Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 12-11-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend komt er in het zuiden en noordoosten plaatselijk (dichte) mist voor. De mist in het zuiden kan zich geleidelijk nog wat uitbreiden richting het midden van het land. Aan het einde van de ochtend lost de mist grotendeels op maar kan op een enkele plek hardnekkig zijn. In het noordwestelijk kustgebied komen er enkele lichte buien voor. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten. Vanmiddag kan er in het midden van het land zeer plaatselijk nog nevel of mist voorkomen. In het noorden schijnt ook geregeld de zon en is er in het Waddengebied nog kans op een lichte bui. In het zuiden raakt het bewolkt maar daar blijft het nog grotendeels droog. De middagtemperatuur ligt rond 9°C, in eventueel hardnekkige mist wordt het niet warmer dan 5°C. Er staat weinig wind. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuiden. Vanavond zijn er enkele opklaringen en ontstaat er plaatselijk opnieuw mist. Het is droog, op mogelijk wat lichte regen in het uiterste zuidwesten na. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht komt plaatselijk mist voor, uiteindelijk vooral nog in het noorden. In het zuidwesten gaat het aan het einde van de nacht regenen. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., uit het zuidoosten. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C, in het noordoosten plaatselijk dicht bij het vriespunt.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied ligt vrijwel stationair boven de Duitse Bocht en vult op. Boven de Engelse oostkust ligt een zadelgebied tussen het laag boven de Duitse Bocht, dat steeds meer een uitloper van een Oost-Europees laag wordt, en een laag boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Dit zadelgebied trekt oostnoordoostwaarts en de stroming boven ons land neemt hierdoor af. Aan de zuidoostflank van het Atlantische lagedrukgebied trekt een occluderend frontaal systeem, momenteel boven de ingang van Het Kanaal, naar ons land. De WNW-OZO georiënteerde occlusie bereikt maandag rond 00 UTC het zuidwesten en trekt in de nacht en ochtend noordoostwaarts over het land. Een volgend complex en ook actiever frontaal systeem trekt maandag overdag noordoostwaarts over het land.

Aan de noordflank van een zonale stroming trekken van tijd tot tijd storingen naar ons land. In de tweede helft van komende week begint de straalstroom te golven. Een hierdoor ontstane hoogterug boven de Atlantische Oceaan trekt oostwaarts en bereikt zondag 19 november ons land. Aan de grond beweegt een hoog vanaf de oceaan ten zuiden van ons land naar Oost-Europa. Bijbehorende rug trekt zaterdag 18 november al over ons land, waarna op zondag een front ons land bereikt. Vanaf dat moment bevindt ons land zich een aantal dagen aan de oostflank van een langgerekte NO-ZW georiënteerde hoogtetrog boven Ierland.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost de mist in het noorden op. Verder wordt het van het zuidwesten uit overal bewolkt en gaat het regenen. De wind komt uit zuid tot zuidoost en neemt toe naar matig, 3-4, aan zee mogelijk al naar vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag regent het eerst nog met veel bewolking. Later in de middag wordt het van het westen uit droog en kan de zon nog even doorbreken. De maximumtemperatuur komt rond 14°C uit. De wind komt eerst uit zuid, later uit west en wordt vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Vooral in het westen wordt de wind vlagerig met kans op zware windstoten rond 75 km/u, aan zee mogelijk tot 90 km/u. Morgenavond zijn er opklaringen en neemt de kans op buien van het westen uit toe. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land overwegend vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 3.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Dinsdag wordt het een ronduit wisselvallige dag met talrijke buien die over het land trekken. Het is slechts af en toe droog en de zon krijgen we weinig te zien. Het wordt 13°C tot 15°C en er staat een (vrij) krachtige zuidwestenwind, 5-6 Bft..

Woensdag komt het ook weer tot buien, maar tussen de buien door zijn er ook momenten waar de zon een tijdje kan schijnen. De maximumtemperatuur komt met 11°C of 12°C iets lager uit dan voorgaande dagen. De zuidwestenwind is matig, 3-4, landinwaarts tot krachtig, 6 Bft., aan de kust.

Na woensdag blijft het wisselvallig herfstweer met geregeld buien of regengebieden die vanaf de Atlantische Oceaan over ons land trekken. Tussendoor zijn er droge momenten met af en toe zon. Overdag is het gemiddeld 10°C en tijdens de nachten is het zo’n 5°C. Volgend weekend wordt het mogelijk weer zachter. Zonnig en stabiel najaarsweer staat voorlopig niet op het programma.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig. Vooral in het weekeinde van 19/20 november zacht, daarna geleidelijk meer gemiddelde middagtemperaturen.

Meteo Delfzijl - Geert Molema