Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 03-11-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bewolkt en zijn er perioden met regen. In het oosten zijn er soms opklaringen. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is eerst nog vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft., langs de kust en op het IJsselmeer stormachtig of storm, 8-9 Bft.. Er zijn zware windstoten van 75-90 km/uur, in het noordwestelijk kustgebied eerst tot 90-100 km/uur. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk af.

Komende nacht valt er in het westen en noordwesten regen, elders is het zo goed als droog. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is zuid tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7, eerst nog stormachtig, 8 Bft.. Bovendien komen er langs de kust eerst nog zware windstoten voor tot ca. 80 km/uur.

Synoptische ontwikkeling:

Storm Ciarán lag om 18 UTC met de kern in district Humber. Aan de oost- en zuidflank staat een krachtig stormveld. Ciarán trekt noord- tot noordoostwaarts en schampt vanavond het westen van NAF area EHAK. Vrijdag blijft Ciarán even ten noordwesten van NAF area EHAK rondtollen en vult daarbij langzaam op. De occlusie die om het laag zelf heen gedraaid zit beweegt over de zuidelijke Noordzee langzaam noordwaarts en bereikt aan het einde van vanmiddag de westkust en blijft t/m vrijdag over het noordwesten slepen. Een volgend occlusierestant trekt vrijdagmiddag en -avond noordoostwaarts over het land. Zaterdag vroeg passeert een een vlakke rug, waarna de stroming naar zuid raait op nadering van een volgende frontale storing. De bijbehorende occlusie bereikt rond 12 UTC het zuidwesten.

Storm Ciarán ligt komende zaterdag boven het noorden van de Noordzee en is dan al sterk afgezwakt. Een volgend (actief) Atlantisch laag bereikt zaterdag Het Kanaal en vormt vervolgens een complex lagedrukgebied dat zich tot en met volgende week woensdag boven de Noordzee en de Britse Eilanden bevindt. Dit veroorzaakt in onze omgeving een wisselvallige zuidwestelijke stroming waarbij de ene na de andere storing over ons land trekt. Het complexe lagedrukgebied verplaatst zich de tweede helft van volgende week naar Scandinavië, waardoor we tijdelijk meer onder invloed komen van hoge druk ten (zuid)westen van de Britse Eilanden. Waarschijnlijk volgt er daarna een vrij wisselvallige periode met een west- tot zuidwestelijke stroming, maar de onzekerheid neemt vanaf het weekeinde van 11/12 november toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het in een groot deel van het land bewolkt en vooral in het westen valt er regen. In het oosten is het droog is mogelijk nog even de zon te zien. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig, 4-5, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Aan zee en op het IJsselmeer komen er nog windstoten voor tot ca. 80 km/uur. Morgenmiddag is het overal bewolkt en breidt de regen zich over de rest van het land uit. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuid- tot zuidwestenwind blijft nog stevig doorwaaien. Morgenavond trekt de regen naar het oosten weg en wordt het boven land weer droog. Langs de westkust blijft de kans op buien vanaf de Noordzee bestaan. De zuid- tot zuidwestenwind neemt langzaam in kracht af. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande zaterdag tot en met donderdag:

Zaterdag is het bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt een regengebied noordoostwaarts over het land. In het uiterste noordoosten blijft het waarschijnlijk de hele ochtend droog en kan de zon nog even doorbreken. Zondag zijn er vaker droge momenten, maar droog wordt het niet want er komen verspreid buien voor. Beide dagen is het zo'n 12°C. Tijdens de nachten komt het kwik rond 8°C uit.

In de nieuwe week blijft de wind vaak in een zuidwesthoek en is vaak matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft., waardoor buien of regengebieden ons land makkelijk kunnen bereiken. Tussen de buien en- of regen door zijn er zeker ook droge momenten met af en toe zonneschijn. De middagwaarden komen dagelijks rond 12°C uit en hiermee ligt de temperatuur rond het langjarig gemiddelde.

Na aanstaande donderdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk een grote kans (80%) op wisselvallig weer bij temperaturen rond normaal. In de loop van de periode neemt de kans op een overwegend droog en vrij koud weertype toe naar 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema