Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 24-10-2023 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het bewolkt en regent het in het zuiden en midden af en toe. De wind komt uit het oosten en is matig, 3-4, langs de kust en boven het IJsselmeer neemt de wind toe naar vrij krachtig, 5 Bft..

Komende nacht valt er hier en daar (mot)regen. Het koelt af naar rond 11°C. De oostenwind draait in de loop van de nacht van het zuiden uit naar zuidwest, is boven land matig en aan de kust vrij krachtig, 3-5 Bft.. Langs de noordkust neemt de wind later tijdelijk toe naar krachtig, 6 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de zuidwestflank van een rug van hogedruk boven Denemarken voert een oostelijke stroming continentale lucht aan. Boven de Atlantische Oceaan bevindt zich een omvangrijk en complex lagedrukgebied. Een bijhorende randstoring boven Ierland trekt langzaam noordwaarts en een daarbij horende N-Z georienteerde occlusie nadert onze FIR vanuit het zuidwesten. Daar vooruit bevindt zich boven de Belgisch-Franse grens echter nog een uitslaande frontale golf, waarvan de kern vannacht net ten westen van ons land noordwaarts zal bewegen. Het bijbehorende warmtefront en koufront zullen ons land niet bereiken, het om het laagje heen occluderende deel passeert ons land wel in de loop van de avond en nacht, waarna de stroming zuidwestelijk wordt. Het laagje en de daaromheen ingedraaide occlusie trekken morgen overdag langzaam noordwaarts over de zuidelijke Noordzee, om woensdag stationair te worden boven het uiterste noordwesten van onze FIR. Morgenmiddag bereiken de restanten van de eerdergenoemde occlusie het zuidwesten van de FIR, op hoogte kort gevolgd door een trog, om in de middag vooral over de zuidoostelijke helft te trekken. Woensdagmiddag trekt er een volgende randstoring over België, waarbij de ingedraaide occlusie het zuid(oost)en kan schampen.

Er is sprake van een zonale stroming waarin storingen vanaf de oceaan over onze omgeving trekken. Dit patroon blijft in ieder geval in stand tot en met maandag 30 oktober. Daarna neemt de invloed van hogedruk in een deel van het ensemble toe. In de huidige runs komt in sommige oplossingen het hoog ten noorden van onze omgeving te liggen met een oostelijke stroming tot gevolg.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het bewolkt en valt er vooral in het noorden en westen af en toe (mot)regen. Tegen de middag gaat het ook in het zuiden regenen. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4, langs de zuidwestkust (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag overheerst de bewolking en zijn er perioden met regen, in het zuiden is hierbij een kleine kans op onweer. Het wordt overdag rond 14°C. De wind is boven land zuidwest en matig, 3-4, langs de westkust krachtig, 6 Bft., met mogelijk windstoten rond 65 km/u. Morgenavond klaart het van het zuiden af en toe op. Er valt plaatselijk nog een bui, mogelijk met onweer. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Ook woensdag verloopt wisselvallig met verspreid over het land kans op enkele buien. De dag begint nog droog en mogelijk breekt de zon af en toe even door. Van zonovergoten momenten is echter zeker geen sprake. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt wederom 13°C of 14°C. Dat zijn zeer gebruikelijke waarden voor eind oktober.

Ook in de tweede helft van de week lijkt lekker najaarsweer met veel droge en zonnige momenten er niet in te zitten. De wind blijft voornamelijk uit de zuidwesthoek waaien en dit zorgt ervoor dat we gevoelig blijven voor buien of regengebieden die over ons land kunnen trekken. Helemaal verregend verlopen de dagen niet en als de zon eenmaal doorbreekt is het al snel prima weer om erop uit te trekken. De temperatuur loopt mogelijk iets op met dagelijks middagtemperaturen rond 15°C.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Wisselvallig en vrij zacht, in de loop van de periode geleidelijk minder wisselvallig en temperaturen rond of iets onder normaal.

Meteo Delfzijl - Geert Molema