Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 13-11-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en in het zuiden valt regen. De regen breidt zich over de rest van het land uit. Ook komt er in het zuidwesten en zuiden plaatselijk mist voor, die naar het midden en noordoosten trekt. De wind komt uit zuid tot zuidoost en neemt toe naar matig, 3-4, aan zee mogelijk al naar krachtig, 6 Bft.. Vanmiddag regent het eerst nog met veel bewolking. Later in de middag wordt het van het westen uit droog en kan de zon nog even doorbreken. De maximumtemperatuur komt rond 14°C uit. De wind komt eerst uit zuid, later uit west en wordt vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Aan zee en bij buien is er kans op zware windstoten van 75-90 km/u. Vanavond zijn er opklaringen en vooral in het noordoosten en oosten zijn eerst nog buien aanwezig. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land overwegend vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In de kustgebieden komen af en toe zware windstoten rond 75 km/u voor. Ook bij buien is er kans op zware windstoten van 75 km/u. Het weercijfer komt tot een 4.

Komende nacht is het eerst overwegend droog en ontstaan er vooral landinwaarts enkele buien. De wind uit west tot zuidwest is landinwaarts matig tot vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. Aan zee komen vooral in het noorden zware windstoten rond 80 km/u voor. De minimumtemperatuur ligt rond 10°C.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidoostflank van een sturend Atlantisch lagedrukgebied trekt een WNW-OZO georiënteerde occlusie boven het zuidwesten noordoostwaarts over het land. Rond 12 UTC verlaat de occlusie het noordoosten. Storm Jasper boven het zuidwesten van Ierland trekt naar Schotland om vervolgens in de avond en nacht naar dinsdag via het midden van de Noordzee richting Denemarken te bewegen. Bijbehorend warmtefront bereikt vandaag rond 08 UTC het uiterste zuidwesten en verlaat rond 15 UTC het uiterste noordoosten. Het koufront bereikt rond 13 UTC de westkust en verlaat het oosten rond 15 UTC. Het occlusiepunt lijkt over het noordelijk kustgebied oostwaarts te bewegen. Een jetstreak met ruim 160 knopen op 300 hPa komt vervolgens boven het midden van ons land te liggen. Dinsdag wordt de bovenlucht van het westen/noordwesten uit kouder, terwijl de jet steeds verder ten zuiden van ons land komt te liggen.

Aan de noordflank van een zonale stroming trekken van tijd tot tijd storingen naar ons land. In de tweede helft van komende week begint de straalstroom te golven. Een hierdoor ontstane hoogterug boven de Atlantische Oceaan trekt oostwaarts en bereikt zaterdag ons land. Aan de grond beweegt een hoog vanaf de oceaan ten zuiden van ons land naar Oost-Europa. Bijbehorende rug trekt vrijdag al over ons land, waarna op zaterdag een front ons land bereikt. Vanaf dat moment bevindt ons land zich een aantal dagen aan de oostflank van een langgerekte NO-ZW georiënteerde hoogtetrog boven Ierland. Deze trekt oostwaarts en passeert maandag ons land. Vervolgens trekt er een Atlantisch hoog oostwaarts. Deze komt vrijwel stil te liggen ten zuidwesten van Ierland. Aan de oostflank stroomt koudere lucht van het noordwesten uit onze kant op.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er af en toe zon en zijn er met name landinwaarts buien. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land matig tot vrij krachtig, 4-5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 7-8 Bft.. In het Waddengebied is de wind mogelijk eerst nog stormachtig, 8 Bft., met (zware) windstoten rond 75 km/u. Morgenmiddag is de zon maar af en toe te zien en komen er steeds meer buien voor, mogelijk met onweer en hagel. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer overwegend krachtig, 6 Bft.. De middagtemperatuur is ongeveer 13°C. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt en zijn er buien met vooral aan zee kans op onweer. De wind uit het zuidwesten is overwegend matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. Het weercijfer komt tot een 3.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag komt het ook weer tot buien, maar tussen de buien door zijn er ook momenten waar de zon een tijdje kan schijnen. De maximumtemperatuur komt met 11°C of 12°C iets lager uit dan voorgaande dagen. De zuidwestenwind is matig, 3-4, landinwaarts tot krachtig, 6 Bft., aan de kust.

Na woensdag blijft het wisselvallig herfstweer met geregeld buien of regengebieden die vanaf de Atlantische Oceaan over ons land trekken. Tussendoor zijn er droge momenten met af en toe zon. Overdag is het gemiddeld 10°C en tijdens de nachten is het zo’n 5°C. Volgend weekend wordt het mogelijk weer zachter. Zonnig en stabiel najaarsweer staat voorlopig niet op het programma.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig, maar de kans op droog weer neemt toe naar 40%. De kans op maximumtemperaturen onder het langjarig gemiddelde neemt eveneens toe naar ongeveer 40%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema