Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 01-11-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is er vrij veel bewolking. De (mot)regen trekt naar het noorden weg. De wind komt uit een zuidelijke richting en is matig, 3-4, aan de kust krachtig, 6 Bft.. Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Vooral landinwaarts is de zon ook geregeld te zien. Eerst is het op de meeste plaatsen droog, later gaat het van het zuidwesten uit af en toe regenen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 14°C. De wind komt uit het zuiden en is matig tot vrij krachtig, 4-5, aan de kust af en toe hard, 7 Bft.. Vanavond trekt de regen noordoostwaarts en wordt het droog. Langs de kust kan later een onweersbui voorkomen. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht gaat het geleidelijk van het zuiden uit regenen. De minima liggen rond 10°C. De zuidenwind is vrij krachtig, 5, in de kustgebieden krachtig, 6, aan zee hard tot stormachtig, 7-8 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een Atlantisch lagedrukgebied trekt naar Ierland, waardoor bij ons de zuidwestelijke stroming in kracht toeneemt. Het warmtefront van dit laag trekt de nacht naar woensdag en woensdagochtend noordoostwaarts over het land. In de loop van woensdagmiddag trekt dan het (weinig actieve) koufront van west naar oost over Nederland, gevolgd door een (zwakke) back-bent occlusie en weer een hoogtetrog. Boven de westelijke Atlantische Oceaan ontstaat een randstoring (RACY), die Ciarán heet. De kern ervan bereikt in de nacht naar donderdag de Engelse zuidkust. Donderdagochtend trekt het frontensysteem (occlusiepunt gaat over het zuidoosten) van Ciarán over Nederland en in de middag komt de kern van Ciarán boven de westelijke Noordzee te liggen, met boven Nederland een zeer krachtige zuid- tot zuidwestelijke stroming. De occlusie is volledig om de kern ingedraaid. Ook op vrijdag blijft de kern van Ciarán boven de westelijke Noordzee liggen, maar vult wel wat op.

Storm Ciarán ligt komende vrijdag boven de Noordzee en verplaatst zich snel opvullend noordoostwaarts. Een volgend (actief) Atlantisch laag bereikt komende zaterdag Het Kanaal en vormt vervolgens een complex lagedrukgebied dat zich tot en met volgende week woensdag boven de Noordzee en de Britse Eilanden bevindt. Dit veroorzaakt in onze omgeving een wisselvallige zuidwestelijke stroming waarbij de ene na de andere storing over ons land trekt. Het complexe lagedrukgebied verplaatst zich de tweede helft van volgende week naar Scandinavië, waardoor we tijdelijk meer onder invloed komen van hoge druk ten (zuid)westen van de Britse Eilanden. Waarschijnlijk volgt er daarna een vrij wisselvallige periode met een west- tot zuidwestelijke stroming, maar de onzekerheid neemt vanaf het weekeinde van 11/12 november sterk toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het meestal bewolkt en regent het in het noorden en oosten eerst nog. Later is een enkele bui mogelijk, mogelijk met onweer. De vrij krachtige zuidenwind, 5, neemt van het zuidwesten uit toe naar krachtig, 6 Bft.. Aan zee is de wind hard tot stormachtig, 7-8 Bft.. Er zijn windstoten van 75-90 km/uur, aan de kust 90-100 km/uur. Morgenmiddag zijn er in het oosten opklaringen, in het westen is het bewolkt met af en toe regen. De maxima liggen rond 13°C. De wind komt uit het zuiden en is krachtig, 6, in de kuststrook hard, 7, aan zee stormachtig, mogelijk enige tijd storm, 8-9 Bft.. Er zijn windstoten van 75-90 km/uur, aan de kust 90-100 km/uur. Morgenavond is het in het westen bewolkt met af en toe regen. In het oosten zijn er opklaringen. De wind komt uit het zuiden en is krachtig, 6, in de kuststrook hard, 7, aan zee stormachtig, mogelijk enige tijd storm, 8-9 Bft.. Er zijn windstoten van 75-90 km/uur, aan de kust 90-100 km/uur. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk af. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

De dagen daarna is het wisselvallig met regelmatig regen en vrij veel bewolking. Er staat een matige, 4, soms vrij krachtige wind, 5 Bft., uit het zuiden tot zuidwesten en daarmee is het niet meer zo onstuimig als op donderdag. De middagtemperatuur ligt tussen 11°C en 13°C en voor begin november zijn dit hele normale waarden.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk een grote kans (80%) op wisselvallig weer bij temperaturen rond of iets boven normaal. In de loop van de periode neemt de kans op een overwegend droog en vrij koud weertype toe naar 40%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema