Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 15-10-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is er een enkele bui. In het noorden van het land neemt de kans op enkele fellere buien in de loop van de avond toe en kan het vooral in het Waddengebied soms ook onweren en hagelen. De wind komt uit het westen en is boven land matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft.. In het Waddengebied kan de wind af en toe hard zijn, 7 Bft.. In de noordelijke kustgebied is er kans op zware windstoten van ongeveer 80 km/u in buien.

Komende nacht komen er enkele buien voor. In het noorden zijn er veel buien en kan er ook onweer en hagel voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is westelijk en landinwaarts matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer krachtig en in het Waddengebied af en toe hard, 6-7 Bft.. In de noordelijke kustgebieden is er bij buien kans op zware windstoten van 80-90 km/uur.


Synoptische ontwikkeling:

Een omvangrijk lagedrukgebied ligt boven Scandinavië en zorgt in het aandachtsgebied voor een noordwestelijke stroming met de aanvoer van polaire lucht. Op hoogte is er sprake van een grootschalige hoogtetrog waarvan de trogas komende nacht en zondagochtend passeert. Echter, er lijkt later vanavond al een eerste kortgolvige hoogtetrog van west naar oost over het land te bewegen. De koudste bovenlucht (tot -35°C) bevindt zich boven de noordelijke helft van de FIR. Vanaf zondagmiddag warmen de bovenluchten sterk op op nadering van een hogedrukgebied vanaf GB.

In het weekeinde bevinden we ons in een noordwestelijke stroming met de aanvoer van maritiem polaire lucht. Een Atlantische hoog bouwt begin van de volgende week op boven de Britse Eilanden met een uitloper via ons land richting centraal Europa. In de tweede helft van volgende de week ontstaat er een blokkade met hogedruk boven Scandinavie en lage druk boven het zuiden en het zuidwesten van Europa. De stroming wordt dan oostelijk met aanvoer van continentaal polaire lucht, tegen volgend weekeind zou zelfs continentaal arctische lucht ons kunnen bereiken. Doordat een diep uitgezakte bovenluchttrog voor de nodige depressieactiviteit boven Zuid-Europa zorgt, neemt de kans op een zuidelijke aanvoer van warmere continentale lucht daarna wel sterk toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er veel buien, heel plaatselijk mogelijk met onweer en hagel. Er is weinig zon. De wind wordt noordwest en is boven land matig, 3-4 Bft.. Langs de kust en op het IJsselmeer is de wind krachtig, 6, mogelijk af en toe hard, 7 Bft.. In de noordelijke kustgebieden is er bij buien kans op zware windstoten van 80-90 km/uur. Morgenmiddag zijn er geleidelijk minder buien. De zon is in de loop van de middag vaker te zien. De middagtemperatuur ligt rond 11°C. De wind uit het noordwesten neemt langzaam af en is aan het einde van de middag alleen langs de noordkust nog krachtig, 6 Bft.. Morgenavond valt er in het noorden nog een bui, in het zuiden wordt het droog. De wind uit het westen neemt verder af. Alleen in het Waddengebied kan de wind eerst nog krachtig zijn, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag begint met een koude start en af en toe zon. In de vroege ochtenduren ligt het kwik landinwaarts slechts een aantal graden boven het vriespunt. Bij een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit noordelijke richtingen komt de maximumtemperatuur uiteindelijk uit op een graad of 13. In het noordwesten kan nog een enkel buitje voorkomen. Elders blijft het droog met wolkenvelden en zonnige momenten.

Na maandag is het een aantal dagen droog, rustig en vrij zonnig herfstweer. Zowel dinsdag als woensdag wordt het gemiddeld 14°C en tijdens de nachten ligt het kwik een aantal graden boven het vriespunt. Aan de grond kan het vriezen. Na woensdag wordt de weersverwachting onzekerder. De neerslagkansen nemen dan waarschijnlijk toe en het gaat wat harder waaien. De nachten verlopen dan minder koud.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Tijdens het weekeinde van 21-22 oktober is het waarschijnlijk (70% kans) koud, meestal droog en staat er een stevige oostenwind. Daarna neemt de kans op een minder koud, maar wisselvalliger weertype toe naar 40-50%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema