Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 26-10-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bewolkt en valt er op veel plaatsen (mot)regen. In de loop van de avond wordt het op steeds meer plaatsen droog. De zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., komt uit uiteenlopende richtingen.

Komende nacht ontstaat op meerdere plaatsen mist. Verder valt landinwaarts plaatselijk wat motregen. De minimumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind is zwak tot matig, 1-4 Bft., uit uiteenlopende richtingen.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven de westelijke Noordzee trekt langzaam noordwestwaarts. De stroming is zuidoostelijk vanwege een kleinschalig laag boven Noord Brabant. komende uren trekt dit laag via het noorden van Limburg oostnoordoostwaarts. Rondom het laag bevindt zich een occlusie, die herkenbaar is aan een band met neerslag en (lage) bewolking. Deze occlusie neemt geleidelijk in activiteit af. De westwaarts georiënteerde frontale vore vanuit het laag blijft in de nacht naar donderdag boven de zuidelijke helft van Nederland liggen. Donderdag overdag neemt de zuidelijke stroming in kracht toe en trekt deze vore noordwaarts. Een NW-ZO georiënteerde occlusie (band met neerslag en lage bewolking) bereikt het zuidwesten in de middag en trekt noordoostwaarts. In de avond bereikt een trog / instant occlusion het zuid(west)en van het land.

Er is sprake van een vrij zuidelijke straalstroom (negatief NAO clusterscenario) waarin storingen vanaf de oceaan over onze omgeving trekken. Begin volgende week wordt de stroming tijdelijk zuidwest aan de flank van een hoogtelaag boven de Britse Eilanden. In de eerste week van november zien we een toenemend aantal leden met sterke meanderingen in de stroming en een kleine kans op de vorming van een blokkade. Een aanhoudend wisselvallig weerbeeld is echter het meest waarschijnlijk.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt met plaatselijk mist, die maar langzaam optrekt. In het oosten valt plaatselijk motregen. Aan de kust staat een matige oost- tot zuidoostenwind, 3-4 Bft., landinwaarts is er weinig wind. Morgenmiddag is er veel bewolking met eerst nog plaatselijk kans op mist. Een gebied met af en toe regen breidt zich over het zuiden en later midden uit. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. Morgenavond is het half tot zwaar bewolkt. Plaatselijk valt af en toe regen. Later gaat het in het zuidwesten en zuiden harder regenen en is in het zuidwestelijk kustgebied ook onweer mogelijk. De wind is zwak tot matig, 1-4 Bft., en komt overwegend uit oost tot zuidoost. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag vinden we ons in onstabiele lucht waardoor verspreid over het land gemakkelijk buien kunnen ontstaan. In de loop van de middag en in de avond wordt het vaker droger. Alleen in de kustgebieden blijven ook in de avonduren buien mogelijk. De temperatuur valt met 12°C tot 14°C een graadje hoger uit dan voorgaande dagen.

Zaterdag is er een matige tot aan de kust krachtige zuidwestenwind, 4-6 Bft.. Verspreid over het land zijn buien mogelijk. Toch zijn er wel meer droge momenten dan voorgaande dagen en is er af en toe wat zon. Het wordt een graad of 14.

Daarna blijft de wind voorlopig in de zuidwesthoek zitten en dat betekent dat het wisselvallige en herfstachtige weerbeeld van geen wijken weet. Dagelijks moeten we rekening houden met buien of regengebieden die over het land trekken. Zondag staat er veel wind en is het opvallend zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 14°C tot 17°C. Normale waarden voor eind oktober liggen rond 13°C. Ook maandag is het nog zacht, maar de dagen hierna kruipt de temperatuur weer richting de normaal.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Een grote kans (80%) een vrij zacht en wisselvallig weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema