Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 23-09-2023 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend vallen er vooral in het westen en midden geregeld buien met een kans op onweer. In het oosten komt een enkele bui voor. Er is vrij veel bewolking. Boven land komt de wind uit het zuidwesten en is deze matig, 3-4 Bft.. In de kustgebieden en op het IJsselmeer staat een matige tot vrij krachtige wind, 4-5 Bft., uit een westelijke richting. Vanmiddag wisselen zon en buien elkaar af. Plaatselijk is er bij een bui kans op onweer. De meeste buien vallen in het oosten en eerst ook in het midden van het land. In het westen wordt het in de loop van de middag op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind komt uit een westelijke richting en is matig, 3-4 Bft.. Vanavond komt het in het midden plaatselijk nog tot een enkele een bui, verder is het droog en klaart het op. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht blijft het vrijwel overal droog. In het oosten kan er plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 12°C in de kustgebieden tot plaatselijk 5°C landinwaarts. Er is weinig wind, op het IJsselmeer en langs de kust staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuiden.

 

Synoptische ontwikkeling:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in maritiem polaire lucht, ten zuiden van een laag boven de Noorse Zee. De bijbehorende grootschalige hoogtetrog strekt zich zuidwaarts uit over de Noordzee richting ons land en beweegt langzaam oostwaarts en ligt vanavond over Scandinavië richting Duitsland. In deze hoogtetrog liggen meerdere kortgolvige hoogtetroggen. Een trog ligt boven het westen en trekt de komende uren oostwaarts. Een volgende trog ligt boven het zuiden van de Noordzee, met vlak erachter een occlusie. Deze systemen trekken in de loop van de dag vervolgens oostwaarts over ons land. Deze occlusie gaat vanavond vrijwel stationair boven het midden van het land liggen, maar is dan niet meer actief. Een zuid-noord georiënteerde rug van hoge druk trekt vanavond van west naar oost over het land. Op zondag bouwt deze rug zich op als een hogedrukgebied boven Duitsland. Aan de westflank wordt er met een zuidelijke stroming geleidelijk warmere en vochtigere lucht aangevoerd. De eerdergenoemde occlusie van zaterdag wordt dan noordoostwaarts opgetild. Een nieuw warmtefront, behorende bij een actief laag boven de oceaan, (Ex-TS Nigel), schampt zondag later in de ochtend en middag over het uiterste noordwesten van de FIR.

De NAO-fase is tot vrijdag positief, met een krachtige hoogterug die boven Oost-Europa opbouwt. De bovenluchtstroming is bij ons dan zuidwestelijk met de aanvoer van warme lucht. Rondstoringen behorende bij een complex Atlantisch laag, schampen van tijd tot tijd het westen van ons land. In de loop van vrijdag verplaatst het hoog zich verder oostwaarts en komen we in een meanderende westelijke stroming met een licht wisselvallig weertype.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend lost eventuele mist geleidelijk op. De zon gaat dan flink schijnen, al komen in het westen eerst ook enkele wolken voor. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit het zuiden en wordt boven land matig, 3-4, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, 5, aan de kust af en toe krachtig, 6 Bft.. Morgenmiddag is er veel zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt rond 19°C. De wind uit het zuiden is matig, 3-4, op het IJsselmeer en aan de kust (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond is het helder en droog. De wind uit het zuiden waait aan zee en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig, 4-5, en boven land zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Ook de eerste dagen van de nieuwe week houden we de zuidenwind vast. Vooral maandag en dinsdag is er veel zon, al zien we ook wel wat dunne wolkensluiers overwaaien. Het blijft droog. Bij weinig wind wordt het maandagmiddag waarschijnlijk 20°C tot 23°C van noord naar zuid, alleen vlak aan zee blijft het waarschijnlijk iets frisser. Dinsdagmiddag komen we nog iets hoger uit en zou het langs de grens met België lokaal zelfs 25°C kunnen worden.

Ook woensdag is een plaatselijk zomerse 25°C mogelijk, maar dan neemt gedurende de dag wel de bewolking wat verder toe. Vanaf woensdagavond volgen vanuit het zuidwesten enkele buien met een kleine kans op onweer. De dagen daarna verlopen meestal licht wisselvallig met soms zon, maar ook dagelijks enkele buien. De middagtemperatuur daalt naar waarden van 17°C tot 20°C en dat is heel normaal voor eind september.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Waarschijnlijk licht wisselvallig weertype met temperaturen die dalen naar het klimaatgemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema