Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 11-11-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond regent het hard in het zuidoosten van het land. Elders komen nog enkele buien voor, mogelijk met onweer. Er staat boven land weinig wind. Langs de westkust komt er een vrij krachtige tot krachtige wind, 5-6 Bft., te staan uit het noordwesten.

Ook vannacht is er nog kans op enkele buien waarbij aan de kust ook onweer mogelijk is. De wind is boven land westelijk en meest matig, 3-4, aan de kust waait het (vrij) krachtig, 5-6 Bft., en komt de wind meest uit het noordwesten. De minimumtemperatuur varieert van een graad of 10 langs de kust tot 4°C verder landinwaarts.

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven de Noordzee zorgt voor een zuidwestelijk stroming en voert maritiem polaire lucht aan. Een NO-ZW georienteerde trog boven het westen beweegt langzaam oostwaarts en ligt vanavond boven het oosten van het land terwijl de activiteit afneemt. Vannacht trekt de trog verder Duitsland in. In de trog bevindt zich een kleinschalig actief laagje. Dit laagje trekt over het Kanaal en ligt vanavond nabij of net noord van Luxemburg, alwaar het opvult. De occlusie bij dit laag trekt vanavond over het zuidoosten van ons land oostwaarts. West van de trog draait de stroming naar noordwesten en neemt deze tijdelijk in kracht toe. Zaterdag trekt de kern van het laag boven de Noordzee via de Duitse Bocht naar de Oostzee. De gehele periode ligt een grootschalige hoogtetrog boven de Noordzee, de Britse Eilanden en ons land. Daarbij passeren vervolgens meerdere kortgolvige hoogtetroggen met verhoogde buienactiviteit ons aandachtsgebied. Zaterdagmiddag en -avond bouwt vanuit het zuidwesten een rug op boven ons land en beweegt de grootschalige hoogtetrog noordoostwaarts. In de nacht naar zondag ligt deze rug boven het land.

Zondag 12 november trekt een opvullend laag boven Denemarken oostwaarts en profiteren we even van een zwakke rug van hoge druk. Ons land komt dan ook iets dieper in de polaire lucht en met wat minder wind levert dat zowel op zondag als op maandag enkele frisse nachten op. In de loop van maandag 13 november nadert vanaf de oceaan een volgend lagedrukgebied. Het sturende laag blijft de rest van volgende week in het zeegebied tussen IJsland en Schotland liggen. Er passeren volgende week dan ook geregeld regen- en buiengebieden ons aandachtsgebied. Vooral op woensdag trekt een actievere randstoring over de Noordzee of ons land oostwaarts. Aan het einde van de volgende week lijkt het hoogtepatroon wat meer te gaan meanderen. Zaterdag 18 november bouwt zich een hoogterug op van Portugal richting de Britse Eilanden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend komen naast perioden met zon ook nog steeds buien voor, vooral in het (noord)oosten is daarbij nog kans op onweer. De wind komt boven land uit een westelijke richting en is matig, 3-4, vlak aan zee waait het (vrij) krachtig, 5-6 Bft., uit het noordwesten. Morgenmiddag zijn er perioden met zon en vooral in het noorden en midden komen nog enkele buien voor. De wind wordt boven land geleidelijk zuidwestelijk en is deze matig, 3-4 Bft.. Aan de (noord)westkust is de wind eerst nog (vrij) krachtig, 5-6 Bft., en komt deze uit het noordwesten. De middagtemperatuur ligt rond de 10°C. Morgenavond vallen er vooral in het noorden en midden eerst nog enkele buien. Later wordt het op de meeste plaatsen droog. Aan de noordwestkust waait het matig, 3-4, en eerst nog vrij krachtig, 5 Bft., uit het noordwesten. Boven land gaat de wind geleidelijk liggen. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag in de ochtend is het schitterend herfstweer. Er staat nauwelijks wind en op verschillende plaatsen schijnt de zon. Wel is het aan het begin van de ochtend koud met berijpte velden. Regionaal begint de dag grijs door mist of laaghangende bewolking en lokaal kan het grijze weer een tijd aanhouden. In de middag zijn er zonnige perioden, maar vanuit het zuidwesten neemt de hoge bewolking geleidelijk toe. Het wordt 8°C tot 10°C. De wind komt dan uit het zuiden tot zuidoosten en is matig. 3-4 Bft.. Later in de middag kan in het uiterste zuiden een beetje regen vallen en in de avond neemt de kans op lichte regen toe.

Na het weekend keert het wisselvallige herfstweer terug. Dagelijks kunnen buien ontstaan en zo nu en gaat het langere tijd regenen door passage van een neerslaggebied. De middagtemperatuur ligt tussen 9°C en 13°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Ca. 60% kans op voortzetting van het wisselvallige weertype. Er is ca. 40% op overgang naar een droger weertype. De maximumtemperatuur ligt eerst waarschijnlijk iets onder het langjarige gemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema