Volgende update: 14-11-2023 om ± 08:30 uur
De weersverwachting geldig tot middernacht:
Vanavond zijn er opklaringen en kan er vooral in het noorden een bui voorkomen. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land overwegend vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In de kustgebieden komen af en toe zware windstoten rond 75 km/u voor, in het Waddengebied van 75-90 km/uur.
Komende nacht is het eerst overwegend droog en ontstaan er vooral landinwaarts enkele buien. De wind uit west tot zuidwest is landinwaarts matig tot vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. Aan zee komen vooral in het noorden zware windstoten rond 80 km/u voor. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C.
Synoptische situatie en ontwikkeling:
Storm Jasper trekt de komende 12 uur van de oostkust van Schotland naar Denemarken. Aan de zuidflank voert een stevige westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. In de loop van morgenmiddag en avond trekt Jasper oostwaarts weg, waardoor het noorden van de FIR in een zadelgebied terecht komt en de stroming daar in de avond noordelijk en in de ochtend zuidelijk wordt. In de loop van de nacht naar woensdag en woensdagochtend bereikt een volgend laag het noordwesten van de FIR. Rond Jasper bevindt zich een ingedraaide occlusie, herkenbaar aan een ingekrulde band met deels stratiforme en deels convectieve bewolking/neerslag. Door interactie van de straalstroom en een flauwe hoogtetrog, trekt er morgenmiddag een actieve neerslagzone over België en het uiterste zuiden van Nederland. Ik vermoed dat het hier gaat om een soort CAD (Cold Air Development), of in elk geval om een ontwikkeling in de 'koude' kucht, die we actueel al zien boven de Atlantische Oceaan. Aanvankelijk convectief gedreven, zal dit systeem steeds meer frontale karakteristieken gaan krijgen. Woensdag worden de bovenluchten geleidelijk kouder. Een zwakke back-bent occlusie (in een vore) passeert morgenavond van noord naar zuid om woensdagochtend weer noordwaarts te bewegen.
Aan de noordflank van een zonale stroming trekken van tijd tot tijd storingen naar ons land. In de tweede helft van komende week begint de straalstroom te golven. Een hierdoor ontstane hoogterug boven de Atlantische Oceaan trekt oostwaarts en bereikt zaterdag ons land. Aan de grond beweegt een hoog vanaf de oceaan ten zuiden van ons land naar Oost-Europa. Bijbehorende rug trekt vrijdag al over ons land, waarna op zaterdag een front ons land bereikt. Vanaf dat moment bevindt ons land zich een aantal dagen aan de oostflank van een langgerekte NO-ZW georiënteerde hoogtetrog boven Ierland. Deze trekt oostwaarts en passeert maandag ons land. Vervolgens trekt er een Atlantisch hoog oostwaarts. Deze komt vrijwel stil te liggen ten zuidwesten van Ierland. Aan de oostflank stroomt koudere lucht van het noordwesten uit onze kant op.
Bron: www.knmi.nl
De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:
Morgenochtend is er af en toe zon en zijn er met name landinwaarts buien. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 7-8 Bft.. In het Waddengebied is de wind mogelijk eerst nog stormachtig, 8 Bft., met (zware) windstoten rond 75 km/u. Morgenmiddag is de zon maar af en toe te zien en komen er steeds meer buien voor, mogelijk met onweer en hagel. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer overwegend krachtig, 6 Bft.. De middagtemperatuur is ongeveer 13°C. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt en zijn er buien met vooral aan zee kans op onweer. De wind uit het zuidwesten is overwegend matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. Het weercijfer komt tot een 3.
De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:
Woensdag staan er opnieuw buien op het programma, maar de buien zijn wat minder talrijk dan op dinsdag. Tussen de buien door is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten. Vooral later in de middag kan vanuit het westen de zon vaker doorbreken. Met maximaal 11°C is het iets minder zacht dan voorgaande dagen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, 3-5 Bft..
Donderdag bestaat het weerbeeld uit wolkenvelden, maar er zijn ook zonnige perioden. Uit de dikkere bewolking kan soms een lichte bui of wat regen vallen, maar tot een verregende dag lijkt het niet te komen. Tussen de bewolking kan de zon soms doorbreken. De westen- tot zuidwestenwind is overwegend matig, 3-4 Bft., en het wordt 10°C.
Na donderdag blijft het wisselvallig herfstweer met dagelijks kans op buien of regengebieden die het land passeren. Vrijdag is het 8°C tot 10°C, maar in het weekend wordt het weer beduidend zachter. Soms kan het stevig waaien. Tijdens de nachten is het veelal 5°C tot 7°C.
Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:
Wisselvallig, maar de kans op droog weer neemt toe naar 40%. De kans op maximumtemperaturen onder het langjarig gemiddelde neemt eveneens toe naar ongeveer 40%.
Meteo Delfzijl - Geert Molema