Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

36

Volgende update: 15-11-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is er vrij veel bewolking en zijn er perioden met regen. In het noorden is het op veel plaatsen droog. De wind komt uit een westelijke richting en is overwegend matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Komende nacht komen er nog steeds buien voor, al blijft het in het noorden overwegend droog. In het noordoosten koelt het flink af naar 3°C, elders liggen de minimumtemperaturen rond 9°C. Er staat een meest matige, 3-4, langs de zuidwestkust (vrij) krachtige, westenwind, 5-6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Lagedrukgebied boven de Oostzee trekt verder oostwaarts. Bijbehorende occlusie ligt boven de Duitse Bocht richting Schotland en trekt op de westflank van het laag nog iets zuidwaarts. Een CAD ligt boven Belgie en trekt over Limburg snel oostwaarts. Een volgend lagedrukgebied ligt ten westen van Schotland. Tussen beide lagedrukgebieden is sprake van een zadelgebied waar het noorden van het land en de Duitse Bocht komende nacht en morgenochtend vroeg mee te maken krijgt. Het Schotse laag trekt zuidoostwaarts de Noordzee op en komt woensdagavond boven de Duitse Bocht aan. Op nadering van dit laag trekt de eerder genoemde, zuidwaarts bewegende, occlusie weer naar het noordoosten en verlaat in middag ons land. Woensdagavond trekt het laag boven de Duitse Bocht verder naar het oosten waarna op de westflank ervan occlusierestanten weer het noorden van het land binnenkomen.

Aan de noordflank van een zonale stroming trekken van tijd tot tijd storingen naar ons land. In de tweede helft van komende week begint de straalstroom te golven. Een hierdoor ontstane hoogterug boven de Atlantische Oceaan trekt oostwaarts en bereikt zaterdag ons land. Aan de grond beweegt een hoog vanaf de oceaan ten zuiden van ons land naar Oost-Europa. Bijbehorende rug trekt vrijdag over ons land. Een Atlantisch laag beweegt in het weekeinde via de Britse eilanden en het midden van de Noordzee oostwaarts. We komen dan tijdelijk weer in zachte maritiem tropische lucht terecht. In de loop van maandag trekt er een actieve golf met een apart laag in het polaire front over ons land zuidoostwaarts. Na passage van het laag draait de stroming naar een noordelijke richting en stroomt er weer koudere maritiem polaire lucht over het land uit. In de loop van volgende week dinsdag beweegt een uitloper van een Atlantisch hoog van noordwest naar zuidoost over ons land. Later volgende week lijkt een actief lagedrukgebied gevuld met koude lucht uit de poolstreken richting Scandinavie te trekken, deze ontwikkeling is echter onzeker.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er vooral in het noorden en oosten talrijke buien, mogelijk met onweer. De west- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, langs de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag wordt het in het zuidwesten droger met af en toe zon, elders komen nog steeds buien voor, in het noordoosten eerst mogelijk met onweer. Het wordt ongeveer 11°C, bij een matige westenwind, 3-4 Bft.. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond wordt het in de zuidelijke helft overwegend droog, in de noordelijke helft komen dan nog steeds buien voor. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind, 5, aan de kust in de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag is de zon weinig te zien. Uit de dikkere bewolking kan soms een lichte bui of wat regen vallen, maar tot een verregende dag lijkt het niet te komen. Tussen de bewolking kan de zon soms doorbreken. De westen- tot zuidwestenwind is overwegend matig, 3-4 Bft., en het wordt 10°C.

Na donderdag blijft het wisselvallig herfstweer met dagelijks kans op buien of regengebieden die het land passeren. Vrijdag is het 8°C tot 10°C, maar in het weekend wordt het weer beduidend zachter. Soms kan het stevig waaien. Tijdens de nachten is het veelal 5°C tot 7°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig, maar de kans op droog weer neemt toe naar 40%. De maximumtemperatuur ligt over het algemeen rond of iets boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema