Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

14

Volgende update: 29-09-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het bewolkt en valt er met name in het noorden en westen een bui. In de rest van het land blijft het meest droog. De wind komt uit het zuiden en is matig, 3-4 Bft.. Vanmiddag is het bewolkt met regen. Later in de middag klaart het op en wordt het droog. Het eerst in het westen, het laatst in het oosten. De middagtemperatuur ligt tussen 18°C in het noordwestelijk kustgebied tot plaatselijk 23°C in het zuiden van Limburg. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft.. De wind gaat in de loop van de middag uit het noordwesten waaien. Vanavond zijn er opklaringen en blijft het droog. De wind uit het noordwesten neemt in kracht af. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het droog. In het zuiden van het land kan plaatselijk mist ontstaan. De temperatuur daalt naar 10°C. Aan zee staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het westen, boven land is er weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een complex laag ten noordwesten van de Britse Eilanden houdt in onze omgeving een zuidwestelijke stroming in stand. Vannacht bereikt een OZO-WNW georiënteerd (inactief) warmtefront behorende bij een randstoring het zuiden van ons land. De randstoring zelf trekt in de ochtend over het noordelijk FIR gebied. Het koufront passeert in de loop van de ochtend en wordt in de middag gevolgd door een occlusie. Hierachter komen we met een west- tot noordwestelijke stroming (tijdelijk) in polaire lucht terecht. Zaterdag west-oost passage van een rug en vervolgens bereikt in de avond een warmtefront (behorende bij een randstoring boven het noordwesten van de Britse Eilanden) het westen van de FIR.

Een hogedrukgebied boven de Alpen wordt naar het zuidoosten van Europa gedrukt door een lagedrukgebied zuidwest van IJsland. Een randstoring bijhorende bij dit laag trekt komende dinsdag uitdiepend over de Noordzee oostwaarts om vervolgens met het eerder genoemde IJslandse laag samen te smelten boven het zuiden van Zweden. Hierachter wordt met een noordwestelijke stroming tijdelijk polaire lucht aangevoerd. Een hogedrukgebied ten zuidwesten van de Britse Eilanden verplaatst zich in de tweede helft van volgende week naar Oost-Europa. Aan de westflank van dit hoog wordt er dan met een zuidelijke stroming warme lucht aangevoerd en blijven storingen ruim ten noordwesten van ons land.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er wolkenvelden maar ook zonnige perioden. Het blijft droog. Er is weinig wind. Morgenmiddag zijn er vooral in het zuiden en midden zonnige perioden. Het is droog. De middagtemperatuur wordt 19°C. De zuidwestenwind is matig, 3-4 Bft.. Morgenavond blijft het droog en zijn er opklaringen. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is er meer bewolking en in het noorden van het land komt het tot enkele buien. Elders schijnt de zon geregeld en is het droog. Er waait een matige, 3-4, in het Waddengebied soms vrij krachtige zuidwestenwind, 5 Bft.. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur oploopt naar 19°C of 20°C in het noorden en naar 23°C in het zuiden. In het midden is het 21°C of 22°C. Waarden van een graad of 16 zijn begin oktober gebruikelijk.

Na het weekend blijft de zon van tijd tot tijd schijnen, maar er zijn ook wolkenvelden en regelmatig passeren gebieden met wat regen of buien. De wisselvalligheid neemt dan ook toe. De wind waait uit richtingen tussen zuid en west en is meest matig, 3-4 Bft.. Dinsdag staat er tijdelijk meer wind.

De temperatuur loopt maandag nog op naar 20°C tot 23°C, de dagen daarna wordt het geleidelijk minder warm. In de tweede weekhelft is het 17°C tot 20°C en daarmee blijft het ook in oktober aan de zachte kant voor de tijd van het jaar.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70-80%) op droog en (zeer) warm najaarsweer. Aan het einde van de periode neemt de kans op een wisselvalliger en koeler weertype toe naar 30-40%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema