Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 14-11-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er af en toe zon en komen er enkele buien voor. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In de loop van de ochtend neemt de wind af. Vanmiddag is de zon maar af en toe te zien en komen er buien voor, in het noorden mogelijk met onweer en hagel. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer overwegend krachtig, 6 Bft.. De middagtemperatuur is ongeveer 13°C. Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en zijn er buien, met vooral aan zee kans op onweer. In het noorden wordt het tijdelijk droog. De wind uit het zuidwesten is overwegend matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht komen er nog steeds buien voor, al blijft het in het noorden overwegend droog. In het noordoosten koelt het flink af naar 3°C, elders liggen de minimumtemperaturen rond 9°C. Er staat een meest matige, 3-4, langs de zuidwestkust (vrij) krachtige, westenwind, 5-6 Bft..


Synoptische situatie en ontwikkeling:

Storm Jasper trekt vanochtend over Denemarken oostwaarts richting de Oostzee. Aan de zuidflank voert een stevige westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een zadelgebied trekt in de middag, avond en de nacht naar woensdag over het noordelijk deel van de FIR OZO-waarts, woensdag overdag volgt een volgend laag eenzelfde traject. Rond Jasper bevindt zich een ingedraaide occlusie, herkenbaar aan een ingekrulde band met deels stratiforme en deels convectieve bewolking/neerslag. De zwakke back-bent occlusie (in een vore) beweegt vanavond zuidwaarts tot halverwege het land om in de nacht naar woensdag en woensdagochtend op nadering van het volgende laag weer noordoostwaarts te bewegen. Na passage van het laag zal een volgende back bent occlusie later woensdagmiddag en -avond van het noordwesten uit weer over ons land bewegen. Bovendien worden woensdag de bovenluchten geleidelijk kouder. Ander aandachtspunt is een CAD die op de momenteel op de Atlantische Oceaan ontstaat door interactie van de straalstroom en een zwakke hoogtetrog. Als gevolg hiervan trekt er vanmiddag een actieve neerslagzone over België en het uiterste zuiden van Nederland. Aanvankelijk convectief gedreven, zal dit systeem steeds meer frontale karakteristieken gaan krijgen. De zwakke hoogtetrog zelf beweegt vanavond over met name de zuidelijke helft van het land.

Aan de noordflank van een zonale stroming trekken van tijd tot tijd storingen naar ons land. In de tweede helft van komende week begint de straalstroom te golven. Een hierdoor ontstane hoogterug boven de Atlantische Oceaan trekt oostwaarts en bereikt zaterdag ons land. Aan de grond beweegt een hoog vanaf de oceaan ten zuiden van ons land naar Oost-Europa. Bijbehorende rug trekt vrijdag over ons land. Een Atlantisch laag beweegt in het weekeinde via de Britse eilanden en het midden van de Noordzee oostwaarts. We komen dan tijdelijk weer in zachte maritiem tropische lucht terecht. In de loop van maandag trekt er een actieve golf met een apart laag in het polaire front over ons land zuidoostwaarts. Na passage van het laag draait de stroming naar een noordelijke richting en stroomt er weer koudere maritiem polaire lucht over het land uit. In de loop van volgende week dinsdag beweegt een uitloper van een Atlantisch hoog van noordwest naar zuidoost over ons land. Later volgende week lijkt een actief lagedrukgebied gevuld met koude lucht uit de poolstreken richting Scandinavie te trekken, deze ontwikkeling is echter onzeker.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er vooral in het noorden en oosten talrijke buien, mogelijk met onweer. De west- tot zuidwestenwind is matig, 3-4, langs de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag wordt het in het zuidwesten droger met af en toe zon, elders komen nog steeds buien voor, in het noordoosten eerst mogelijk met onweer. Het wordt ongeveer 11°C, bij een matige westenwind, 3-4 Bft.. Aan de kust en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond wordt het in de zuidelijke helft overwegend droog, in de noordelijke helft komen dan nog steeds buien voor. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind, 5, aan de kust in de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag is de zon weinig te zien. Uit de dikkere bewolking kan soms een lichte bui of wat regen vallen, maar tot een verregende dag lijkt het niet te komen. Tussen de bewolking kan de zon soms doorbreken. De westen- tot zuidwestenwind is overwegend matig, 3-4 Bft., en het wordt 10°C.

Na donderdag blijft het wisselvallig herfstweer met dagelijks kans op buien of regengebieden die het land passeren. Vrijdag is het 8°C tot 10°C, maar in het weekend wordt het weer beduidend zachter. Soms kan het stevig waaien. Tijdens de nachten is het veelal 5°C tot 7°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanhoudend wisselvallig, maar de kans op droog weer neemt toe naar 40%. De maximumtemperatuur ligt over het algemeen rond of iets boven het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema