Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 17-10-2023 om ± 07:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het droog. Later vanavond ontstaat er vooral in het oosten plaatselijk mist. Er staat weinig wind, maar aan de westkust en op het IJsselmeer steekt een matige wind op uit het oosten, 3-4 Bft..

Komende nacht ontstaat er vooral in het noorden, midden en oosten mist. Het blijft droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 0°C plaatselijk in het noorden en 7°C aan de Zeeuwse kust. Er is weinig wind, op een matige wind, 3-4 Bft., uit het oosten aan de westkust na.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een hogedrukgebied strekt zich uit van de Britse Eilanden tot het zuidoosten van Europa. Het zwaartepunt van dit hoog komt meer en meer boven boven Oost-Europa te liggen en houdt nog lange tijd een noordwest georienteerde rug boven het noorden van ons land. Lagedrukgebied "Babet" trekt via de Golf van Biskaje naar de ingang van Het Kanaal waar het woensdagmiddag wordt verwacht. Bijbehorend frontenkerkhof ligt dan boven NL/BE/VK/FR, maar het meest actieve deel boven het westen van Frankrijk.

Tot en met dinsdag profiteren we nog van polaire lucht in een rug van hogedruk boven onze omgeving. Vanaf woensdag zien we de ontwikkeling van een Scandihoog, tegelijkertijd echter zien we ook de depressieactiviteit boven het zuidwesten van Europa sterk toenemen. In feite komen we daardoor in het grensgebied terecht als het gaat om de invloed van het hoog en het Atlantische laag, hetgeen zowel kan zorgen voor een koude oostelijke stroming als een veel zachtere zuidelijke stroming. In de loop van vrijdag en zaterdag is het waarschijnlijk de koude lucht die wint en krijgen we te maken met een gure oostenwind. Op zondag draait de stroming naar zuid en word er veel zachtere lucht aangevoerd. Na het weekeinde zien we vervolgens in vrijwel alle leden een overgang naar een zonale stroming en een wisselvallig weertype, in een vrij vochtige en zachte luchtsoort.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het in het noorden, midden en oosten mistig. De mist lost in de loop van de ochtend op. Verder is het zonnig en droog. In de zuidelijke helft en aan zee staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het oosten. Elders is er weinig wind. Morgenmiddag is het half bewolkt. Het blijft droog. De middagtemperatuur is ongeveer 13°C. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het oosten. Morgenavond is het licht tot half bewolkt. Het blijft droog. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag verandert er in eerste instantie weinig aan het weerbeeld. Na opnieuw een frisse ochtend loopt de temperatuur in de middag op naar 13 tot 16°C. Daarbij is er een mix van wolken en zon, maar de bewolking neemt vanuit het zuiden wel steeds verder toe. De wind neemt daarbij ook in kracht toe naar matig boven land tot vrij krachtig aan zee, 3-5 Bft.. In de avond volgt vanuit het zuiden regen, welke in de nacht naar donderdag richting het noorden trekt.

Donderdag wordt met een naar het zuiden draaiende wind wordt zachtere lucht aangevoerd, waardoor het kwik oploopt naar 15°C in het noorden, 18°C in het midden en mogelijk zelfs 20°C in het zuiden van het land. Het weerbeeld is daarbij licht wisselvallig met enkele buien, maar tussendoor ook ruimte voor de zon. De zuidwestenwind is overwegend matig, 3-4 Bft..

Vanaf vrijdag komt de grens met zachte en koude lucht dicht bij ons land te liggen. Het is nog onzeker waar die grens precies uitkomt, maar wel is duidelijk dat het zuiden zachter wordt dan het noorden. Vrijdag ligt het kwik tussen 10°C en 15°C, zaterdag wordt het nog wat kouder met temperaturen tussen 25°C en 11°C. Het is daarbij erg wisselvallig met regelmatig regen en ook flink wat wind. In het uiterste noordoosten mogelijk zelfs de eerste (natte) sneeuw van dit seizoen.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De kans op een overgang naar een zacht en wisselvallig weertype neemt verder toe naar ca. 80%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema