Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 09-11-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond valt er overal regen of motregen. Er staat een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit een zuidelijke richting. Langs de kust en op het IJsselmeer staat er een krachtige tot harde wind, 6-7 Bft.. De wind neemt geleidelijk af.

Komende nacht regent het eerst overal, maar in de noordwestelijke helft wordt het geleidelijk droog. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C, in het noordwesten en noorden koelt het af naar een graad of 6. Er staat eerst nog een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten. In de loop van de nacht neemt de wind sterk af.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied net noordwest van Schotland smelt samen met een volgend Atlantisch laag dat richting de Britse Eilanden beweegt. Het NO-ZW georienteerde koufront bereikt aan het einde van de avond het uiterste noordwesten en trekt vervolgens door golfvorming maar langzaam oostwaarts. Een eerste golf trekt vannacht over het midden van ons land noordoostwaarts, in de ochtend volgt er nog een tweede over het zuidoosten. In de loop van de middag en avond neemt de cyclonaliteit boven onze omgeving toe op nadering van een hoogtetrog. Deze trog zal ons land in de nacht naar vrijdag passeren. Het lagedrukgebied zelf zal vrijdag tezamen met het hoogtelaag richting het midden van de Noordzee trekken.

De gehele periode hebben we te maken met een overwegend westelijke stroming met een sterk cyclonaal karakter. Vrijdag 10 november staat het weer nog onder invloed van een lagedrukgebied boven de Noordzee. Tijdens het weekeinde trekt dit laag oostwaarts en met name zondag profiteren we even van een zwakke rug of een zadelgebied. Ons land komt dan ook iets dieper in de polaire lucht en met wat minder wind levert dat enkele frissere nachten op. In de loop van maandag 13 november nadert vanaf de oceaan een volgend lagedrukgebied. Het sturende laag blijft de rest van volgende week in het zeegebied tussen IJsland en Schotland liggen. Er passeren volgende week dan ook geregeld regen- en buiengebieden ons aandachtsgebied.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en in het zuidoosten regent het. Elders is het droog en in het westen en noordwesten breekt mogelijk de zon af en toe even door. Er staat weinig wind, alleen langs de kust staat er een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten. Morgenmiddag schijnt af en toe even de zon en is het eerst op de meeste plaatsen droog. In de tweede helft van de middag trekt een gebied met buien van zuidwest naar noordoost over het land. Bij de buien is ook onweer mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. Er staat een matige, 3-4, langs de kust (vrij) krachtige wind, 5-6 Bft., uit een zuidwestelijke richting. Morgenavond wordt het landinwaarts op de meeste plaatsen droog en klaart het op. Langs de kust blijft de kans op buien bestaan. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag wordt een wisselvallige dag met buien, maar ook droge perioden waarin kortstondig de zon kan doorbreken. In de ochtend is het 7°C of 8°C en in de middag wordt het met 9°C à 10°C niet veel warmer.

Zaterdag belooft een vrij vriendelijke novemberdag te worden met geregeld zonneschijn. Droog blijft het niet, want plaatselijk komen buien voor. Het wordt 11°C. Zondag is de weersverwachting vooralsnog vrij onzeker. Tijdens het weekend verlopen de nachten vrij koud met waarden die enkele graden boven het vriespunt uitkomen.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80-90%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype met maximumtemperaturen rond het langjarige gemiddelde. De kans op neerslag neemt aan het einde van de periode wat af.

Meteo Delfzijl - Geert Molema