Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 20-10-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt, van het zuiden uit gaat het op steeds meer plaatsen regenen. De wind komt uit het oosten en is matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Langs de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7 Bft.. In het noordelijk kustgebied wordt de wind stormachtig, 8 Bft., met zware windstoten rond 80 km/uur. Vanmiddag is het bewolkt en regent het. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noordoosten tot 16°C in het zuiden. In de loop van de middag draait in het zuiden de wind naar zuidwest. Vanavond trekt de regen naar het noorden weg. In het noorden blijft de wind uit het oosten waaien, elders is de wind zuidelijk. Boven land staat een matige wind, 3-4 Bft.. Aan zee is de wind (vrij) krachtig, 6, in het noordelijk kustgebied is de wind hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 2.

Komende nacht kan er een enkele bui vallen. De wind is zuidelijk, aan de kust matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noordoosten tot 12°C in het zuidwesten.

Synoptische ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje trekt vandaag naar midden Frankrijk en morgen opvullend verder richting het noorden van Duitsland. Boven Scandinavie is sprake van een stationair en vrij krachtig hogedrukgebied. Wegens deze positie is de stroming in onze omgeving oostelijk. Tevens bevinden zich een tweetal occlusies op hoogte nagenoeg stationair net noord van onze omgeving, dichter bij het aardoppervlak liggen de occlusies nog boven het midden van het land. Onder invloed van de linkeruitgang van een (zwakke) jet ontwikkelt zich vandaag ten westen van Nederland een lagedrukgebied dat langzaam in retrograde richting naar het noorden van Engeland beweegt, het laag komt daar zaterdagochtend aan. Ook bij dit lagedrukgebied is sprake van een occlusie die onze omgeving vroeg in de ochtend bereikt en het noorden aan het begin van de nacht verlaat. Ook de occlusies noord van dit front zullen dan noordwaarts bij ons vandaan bewegen. Met het wegtrekken van het laag en het passeren van de occlusie wordt de stroming in onze omgeving zuidelijk en wordt er zachte lucht aangevoerd. Zaterdag blijft het lagedrukgebied boven Engeland aanwezig, waarbij een kleinschalige kern boven East-Anglia komt te liggen, bijbehorende occlusierestanten bereiken ons land later in de middag. Wegens een passerende kortgolvige hoogtetrog zal deze neerslag buiig van karakter zijn.

Een lagedrukgebied ligt boven de Britse Eilanden en het westelijke deel van de Noordzee waardoor de stroming in onze omgeving zuid- tot zuidwestelijk. Hiermee wordt zachte lucht aangevoerd.Dit lagedrukgebied trekt vervolgens opvullend richting de Noorse Zee, terwijl we maandag tijdelijk onder invloed komen van rug van hoge druk behorende bij een hogedrukgebied met het centrum in de buurt van Hongarije. Dit hoog verplaatst zich oostwaarts, waardoor de ruimte vrij komt voor een lagedrukgebied ten zuidwesten van Engeland. Dit laag trekt komende dinsdag en woensdag noordwaarts over de Britse Eilanden. Gedurende de rest van de periode blijft er waarschijnlijk sprake van een zonale stroming waarin met enige regelmaat storingen ons land passeren, pas aan het einde van de periode neemt het aantal leden met enige hogedrukinvloed toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is er veel bewolking en kan er een enkele bui vallen. De wind is zuidelijk en meest matig, 3-4, aan de kust krachtig, mogelijk soms hard, 6-7 Bft.. Morgenmiddag schijnt de zon af en toe, maar komt er ook een enkele bui voor. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en gaat het van het zuiden uit regenen. De maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 15°C. De wind is zuidelijk en meest matig, aan de kust krachtig, 4-6 Bft.. Morgenavond trekt de regen naar het noorden weg. Het wordt dan op de meeste plaatsen droog en het klaart wat op. De wind neemt weer toe en wordt boven land matig, 3-4, aan zee krachtig, 6, soms mogelijk hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag keert de rust weer een beetje terug in de atmosfeer. De wind neemt gedurende de dag in kracht af, maar helemaal droog houden we het niet. Vooral in de ochtend en aan het begin van de middag zijn verspreid over het land enkele buien mogelijk. Later op de dag overheersen de droge perioden en schijnt de zon af en toe. De maxima liggen rond een graad of 15.

In de nieuwe week is het vrij zacht voor de tijd van het jaar. De temperatuur loopt op naar 15°C in het noorden tot 17°C in het uiterste zuiden. Normale waarden voor eind oktober liggen rond 13°C of 14°C. De zon is regelmatig te zien. Pas in de loop van de middag komen meer wolken voor en in de avond is een enkele bui niet uitgesloten.

Dinsdag is het nog opvallen zacht met maxima van 15°C tot 18°C. Hierna daalt de temperatuur richting de normaal. Een wind uit zuidelijke richtingen zorgt voor een vrij wisselvallig weerbeeld deze dagen. Bijna dagelijks kunnen buien of regengebieden over het land trekken.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Een grote kans (80%) op een vrij zacht en wisselvallig weertype. Aan het einde van de periode neemt de kans op een droger en kouder weertype toe naar 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema