Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 19-10-2023 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond wordt het overal bewolkt. Vanuit het zuidwesten trekt een regengebied langzaam verder naar het noordoosten. Er staat een matige oost tot zuidoosten wind, 3-4 Bft.. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig of hard, 6-7 Bft..

Komende nacht zijn er perioden met regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noordoosten tot 12°C in het zuiden. De wind komt uit een zuidelijke richting en is matig, 3-4, langs de kust (vrij) krachtig en eerst nog af en toe hard, 5-7 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven Het Kanaal trekt verder opvullend noordwaarts over Engeland. Bijbehorende frontaal systeem trekt vanavond en komende nacht noordoostwaarts over ons land. Dit systeem stagneert vervolgens boven het uiterste noord(oost)en, vanwege tegendruk van een opbouwend Scandinavisch hoog. Donderdagochtend bereikt een nieuw Atlantisch laag het zuidwesten van Ierland. Bijbehorend frontensysteem trekt dan noordoostwaarts over Frankrijk en bereikt het zuidwesten van ons land in de loop van donderdagmiddag. Daarvandaan trekt het dan noordoostwaarts om vervolgens tegen het daar stagnerende front op te lopen. In de nacht naar vrijdag ontstaat boven Frankrijk een nieuw lagedrukgebied. Deze trekt noordnoordwestwaarts en wordt rond het middaguur boven het Nauw van Calais verwacht.

Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en een actief lagedrukgebied boven het noorden van Frankrijk staat er in onze omgeving een stevige oostelijke stroming met de scheidslijn tussen zachte en koude lucht boven of net ten noorden van ons land. Het eerdergenoemd lagedrukgebied trekt gedurende het weekeinde opvullend naar de Noorse Zee, terwijl zich boven het zuidoosten van Europa hoge druk opbouwt. Hierdoor wordt de stroming zuid(west)elijk en komen we weer in vrij zachte lucht terecht. Hoge druk verplaatst zich halverwege komende week naar de Zwarte Zee, waardoor de weg vrij komt voor Atlantische depressies. De rest van de maand lijkt vrij wisselvallig te verlopen bij een zuidwestelijke stroming.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt. Vooral in het noorden kan het nog af en toe regenen. De zuidelijke wind is matig, 3-4, aan de kust vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag is er vrij veel bewolking en kan het hier en daar regenen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 9°C in het (uiterste) noordoosten tot plaatselijk 20°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied af en toe krachtig, 6 Bft.. Morgenavond is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De wind komt uit oost tot zuidoost en is matig, 3-4, in het noordelijk kustgebied krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag is het echt herfstweer met veel bewolking en perioden met regen. In het noorden is het aanvankelijk 9°C tot 12°C, maar door een matige tot vrij krachtige oostenwind, 4-5 Bft., wordt het kouder en in de middag is het waarschijnlijk 7°C tot 9°C. In combinatie met de wind is het voor het gevoel 1°C tot 4°C en kunnen we best spreken van guur weer. In het Waddengebied gaat het hard waaien en is kans op (zware) windstoten. In het midden van het land daalt de temperatuur van 11°C tot 13°C naar 9°C tot 11°C in de middag. In zuiden is het ’s middags nog 10°C tot 13°C.

Zaterdag blijft het bewolkt en nat herfstweer. De oostenwind neemt sterk in kracht af en zal daarna naar een zuidelijke richting draaien. Daarmee wordt het ook minder koud en de maxima liggen tussen 10°C en 13°C.

De dagen daarna stijgt de middagtemperatuur. Na het weekend is het 14°C tot 16°C en is het iets warmer dan normaal. Het is licht wisselvallig met wolkenvelden, enkele buien en tijdens droge perioden kunnen we ook wat zon verwachten.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Een grote kans (80%) een vrij zacht en wisselvallig weertype.

Meteo Delfzijl - Geert Molema