Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 15-10-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend zijn er veel buien, in het noorden eerst plaatselijk met onweer en hagel. Er is weinig zon. De wind waait uit het noordwesten en wordt boven land matig, 3-4 Bft.. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig, 6, op de Wadden soms hard, 7 Bft.. In het Waddengebied is er bij buien kans op zware windstoten van 75-85 km/u. Vanmiddag zijn er geleidelijk minder buien. De zon is steeds vaker te zien. De middagtemperatuur ligt rond 12°C. De wind uit het noordwesten neemt langzaam af en is aan het einde van de middag alleen langs de noordkust nog krachtig, 6 Bft.. Vanavond valt er in het noorden en westen nog een bui, in het zuiden wordt het droog. De wind neemt verder af. Alleen in het Waddengebied kan de noordwestenwind eerst nog krachtig zijn, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht is er vooral in de kustgebieden nog een enkele bui mogelijk. De minimumtemperatuur ligt tussen 1°C plaatselijk in het zuidoosten en 10°C op de Wadden. Er is weinig wind boven land. Aan zee staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het westen. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig, 5 Bft..


Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een omvangrijk lagedrukgebied ligt boven Scandinavië en zorgt in het aandachtsgebied voor een noordwestelijke stroming met de aanvoer van polaire lucht. Op hoogte is er sprake van een grootschalige hoogtetrog waarvan de trogas later vannacht en vanochtend passeert. De koudste bovenlucht (tot -35°C) bevindt zich boven de noordelijke helft van de FIR. Vanaf zondagmiddag warmen de bovenluchten sterk op op nadering van een hogedrukgebied vanaf GB, toch blijft het ook maandag nog onstabiel onderin. Het hogedrukgebied transformeert maandag geleidelijk in een WNW-OZO georienteerde rug, waarvan de rugas maandag overdag langzaam noordoostwaarts het land zal passeren. Aan de zuidwestflank van deze rug wordt de stroming (zuid)oostelijk.

Terug naar de tekentafel; zo overtuigend als de koude oostelijke stroming gisteren in de kaarten stond, zo twijfelachtig lijkt een dergelijke evolutie op basis van het laatste ensemble. Dinsdag profiteren we in elk geval nog van polaire lucht in een rug van hogedruk boven onze omgeving. Vanaf woensdag zien we weliswaar nog steeds de ontwikkeling van een Scandihoog, tegelijkertijd echter zien we ook de depressieactiviteit boven het zuidwesten van Europa sterk toenemen. In feite komen we daardoor in het grensgebied terecht als het gaat om de invloed van het hoog en het Atlantische laag, hetgeen zowel kan zorgen voor een koude oostelijke stroming als een veel zachtere zuidelijke stroming. Deze laatste lijkt het te gaan winnen in het meest recente ensemble, hetgeen ook wordt ondersteund door andere grootschalige weermodellen. Na volgend weekend zien we vervolgens in vrijwel alle leden een overgang naar een zonale stroming en een wisselvallig weertype.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend komen er in de kustgebieden enkele lichte buien voor. Landinwaarts is het grotendeels droog. Er is vrij veel bewolking, maar vooral in het zuidoosten breekt de zon af en toe door. Er is weinig wind. Aan zee staat een matige wind, 3-4 Bft., uit west tot noordwest. In het Waddengebied is de wind vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag komt er alleen in het noorden en noordwesten nog een lichte bui voor. In de rest van het land blijft het droog. Aan het einde van de middag wordt het overal droog. Er is vrij veel bewolking. Het wordt ongeveer 13°C. Er staat weinig wind, maar aan zee en op het IJsselmeer staat eerst nog een matige wind, 3-4 Bft. uit verschillende richtingen. Morgenavond is het droog. Er staat weinig wind, maar aan de westkust en op het IJsselmeer steekt een matige wind, 3-4 Bft., op uit het oosten. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Dinsdag start de dag met vrij veel bewolking, maar gedurende de ochtend krijgen we de zon steeds vaker te zien. In de middag schijnt de zon op veel plaatsen, alleen het zuiden heeft waarschijnlijk met meer bewolking te maken. De middagtemperatuur komt tussen 12°C en 14°C uit. De noordenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft..

Woensdag is er vrij veel bewolking met slechts af en toe zon. Een groot deel van de dag is het droog, maar later op de dag neemt de kans op buien vanuit het zuiden toe. De maxima liggen tussen 12°C en 14°C.

Na woensdag krijgen we met wisselvallig najaarsweer te maken, waarbij geregeld kans is op buien of regen. De verwachting in temperatuur wordt een stuk onzekerder, al lijkt het donderdag tijdelijk duidelijk zachter te worden met 14°C tot 19°C. Ook de nachten verlopen een stuk zachter.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

De neerslagkansen nemen geleidelijk iets af, naar ca. 60%. De kans op een overgang naar een zacht weertype neemt geleidelijk toe van ca. 50 naar 75%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema