Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

06

Volgende update: 25-09-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend is het eerst vrij zonnig en droog. Later in de ochtend neemt in het uiterste westen de bewolking toe en mogelijk valt daar wat lichte motregen. De wind komt eerst uit het zuidoosten en draait naar het zuiden en is boven land matig, 3-4 Bft.. In het Waddengebied en op het IJsselmeer waait het vrij krachtig, 5, en eerst mogelijk krachtig, 6 Bft.. Vanmiddag zijn er landinwaarts eerst flinke zonnige perioden. In het westen overheerst de bewolking en mogelijk valt daaruit plaatselijk lichte motregen. Later in de middag neemt ook in het midden de bewolking toe, maar daar blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het westen tot plaatselijk 23°C in het zuidoosten. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft.. Vanavond zijn er in het oosten en zuidoosten opklaringen. Elders is het bewolkt. Het blijft droog. Boven land staat er weinig wind, maar aan zee en op het IJsselmeer waait het soms matig, 3-4 Bft., uit het zuiden. Het weercijfer komt tot een 8.

Komende nacht is het droog. De temperatuur daalt naar ongeveer 13°C in het westen en 8°C in het oosten. Er is weinig wind.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Tussen een hoog boven Oost-Europa en een complex laag tussen IJsland en de Britse Eilanden voert een zuidelijke stroming vrij warme lucht aan. Twee koufronten boven de Noordzee trekken de komende uren oostwaarts en lopen op elkaar in en bereiken als één front aan het einde van de ochtend en vanmiddag het westen van ons land. Het front deactiveert en trekt door naar het midden van het land, alwaar het vanmiddag tot stilstand komt. In de nacht naar dinsdag beweegt het front weer in de vorm van een warmtefront noordwestwaarts. Dinsdag overdag liggen de frontenrestanten boven de Noordzee.

Een hoog boven Oost-Europa houdt woensdag en donderdag storingen op afstand van ons land. Een zuidelijke bovenluchtstroming voert bij ons vrij warme lucht aan. Vrijdag verplaatst de rug van het hoog zich naar Zuid-Europa, waardoor een randstoring, (behorende bij een actief Atlantisch laag) over ons land kan trekken. Hierna verplaatst deze rug zich naar het noorden en bouwt in de omgeving van ons land een hoog op. Dit hoog blijft tot zondag in de buurt van ons land en hierdoor stagneert tijdelijk de zuidelijke aanvoer van warme lucht. Het hoog verplaatst zich na het weekend naar Oost-Europa waardoor opnieuw een zuid(west)elijke stroming ontstaat die warme lucht aanvoert. Het hoog houdt eerst nog storingen op afstand, maar vanaf woensdag trekt het hoog verder weg en komen we in een meanderende westelijke stroming met nu en dan troggen of fronten die ons land passeren.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er zonnige perioden, maar vooral in het westen kunnen in het begin ook wolken voorkomen. Het blijft droog. In het Waddengebied staat een matige wind uit het zuidoosten, boven land staat er weinig wind. Morgenmiddag schijnt de zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. Morgenavond is het vrij helder en blijft het droog. Boven land staat er weinig wind. In het Waddengebied waait er af en toe een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuiden. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Woensdag is meer bewolking aanwezig en dit gaat gepaard met een toenemende buienkans. Een groot gedeelte van de dag blijft het nog droog, maar in de avond en nacht naar donderdag kunnen verspreid over het land enkele buien voorkomen. De wind neemt gedurende de dag in kracht toe en is zwak tot matig, 2-4 Bft.. Het blijft nog vrij warm met opnieuw maxima van 20°C tot 24°C.

De dagen hierna verlopen iets wisselvalliger met vooral donderdagavond en in de nacht naar vrijdag verspreid over het land kans op enkele buien of perioden met regen bij een stevige zuidwestenwind. Ook vrijdag zijn verspreid over het land nog enkele buien mogelijk.

In het weekend en er na neemt de onzekerheid toe, maar de kans op een sterk wisselvallig weerbeeld is klein. Af en toe kan een bui voorkomen, maar de droge en zonnige momenten zullen waarschijnlijk overheersen. De temperatuur valt met maxima van 16°C tot 20°C wel iets lager uit. Desondanks zijn dit zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst meest droog en vrij warm. Vanaf woensdag 4 oktober een overgang naar licht wisselvallig weer met temperaturen rond of iets boven het klimaatgemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema