Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 25-10-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond valt in het noorden eerst nog regen. Elders is het wisselend bewolkt met een enkele bui. De wind uit het zuidwesten is matig, 3-4, langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig, 6 Bft..

Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen droog. Vooral in het noordwesten kunnen nog enkele buien voorkomen. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 6°C in het oosten tot 10°C aan de kust. De zuid- tot zuidwestenwind is zwak tot matig, 2-4, langs de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven de Noordzee trekt langzaam noordwestwaarts. Een secundaire occlusie, om 12 UTC boven het midden en zuiden van Nederland trekt noordwaarts. In de nacht naar woensdag passeert een oost-west georienteerde rug. Woensdag overdag trekt een kleinschalig lagedrukgebied over het zuiden van Nederland oostnoordoostwaarts. Rondom het laag bevindt zich een occlusie, die herkenbaar is aan een band met neerslag en (lage) bewolking. Deze occlusie neemt gedurende de dag in activiteit af. Een westwaarts georiënteerde vore (met daarin restanten van de occlusie) vanuit het laag blijft in de nacht naar donderdag boven het noorden van Nederland liggen. Ten zuiden hiervan ligt een rug. Donderdag overdag neemt de zuidelijke stroming in kracht toe en trekt deze vore noordwaarts. Donderdag overdag trekt een volgende kleinschalige depressie over het noordwesten van Frankrijk noordoostwaarts. De duidelijk herkenbare occlusie (band met neerslag en lage bewolking) bereikt aan het begin van de middag het zuiden en trekt noordwaarts.

Er is sprake van een vrij zuidelijke straalstroom (negatief NAO clusterscenario) waarin storingen vanaf de oceaan over onze omgeving trekken. Begin volgende week wordt de stroming tijdelijk zuidwest aan de flank van een hoogtelaag boven de Britse Eilanden. Begin november zien we een toenemend aantal leden met sterke meanderingen in de stroming en een kleine kans op de vorming van een blokkade.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er eerst vooral in het noorden perioden met zon. In het zuiden wordt de bewolking dikker en gaat het later regenen. De zwakke tot matige wind draait naar zuidoost, 2-3 Bft.. Morgenmiddag breidt de regen boven het zuiden zich over het midden uit. In het noorden is de zon vooral eerst nog af en toe te zien en blijft het nog lange tijd overwegend droog. Aan het einde van de middag gaat het ook in het noorden af en toe regenen. De maximumtemperaturen liggen tussen de 11°C en 14°C. De wind is zwak tot matig. 2-3 Bft., en komt overwegend uit oostelijke richtingen. Morgenavond is het bewolkt en valt er op veel plaatsen (mot)regen. In de loop van de avond wordt het steeds vaker droog. De zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., komt uit uiteenlopende richtingen. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande donderdag tot en met dinsdag:

Na een droge nacht waarin regionaal mist kan ontstaan, is het beste moment voor donderdag wordt de ochtendperiode. Dan breekt de zon af en toe door en blijft het een tijdje droog. Wel blijft eventuele mist dus nog enkele uren hardnekkig hangen. De temperatuur stijgt naar 13°C tot 15°C, alvorens zich een nieuw regengebied vanuit het zuiden aandient. Donderdagmiddag gaat het namelijk in steeds meer regio’s regenen, als laatste in het noorden en noordoosten. Vooral in de zuidelijke helft kan de neerslag soms buiig van karakter zijn. Dat levert her en der opnieuw meer dan 10 millimeter regen op. De wind waait eerst hooguit zwak, 1-2, uit het zuidoosten, maar draait later in de middag naar zuidwest en wordt aan zee dan matig, 3-4 Bft.. Elders blijft het overdag nog rustig.

Vrijdag en vooral komend weekend houdt het wisselvallige weerbeeld onverminderd aan. Een groot aantal buien trekt over het land, waarbij langs de kust zelfs de kans op onweer geleidelijk groter wordt. Zondag verloopt tijdens de passage van een neerslaggebied meestal grijs en dan gaat het waarschijnlijk langere tijd regenen. Zolang de wind uit het zuidwesten waait wordt het echter niet koud. Ondanks alle buien wordt het dagelijks nog wel een graad of 15, in het zuiden soms nog iets hoger. Die zuidwestenwind wordt echter wel een stuk prominenter dan de voorgaande dagen.

Zowel zaterdag als zondag komt een matige tot krachtige zuidwester te staan, 4-6, aan zee mogelijk af en toe hard, 7 Bft.. Zeker bij buien kunnen dan zware windstoten voorkomen. Op deze termijn is het nog een beetje onzeker hoe hoog windsnelheden precies kunnen uitvallen, maar dat het enkele dagen onstuimig weer wordt lijkt wel vrij zeker. Echt herfstweer dus.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De dagelijkse neerslagkans neemt af naar ca. 50%. De temperatuur komt waarschijnlijk in de buurt van het klimaatgemiddelde uit.

Meteo Delfzijl - Geert Molema