Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 23-09-2023 om ± 09:30 uur 

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond komen er in het hele land talrijke buien voor. Plaatselijk kunnen dit stevige buien zijn en vooral in de kustgebieden en het zuidoosten soms met onweer. De wind uit het zuidwesten is overwegend matig, 3-4, in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Komende nacht zijn er enkele buien, in de kustgebieden mogelijk met onweer. In het zuidoosten blijft het overwegend droog. Het koelt af naar 15°C langs de kust tot rond 10°C in het oosten. Er staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten, in de kustgebieden komt de wind uit het westen en is af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Ons aandachtsgebied bevindt zich in maritiem polaire lucht, aan de oostflank van een grootschalige hoogtetrog boven de Britse Eilanden, waar zich ook meerdere kortgolvige hoogtetroggen bevinden. Een eerste ligt ten noorden van ons op de Noordzee en trekt noordwaarts weg. Een tweede, samen met een occlusie volgt vanmiddag en vanavond. Een derde, en laatste, hoogtetrog volgt zaterdagochtend van het noordwesten uit, tevens samen met een occlusie. Deze occlusie gaat zaterdagavond vrijwel stationair boven het midden van het land liggen, maar is dan niet meer actief. Een zuid-noord georiënteerde rug van hoge druk trekt zaterdagavond van west naar oost. Op zondag bouwt deze rug zich op als een hogedrukgebied boven Duitsland. Aan de westflank wordt er met een zuidelijke stroming geleidelijk warmere en vochtigere lucht aangevoerd. De eerdergenoemde occlusie van zaterdag wordt dan noordoostwaarts opgetild.

De NAO-fase is zondag en maandag positief, met een krachtige hoogterug die boven onze omgeving opbouwt. Aan de grond trekt een hogedrukcentrum dan vanaf Frankrijk via Duitsland, Polen en Litouwen naar het westen van Rusland. Daar wordt het hoog begin volgende week stationair en is er sprake van een geblokkeerd stromingspatroon. De bovenluchtstroming is bij ons dan zuidwestelijk met de aanvoer van warme lucht. Een zwak koufront lost dinsdag onder invloed van een opbouwende rug boven onze omgeving op. Het blokkerende hoog verplaatst zich volgende week langzaam verder oostwaarts, waardoor de cyclonaliteit aan de flank van een complex laag boven Noordwest-Europa (tijdelijk) toeneemt met de passage van enkele actievere fronten. Daarna lijkt er een voorkeur te zijn voor een meanderende westelijke stroming met een licht wisselvallig weertype.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er in het westen en midden veel buien met een kans op onweer. In het oosten komt slechts een enkele bui voor. Er is vrij veel bewolking. Boven land komt de wind uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft.. In de kustgebieden staat een matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten, 4-5 Bft.. Morgenmiddag wisselen zon en buien elkaar af. Plaatselijk is er een kans op onweer. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. De wind draait van zuidwest naar west tot noordwest en is overwegend matig, 3-4 Bft.. Morgenavond valt er in het oosten en zuiden eerst nog een bui. Van het noordwesten uit wordt het geleidelijk overal droog en klaart het meer op. De wind uit het westen is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

De beste dag van het weekend wordt zondag. De zon schijnt van tijd tot tijd en op een laatste spat regen in de vroege ochtend in het noordoosten na, blijft het verder overal droog. De wind gaat uit het zuiden waaien en daarmee komt de aanvoer van warmere lucht geleidelijk op gang. Dat levert zondagmiddag temperaturen op van maximaal 18°C vlak aan zee tot ruim 20°C in de zuidelijke provincies. Zondagavond koelt het vervolgens wel snel af en dat komt mede doordat het flink opklaart. In de nacht zijn opnieuw minima tot lokaal 6°C mogelijk. Daarbij komen verspreid weer enkele mistbanken voor.

De vrij warme zuidenwind houdt ook na het weekend nog een tijdje aan. Vooral maandag en dinsdag schijnt de zon flink en bij weinig wind wordt het maandagmiddag zo'n 20°C tot 23°C van noord naar zuid, alleen vlak aan zee blijft het iets frisser. Dinsdagmiddag komen we nog iets hoger uit en zou het langs de grens met België lokaal zelfs 25°C kunnen worden.

Dat geldt ook voor de woensdag, maar dan zien we vanuit het zuidwesten de bewolking al toenemen. ’s Avonds volgt waarschijnlijk wat regen of een bui. De rest van de week lijkt meestal licht wisselvallig te verlopen met soms een bui, maar ook zeker nog ruimte voor de zon. Daarbij wordt het minder warm met maxima dan veelal rond of iets onder de 20°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (70%) op een licht wisselvallig weertype met temperaturen die dalen naar het klimaatgemiddelde.

Meteo Delfzijl - Geert Molema