Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 08-11-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond trekken er enkele buien over het land, plaatselijk is ook onweer mogelijk. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk droog. De wind is zuidwest en matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft..

Komende nacht zijn er in de noordelijke helft buien, in het zuiden blijft het droog. De minimumtemperatuur wordt 7°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft.. Langs de kust staat een krachtige westenwind, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee vult geleidelijk op en beweegt ONO-waarts. Aan de zuidflank van dit laat voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een hoogtetrog passeert vanavond ons land van west naar oost. In de loop van de nacht neemt de onstabiliteitsdiepte sterk af en bereikt een goed doorstroomde trekrug het zuidwesten van de FIR, op nadering van een occluderend frontaal systeem behorende bij een Atlantisch laag. Morgenochtend verlaat deze rug alweer het noordoosten. Het warmtefront stelt weinig voor en passeert al in de middag, het koufront bereikt morgen aan het einde van de avond het uiterste noordwesten, en wordt voorafgegaan door een occlusie. In de loop van de nacht naar donderdag passeert er een golf in het front, waardoor de neerslagzone mogelijk langdurig over het land zal blijven slepen.

De gehele periode hebben we te maken met een westelijke stroming met een sterk cyclonaal karakter. We bevinden ons onder invloed van een sturend laag dat van de noordelijke Atlantische Oceaan naar het Noordzeegebied trekt. In het weekeinde passeert een mobiele rug. Aan het begin van de volgende week komt een volgend sturend laag bij IJsland te liggen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er in het noordwesten nog een bui. Hier en daar is de zon ook te zien. De wind komt uit het zuiden en is boven land matig, 3-4, aan zee krachtig, 6 Bft.. Morgenmiddag raakt het snel bewolkt en gaat het regenen, het eerst in het westen. In het zuidoosten blijft het tot aan het einde van de middag droog. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De zuidenwind neemt flink in kracht toe. Boven land wordt de wind vrij krachtig, 5, aan zee en op het IJsselmeer komt een harde wind te staan, 7 Bft.. Morgenavond regent het overal. Het blijft flink waaien met een vrij krachtige wind boven land, 5, en een harde wind langs de kust en op het IJsselmeer, 7 Bft.. Langs de kust kan in de eerste helft van de avond een stormachtige wind, 8 Bft., voorkomen. Vooral langs de noordwestkust zijn dan zware windstoten rond 75 km/uur mogelijk. In de tweede helft van de avond neemt de wind aan zee weer af. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Donderdag start de dag overwegend droog met veel bewolking. In de middag komt het wederom in de kustprovincies tot buien, die gedurende de middag verder landinwaarts trekken. Vlak aan zee kunnen de buien gepaard gaan met hagel of onweer. De zon schijnt slechts af en toe door de bewolking heen. Bij een matige tot vrij krachtige zuidenwind, 4-5 Bft., wordt het zo’n 11°C.

Vrijdag is er er vrij veel bewolking en krijgen we weer met buien te maken. Tussen de buien door zijn er ook droge perioden. De zon is echter weinig te zien. De maximumtemperatuur komt met gemiddeld 10°C ietsjes lager uit dan voorgaande dagen. De zuidwestenwind is overwegend matig, 3-4 Bft..

Zaterdag belooft een vrij vriendelijke novemberdag te worden met geregeld zonneschijn. Droog blijft het niet, want plaatselijk komen buien voor. Het wordt 11°C. Zondag is de weersverwachting vooralsnog vrij onzeker. Tijdens het weekend verlopen de nachten vrij koud met waarden die enkele graden boven het vriespunt uitkomen.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (90%) kans op aanhouden van het wisselvallige weertype met temperaturen rond normaal. De kans op neerslag neemt aan het einde van de periode wat af.

Meteo Delfzijl - Geert Molema