C, in het noorden wordt het beduiden kouder en kan het plaatselijk afkoelen tot een graad of 3. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4, langs de kust krachtig, 6 Bft.. In de loop van de nacht neemt de wind beduidend af en draait in het noorden naar een noordelijke richting.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

In een westelijke stroming bevinden we ons in maritiem polaire lucht. Een occlusie ligt vanmorgen vroeg NW-ZO georienteerd van de kop van Noord-Holland richting Twente. Een laag voor de Schotse Oostkust trekt OZO-waarts over het noorden van onze FIR en beweegt komende nacht via de Duitse Bocht oostwaarts weg. Aan de zuidflank van dit laag neemt de westelijke stroming in de loop van vandaag in kracht toe en de occlusie zal rond 12 UTC het uiterste noordoosten verlaten. Een volgende occlusie aan de zuidflank van het laag bereikt de noordwestkust halverwege de avond en komt donderdagochtend O-W georienteerd tot stilstand boven het zuiden en blijft vervolgens de rest van de donderdag min of meer op dezelfde plek liggen. De O-W georienteerde vore aan de westflank van het laag bereikt het noorden in de eerste helft van de nacht naar donderdag tezamen met weer een stukje ingedraaide occlusie. Donderdagochtend beweegt er opnieuw een zadelgebied over de noordelijke helft van de FIR oostwaarts. Een volgend actief laag boven de Atlantische Oceaan beweegt onder de linker uitgang van een jet-streak via Het kanaal oostwaarts. Dit laag trekt in de tweede helft van donderdagmiddag over het uiterste noorden van Frankrijk en in de avond over het zuidoosten van België, in de bovenlucht gevolgd door een vrij scherpe kortgolvige hoogtetrog.

Vrijdag trekt een lagedrukgebied boven Midden-Europa zuidoostwaarts weg en wordt er met een noordelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. In de nacht naar zaterdag passeert er een rug. Een frontaal systeem behorend bij een Atlantisch laag passeert ons land in de nacht naar zondag, waarna we weer tijdelijk in zachtere maritiem tropische lucht terecht komen. Op zondag beweegt het laag via Schotland zuidoostwaarts en beweegt later op maandag over onze omgeving zuidwaarts, waarna we opnieuw in de maritiem polaire lucht terecht komen. Halverwege volgende week zien we boven de Atlantische Oceaan een hoog ten zuidwesten de Britse Eilanden liggen. Het is nog even de vraag of dit hoog een uitloper krijgt over onze omgeving of dat lagedrukgebieden om het hoog heen via Noordwest-Europa zuidoostwaarts bewegen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het in het noorden droog en schijnt de zon. In een strook over het midden van het land komen nog steeds enkele buien voor. In het zuiden is het bewolkt maar is het nog wel droog. De wind wordt zwak tot matig2-3 Bft., en komt uiteenlopende richtingen. Morgenmiddag is het op de meeste plaatsen bewolkt en in het midden en zuiden valt af en toe regen. In het noorden is het droog en is soms nog even de zon te zien. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind gaat geleidelijk overal uit een oostelijke richting waaien en wordt overwegend matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer later vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenavond regent het vooral in de zuidelijke helft van het land. De wind draait naar een noordoostelijke richting en blijft matig, 3-4, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag komt de maximumtemperatuur uit op 7°C of 8°C. Daarmee is het aan de frisse kant voor de tijd van het jaar; maxima van 9°C of 10°C zijn gebruikelijk half november. Het weerbeeld bestaat uit veel wolken en af en toe zon. Vooral in de kustprovincies is een lokale lichte bui mogelijk, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog.

Zaterdagochtend start de dag vrij koud. Landinwaarts ligt de temperatuur in de vroege ochtend rond het vriespunt en aan de westkust is het 2°C tot 4°C. Na een droge ochtend met in het oosten nog wat zon trekt in de middag een regengebied van west naar oost over het land. Tijdens de middag ligt het kwik tussen 5°C en 9°C en waait er een matige zuid(oost)enwind, 3-4 Bft.. De maxima van 8°C in het noordoosten tot 12°C in het zuiden en westen worden pas zaterdagavond bereikt.

Op zondag waait er een matige zuidwestenwind, 3-4 Bft., vooral in de westelijke kustprovincies. Het wordt een dag met talrijke buien en hooguit af en toe zon. Koud is het niet met maxima rond 13°C.

Na het weekend blijft het eerst nog wisselvallig met maxima tussen 9°C en 12°C. Vanaf woensdag is de weersverwachting heel onzeker. Aanhoudend zacht en wisselvallig weer is een optie, maar ook droger en aanmerkelijk kouder weer met vorst in de nachten behoort tot de mogelijkheden.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Vrij grote kans (ca. 60%) op een voortzetting van het wisselvallige en vrij zachte weertype met af en toe veel wind. Daarnaast is er een kleine kans (20%) dat het midden volgende week tijdelijk even wat kouder is met mogelijk lichte vorst in de nacht en vroege ochtend.

Meteo Delfzijl - Geert Molema